Как дигиталното образование да бъде и ефективно

Технологичното развитие е процес, който не спира своя бърз растеж. Появяват се нови технологии, впечатляващи иновации във всяка сфера, които постепенно стават част от живота ни и ги приемаме дори за даденост. Развитието на интернет услугите и изпълването на глобалната мрежа с информационно съдържание на всяка тема спомага за обмен не само на информация, но и за обучение и личностно развитие. Ускореното развитие на мобилните мрежи, като 5G и дори бъдещата идея за 6G ще разкрият много нови и неподозирани хоризонти.

Може ли онлайн обучението да се превърне в основно?

Днес всеки може да открие интересни факти или онлайн уроци в рамките на секунди. Всяко следващо поколение дотолкова привиква с технологиите, че концепцията в близкото бъдеще да очакваме онлайн обучението да стане основно или поне да има още по-голям дял, има съществен резон. Това едва ли е изненада за повечето хора, които са свикнали да боравят с технологиите ежедневно. Още повече когато и у нас съществуват сайтове за обучение на ученици от всеки клас, какъвто е порталът e-prosveta.bg.

Как онлайн обучението с e-prosveta.bg помага на децата

Факт е, че учениците, без значение в каква възрастова група попадат, прекарват все повече време онлайн, използвайки предимно мобилни устройства – смартфони или таблети. Устройствата на свой ред стават все по-достъпни, предлагайки добро съотношение от цена и качество, като с тях дистанционното обучение се превръща в детска игра, особено когато информацията е систематизирана и съобразена с възрастта им.

Такава е информацията в платформата на издателство „Просвета“, която съдържа огромен ресурс от образователно съдържание, често визуализирано по интерактивен начин. Платформата предоставя стотици видеоуроци с учители, като те са насочени към всички деца от 1. до 7. клас.

Видеоуроците и обучителните материали са разработени с някои от най-добрите педагози в страната. Огромна част от уроците се представят по интерактивен, лек начин, за да бъдат ненатоварващи и съответно по-лесно да бъде усвоено съдържанието. Сред интерактивните ресурси учениците ще могат да открият 360-градусови VR панорами, фотогалерии, задачи, пъзели, упражнения и много други. Използвайки различни по тип материали, съобразени с учебната програма, децата много по-бързо и по-удобно могат да усвоят основни знания или да ги разширят с нови познания.

Онлайн не само защото сме в извънредна обстановка

Безпрецедентната ситуация, в която се намираме в момента, вследствие на глобалната пандемия, повлия на ежедневието на всички хора. Това засегна и учениците, като в момента по-голямата част у нас учат дистанционно – от 5. до 12. клас. Фактът, че онлайн може да се открие информация за секунди, е сред основните предимства на дистанционното обучение. Независимо дали се намираме в сложна епидемична обстановка или не, онлайн обученията имат своето важно значение и място, и стига обучаващите се да имат стимул за развитие – могат много по-бързо и удобно да открият, прочетат и усвоят даден материал.

А1 и Просвета с нов жест към българските ученици

Още с началото на учебната година, сред основните приоритети на А1 е качественото образование на българските ученици. Първата стъпка бе старта на ключовото партньорство с най-голямата българска издателска група – Просвета, като по този начин ученици и техните родители получиха възможност за достъп до образователната мултимедийна платформа е-просвета.

До този момент достъпът до платформата бе възможен с различни планове от А1, както и чрез свободен абонамент за потребители, които не са клиенти на А1. Сега А1 и Просвета отправят нов жест към българските ученици, като до края на месец февруари цените на едногодишните и двугодишните абонаменти за достъп до образователната платформа e-prosveta.bg ще бъдат намалени с 30%.

Промоционалният период важи за всички потребители, независимо дали са абонати на А1 или не. По този начин се улеснява достъпът до огромния мултимедиен образователен ресурс, като в периода на кампанията едногодишен абонамент до платформата е на цена от 10,99 лв. на месец, а двугодишният – 6,99 лв. на месец. Допълнителен бонус на потребителите на е-просвета, е че едновременно могат да бъдат използвани до две устройства, което улеснява семействата с няколко деца.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*