Умни телескопи ще направят астрономията достъпна за всички

Зима е. Дните са къси. Нощите са дълги. Мръква се в 5 следобед. Мнозина работят или учат от дома си. Сега е идеалното време за любителска астрономия! Не само защото си стоим предимно по къщите и се мръква рано, но и защото зимният хлад е благодатен за гледане на звезди (топлото време кара въздуха да трепти и затруднява наблюденията).

Въпреки привлекателността на това занимание – взирането в нощното небе – някои хора намират използването на традиционните телескопи за трудна работа. С особена сила проблемът важи за начинаещите в аматьорската астрономия.

Смарт-телескопите обещават да решат този въпрос. Да, те не са нещо принципно ново на пазара, но все още не са дотам усъвършенствани, за да направят астрономията наистина лесна и достъпна за повече хора. Но това предстои да се случи. Скоро.

Дигитализираните телескопи днес

Умните телескопи обичайно се комплектоват със смартфон, съответно с приложение, чрез което да се управляват. Този подход има поне три предимства:

– умните телескопи могат да снимат звездното небе отлично дори при силно светлинно замърсяване, благодарение на цифрови алгоритми, чрез които се филтрира излишната светлина;

– не изискват особени познания по астрономия или оптика от страна на притежателя си;

– сами разпознават звездното небе, когато го видят, след което лесно може да се потърси дадена звезда, планета или пък галактика. 

Важно нещо, което трябва да се знае за сегашните смарт-телескопи, е че не работят с всеки вид смартфон. Най-често ограничението произтича от размера на джобното устройство. В спецификациите се забелязва, че умните телекопи най-често са несъвместими с едрите модели телефони (т. нар. фаблети). Но и това няма да е така задълго.

смарт-телескоп Умни телескопи ще направят астрономията достъпна за всички А1 Блог

Бъдещето на достъпната астрономия

Предвестник на бъдещите възможности на умните телескопи бе една кампания за обществено финансиране в Kickstarter, проведена от френска компания за астро-оборудване. Vaonis – стартъп от Монпелие, основан през 2016 г. и специализиран в производството на астрономически инструменти, обяви проекта си Vespera. Това е нещо средно между интелигентен телескоп и камера.

През октомври компанията стартира 30-дневна кампания за предварителна поръчка. Така тя успя да привлече 2,5 милиона щатски долара средства. Това превърна Vespera в най-финансирания проект в категорията на космическите изследвания във Франция.

Смартфон-приложението на Vespera позволява на астронома да управлява телескопа от своя смартфон. Оттам той може да избере и се прицели лесно в небесния обект, който иска да наблюдава. След това телескопът сам насочва лещите си към обекта и го проследява. Според инструкциите на своя притежател апаратът може и да заснеме обекта.

Vaonis казва, че наред със системата за автоматично насочване и проследяване устройството използва и интелигентна и мощна платформа за обработка на изображенията с автофокус. Технологията съчетава оптика, електроника и високо прецизна механика. За създаването на смарт-телескопа компанията е използвала голяма част от работата, вложена в първия й проект – Stellina. Това устройство се прослави като един от най-сполучливите смарт-телескопи, достъпни до момента.

В помощ на Vaonis работят бившите астронавти на НАСА Скот Кели и Тери Виртс. Те предоставят своя опит и експертиза. Според Витрс, интелигентни телескопи като Vespera доближават астрономията до почти всички. „Имал съм множество телескопи през живота си, включително рефлекторни и рефракторни. Винаги съм им се наслаждавал. Тръпката от виждането на обекти в нощното небе е страхотна. Но честно казано прекалено много работа е да се влачи един голям телескоп навън през нощта, да се подравнява и да му се прикрепват устройства за астрофотография. В крайна сметка поради това повечето телескопи никога не се използват“.

С бъдещите умни телескопи от типа на Vespera астро-наблюдателите ще могат да забележат обекти от „дълбокото небе“ само за минути. Те ще могат да заснемат отдалечени звезди и галактики, които са на хиляди или понякога милиони светлинни години. Наблюдения като това не са възможни с конвенционалните телескопи – не и без значителен опит, време и тежко и скъпо оборудване.

„Това може да вдъхнови цяло ново поколение инструменти за наблюдение на Вселената. Не става дума само за наблюдение. Това е улавяне, споделяне и учене, всичко наведнъж,“ казва Сирил Дюпуй, основател и главен изпълнителен директор на Vaonis.

Според Джеймс Суйцер, поддръжник на Kickstarter на проекта, използването на умните устройства ще помогне на повече хора да разберат очарованието на дълбокия космос. „Като астроном за цял живот и разработчик на планетариум се интересувам от тяхното използване за образование“, казва той.

Да се надяваме, че пъртината, която Vespera сега бие, скоро ще повлече конкурентните да предложат аналогични продукти. От тази надпревара можем само да спечелим – ние, обикновените любители на звездното небе!

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*