„Интернет на нещата“ минава на следващо ниво

Стартът на първата истинска 5G мрежа у нас през ноември 2020 създава предпоставки за ускоряване на развитието на умните градове

След редица изпитания и публични демонстрации, започнали още през 2018 г., А1 стартира първата и засега единствена у нас мрежа, която предлага истинско 5G преживяване със скорости над 1 000 Mbps и ниско времезакъснение. Компанията е първа и също единствена до момента, която предлага мобилни Narrowband IoT решения и в последните две години подкрепя с услугите си множество бизнес и публични организации да се справят с едни от най-належащите проблеми. За всички тях, а и за още хиляди компании в страната, стартът на 5G мрежата на А1 означава, че в близкото бъдеще ще могат да разчитат на още по-високи скорости на комуникация между устройствата и интернет, в пъти по-ниско времезакъснение и в резултат – по-висока ефективност и оптимизиране на разходите.

Технологично лидерство

Фактът, че А1 предлага първа в България мобилни Narrowband-IoT решения съвсем не е за подценяване. Това я нарежда сред общо 155 мобилни IoT мрежи в света, от които 105 са изградени по този технологичен стандарт, според GSMA, организацията, която представлява интересите на 750 оператори и близо 400 компании от мобилната екосистема. Сред предимствата на NB-IoT са по-доброто покритие, по-дълъг живот на батерията (до 5 години), оптимизиран пренос на данните и високо ниво на сигурност на връзката. Освен това технологията работи в лицензиран честотен диапазон, което практически осигурява защита на комуникацията от външни влияния.

„Опитът ни в развитието на мобилни IoT услуги, в съчетание с новите 5G решения, създава отлична възможност както за бизнеса, така и за публичните институции и потребителите. Тази печеливша формула ще доведе до повишаване на ефективността на този тип услуги. Бързата скорост и ниската латентност на мрежите от петото поколение, ще дадат силен тласък на развитието на решенията в концепцията „Интернет на нещата“. Вярвам, че в близък и средносрочен план тези положителни ефекти ще се почувстват и от бизнеса, и от публичните институции и от крайните потребители“, споделя Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и услуги“ в А1 България.

IoT „Интернет на нещата“ минава на следващо ниво А1 Блог

Когато временните честоти станат постоянни

Очаква се в близко бъдеще Комисията за регулиране на съобщенията да разпредели постоянните честоти. След това намеренията на А1 са бързо да разшири покритието на своята 5G мрежа. Планираните от страна на телекома инвестиции за развитието на цялата мрежа (включително 5G) в следващите 4 години са значителни – над 780 млн. лева, като в тях ще се включват също и средствата за оборудване и държавни такси за честоти.

На първо време от новата технология ще могат да се възползват потребителите и бизнесите в най-големите градове – София, Пловдив и Варна, където през 2021 А1 планира да постигне над 80% 5G покритие. В Бургас телекомът вече има 90% покритие на населението на открито още от края на 2020-а. През годината очакванията са А1 да осигури 5G покритие и в повечето населени места с над 10 000 жители и основните курорти.

„Интернет на нещата“ от следващо ниво

Част от мениджърите виждат в „Интернета на нещата“ решение на ключови проблеми и възможност за оптимизиране на процеси и намаляване на разходите. Пример за това са IoT услугите на А1, които подкрепят бизнеса и публичните институции по отношение на водния сектор – мониторинг на консумацията на вода в индустриални мащаби, на потреблението на минерална вода, и други. Ключова възможност за общините в страната дава решението на А1 за борба с нежеланите ефекти от климатичните промени, като наводнения и засушавания, от които са застрашени редица региони в страната. Сред казусите, на които А1 предлага решение с помощта на технологиите, са и мониторинг на качеството на въздуха, възможности за умно сметосъбиране, контрол на градското осветление и умно паркиране.

Обединяващото звено между IoT проектите на A1, обаче, не са единствено технологиите, но и ключовата цел на компанията да подкрепя публичните и бизнес организации в справянето с редица проблеми. Независимо дали се използват за повишаване на ефективността на бизнеса, или за подобряване на градската среда, комбинацията от вече развити решения от „Интернета на нещата“ и по-висока скорост и ниско времезакъснение на 5G мрежите, дава повод за оптимизъм, особено в периода след пандемията.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*