БЧК-Кърджали оборудва своя „Дом за стари хора“ в града с термотаблети от А1

Ограниченията, породени от коронавируса, са тежко изпитание за всички хора. Старческите домове в цял свят се очертаха като особено рискови. Високата концентрация на хора в напреднала възраст и множеството им общи помещения изправиха персонала на тези институции пред безпрецедентни предизвикателства. Те са се свеждат до едно ключово нещо: „Как да не допуснем COVID-19 да влезе в дома.

Eдин от най-разпространените симптоми на инфекцията с респираторен вирус е лесно разпознаваем – повишената телесна температура на болния. Именно тук могат да помогнат термокамерите и термотаблетите на А1, които осигурихме за нашия клиент – БЧК.

При посещението ни разговаряме с Жана Чакърова-Шукерска. Тя е директор на Секретариата на Областния съвет на Българския Червен кръст в Кърджали от близо 10 години. За себе си казва, че житейския ѝ опит е предопределил настоящия ѝ и последен професионален избор – да започне работа в системата на БЧК.

термокамери БЧК-Кърджали оборудва своя „Дом за стари хора“ в града с термотаблети от А1 А1 Блог

Камерите отменят задачите на хората

Монтираните термодисплеи при нас са два – в Секретариата на Областния съвет БЧК и в социалната услуга „Дом за стари хора“, чийто доставчик е БЧК.“ – разказва Жана Чакърова-Шукерска, директор на БЧК в родопския град.

В Секретариата на БЧК – Кърджали се провеждат курсове за кандидат-водачи на МПС, когато няма наложени забрани и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и изисквания за измерване на телесната температура, дезинфекция и физическо отстояние. Допреди приемането на кандидат-водачите на МПС в обучителната зала бяха ангажирани трима служители, които макар и с лични предпазни средства, са изложени на риск за своето здраве.

С монтирането на термодисплей от А1 отпадат задълженията на един от тях, който измерва физически температурата на всеки от кандидат-водачите преди да влязат в залата, и част от задълженията на втория.

„В залата може да влезе само кандидат-водач, когото термодисплеят „одобри“, без да подлагам служителите на риск за тяхното здраве и без загуба на време.“ – продължава Чакърова-Шукерска, обяснявайки ползите от новата придобивка. „Същото се отнася и за посетителите на офиса, около 100 души на месец, които имат свои въпроси, притеснения , нужда от подкрепа и разговор с наш служител.“ – допълва директорът.

термокамери БЧК-Кърджали оборудва своя „Дом за стари хора“ в града с термотаблети от А1 А1 Блог

В помощ и на най-уязвимите

Вторият термодисплей е монтиран в социалната услуга „ Дом за стари хора“. В същата сграда се намира и „ Хоспис Червен кръст“ ЕООД. От началото на пандемията в двете институции е въведен строг пропускателен режим и забрана за посещения от външни лица с цел запазване здравето и живота на 30-те потребители на социалната услуга и 22 – мата пациенти на ХЧК, всички до един възрастни хора с придружаващи заболявания и в тежко здравословно състояние. Т.е. заразата би могла да „влезе“ в институциите единствено чрез служителите или външни посетители.

„Поставянето на термодисплея в Дома за стари хора дава увереност на нас като ръководство, на служителите и на потребителите, че „входът е затворен“ и че е направено възможното, за да се осигури сигурен достъп и спокойствие на възрастните хора.“ – обяснява причините за закупуването на новото оборудване Жана Чакърова-Шукерска.

На въпроса ни как гледат приемат възрастните хора новите уреди, отговаря така: „Устройствата се приемат с интерес, хората свикнаха да ги ползват, смятам, че оценяват направената инвестиция за сигурността на тяхното здраве и на здравето и живота на хората, за които са отговорни.“

Термокамерите са тук, за да останат

Всички се надяваме, че пандемията ще приключи скоро, но реалистичните прогнози засега са, че масовата ваксинация ще продължи поне до края на 2021 година. Някои неща обаче никога няма да бъдат същите. Дори и след като COVID-19 си замине, работодатели и държавни институции ще трябва да останат по-ангажирани със здравето на хората.

И ако допреди година хората се хвалеха, че ходят с температура на работа, в бъдеще на подобно поведение няма да се гледа с добро око. Харесва ни или не, термокамерите са тук, за да останат. Те могат да помогнат при сезонните грипни епидемии в училище или да защитават заведения като Дома за стари хора в Кърджали, където хората имат нужда от повече грижи, дори и да няма пандемия.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*