5 удобства, които можем да очакваме от смартфоните през 2021 г.

Дано да е по-добра, много по-добра – така си казваме всички в първите дни на новата година. Е, що се касае до умните телефони, има някои тенденции, които наблюдаваме тази година и ни карат да мислим, че със сигурност ще са по-добри!

Достъпни сгъваеми телефони

Появата на сгъваемите телефони беше сензация в технологичния свят, но засега те остават доста скъпи устройства. Четирицифрените суми, които костват, „слагат в джоба“ цените на сериозни висококласни компютри. Без съмнение през 2020 година сгъваемите телефони не бяха устройства за масовия потребител.

С навлизането в 2021 година можем да очакваме телефоните със сгъваеми дисплеи да станат по-достъпни. За „евтини“ е още твърде рано да се говори. Но все пак ще се появяват модели, чиято цена е трицифрена.

По-бързи дисплеи

Една тенденция, която видяхме през 2020 г. и ни хареса, беше разпространението на бързи дисплеи. Водещите производители на телефони увеличиха честотата на опресняване на своите екрани от 60Hz на 90Hz, 120Hz и дори 144Hz. По-високите честоти на опресняване предлагат по-плавно и живо излъчване, особено при игри.

Има основание да се вярва, че екраните с висока честота на опресняване ще се превърнат в норма през 2021 г. Например, очаква се предстоящият Samsung Galaxy S21 да бъде с честота от 120 Hz за супер-гладко превъртане (наред с със значителни подобрения на камерата и с поддръжка за стилуса S Pen). Очаква се и бюджетните телефони на Xiaomi Redmi да получат 120 Hz екрани.

5G на борда

Ето че след продължително говорене за петото поколение мрежи започнаха да „валят“ предложенията за конкретни телефони с 5G функционалност. Първа беше Samsung, която добави 5G в своите модели от висок и среден клас. После започнаха и други – Apple, Xiaomi, Huawei… въобще към края на 2020 наистина 5G „излетя“.

Списъкът със съвместими с мрежата на А1 устройства също расте непрекъснато, а всеки може да следи за обновявания директно на сайта ни.

През 2021 година това ще стане всеобща тенденция. Новите чипсети на Qualcomm може би ще „свалят“ новия стандарт за свързаност към по-ниските класове телефони. Така че може да се очаква, че до края на 2021 повечето нови телефони от среден клас ще имат 5G.

Селфи-камера под дисплея

Нищо чудно през 2021 да видим редица телефони, в които селфи-камерата ще бъде вградена в дисплея така, че няма да се налага да има специално ъгълче или „капка“, където да се помества обектива ѝ.

Първото устройство с такава камера вече е факт – ZTE Axon 20, който се предлага ексклузивно от А1 в България. Всъщност, А1 стана първият телеком не просто у нас, но и в Европа, който започна продажбите на модела. Очакваме този смартфон „да повлече крак“ и през предстоящата година да видим подобни разработки и от други производители.

8K видео

Както и преди се е случвало, функциите, типични за високия клас телефони през 2020, навярно ще „слязат“ надолу в по-масовите и дори бюджетните модели през 2021 година. Едно от тези неща е способността за заснемане на 8K видео.

8K видеозаснемането влезе в центъра на вниманието с устройства от типа на Xiaomi Mi 10T Pro, както и модели на Samsung. През 2021 вероятно и доста други производители ще се включат в надпреварата. Добрата новина е, че все по-широк набор от чипове поддържа 8K видеозаснемането – това значи, че функцията ще се разпространи в по-широк диапазон устройства. Още по-добрата новина е, че и 8K екраните ще стават все по-достъпни, така че има място за реално гледане на заснетите 8K кадри.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*