Това ли ще е годината на Bitcoin

След няколко години затишие Bitcoin имаше доста положителна 2020 г. Криптовалутата беше от големите победители през тежката минала година, като многократно постави рекорди с покачващата се цена. Всичко това породи много оптимизъм в сектора и още по-големи и амбициозни очаквания за бъдещето на платформата.

Очакванията са, че този път всичко ще е различно. Bitcoin постигна впечатляващи висоти на цената си, която на моменти прехвърли дори 40 000 долара за една виртуална монета. Една от изтъкваните причини е, че през миналата година много инвестиционни фондове и финансови институции навлязоха в Bitcoin и започнаха да инвестират в криптовалутата като алтернатива на финансовите пазари.

Силна подкрепа

Активното участие на финансовите институции видя инвестиции за стотици милиони долари през декември. Това съвсем логично повиши осезаемо цената на Bitcoin. Остана обаче въпросът колко време ще продължи интересът на институциите и какво ще стане след като пандемията бъде овладяна.

Както винаги, мненията са разнопосочни. По-големите привърженици на криптовалутите смятат, че пандемията може да е причина за повече инвеститори да открият тези активи, но и че те няма да си тръгнат след края ѝ. Според тях криптовалутите и свързаните с тях технологии са много по-усъвършенствани спрямо последните години и техният потенциал вече е по-видим. Това ще мотивира големите инвеститори да останат в сектора.

Кратко охлаждане

Новата година също започна доста силно за Bitcoin. Рекордите на цената продължиха, но в края на миналата седмица започна срив. Цената за кратко слезе дори под 30 000 долара и практически изтри почти целия ръст, който беше натрупан през месеца.

От една страна това е очаквано. Ръстът на Bitcoin беше много рязък, а криптовалутата е показвала вече многократно, че има тенденция да прекъсва подобни възходи с резки и значителни сривове. Анализаторите веднага започнаха да търсят причини. От „умора на институциите“ до „балон“ или дори до „временна почивка преди големия възход“. Причините могат да са най-различни и зависи в голяма степен от интереса на конкретните анализатори и инвеститори.

Веднъж започнал, спадът продължи няколко дни, което също е очаквано. Много инвеститори започват да продават на печалба докато могат. Разбира се, други веднага пък решават да купуват докато е по-евтино, с надеждата, че след кратка почивка пазарът отново ще тръгне нагоре.

Година на неизвестни

След сривовете преди няколко години, повечето инвеститори сега са доста по-внимателни с Bitcoin. Криптовалутата е в ключов момент, който ще очертае следващите месеци. При по-сериозно притеснение от страна на инвеститорите, тя може да продължи да понижава цената си. Ако обаче преодолее този по-труден период и запази положителните нагласи, то тогава ще има реални шансове не само да възстанови загубите, но и да постави нови, още по-големи рекорди.

Инвеститорите този път също показват малко повече търпение. Прогнозите също са по-умерени и не се втурват в крайности както беше преди. Едно от най-честите мнения в момента е, че сегашната корекция на пазара ще продължи още известно време. Зависи от търпението и издръжливостта на инвеститорите колко ще е най-ниската точка.

Трудният период може да продължи и до пролетта. След това пазарът ще може да започне на чисто и в по-добра позиция за нова атака на рекордите.

А през това време няма да е изненада, ако част от вниманието се насочи и към другите криптовалути. Предишните години те вървяха заедно с Bitcoin, но този път основната криптовалута спечели цялото внимание докато останалите не успяха да отбележат особени ръстове. Това започна да се случва едва със спада на Bitcoin. А доколко ще продължи отново сякаш зависи изцяло от Bitcoin и неговото представяне.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*