Хакерите вече хакват и смарт секс играчки

Хакерите са способни да хакнат домашните ни компютри и мрежи, но замисляли ли сте се дали не могат да хакнат и наличните в дома смарт секс играчки? Оказва се, че могат.

Наскоро група изследователи съобщиха за софтуерна уязвимост в секс-джажда за мъже, която работи с онлайн връзка. Това, според учените, не е първият път, когато секс играчки за или интимни инструменти се оказват уязвими на хакване. Oще през 2018 г. поне 50 000 потребители бяха изложени на риск от хакване на дамска секс-играчка, която се управлява чрез смартфон.

Интелигентните устройства навлизат във всеки аспект от живота ни. Всички вече сме чували за хакнати бебемонитори, коли, крушки и прахосмукачки. Изглежда, че е дошло времето и за интимните уреди. Има дори дума за такива устройства – теледилдоника“, обяснява Даниел Маркусън, експерт по дигитална сигурност в NordVPN.

И докато в момента тийнейджърите се питат, подсмихвайки се, може ли човек да умре от свръхдоза секс, картинката е може би не чак толкова приятна за притежателите на интимни джаджи с потенциал за хакване. Несгодата от софтуерните уязвимости на секс-играчки се простира по-далеч от това, което си представят фантазьорите.

Изложени на риск могат да се окажат данни – много данни, все чувствителни. Това могат да са личните данни на потребителя – имена, дата на раждане, снимка, но и други като чатове, имейл адреси, пароли и дори сексуална ориентация и предпочитания.

Неприличната страна на IoT

Проблемът на секс-играчките е наличен и при други смарт-джаджи, за които се очаква да работят в условията на Интернет на нещата (или IoT). Така например някои роботизирани прахосмукачки правят детайлни карти на дома, който почистват, което може да се окаже ценна информация за хакерите, a в последствие и за крадци.

За да се предпазим от неприятности, дължащи се на уязвимости на IoT устройствата, специалистите препоръчват да сме внимателни и критични. Когато обзавеждаме дома си с ново устройство, свързано към „интернета на нещата“, следва да сме наясно, че откъм киберсигурност то навярно е доста „голо“ и невинаги „умно“. Умни трябва да сме самите ние в това да попречим то да се превърне в широко отворена порта към домашната ни мрежа, компютър, смартфон, телевизор.

Първата и най-важна стъпка е смяната на фабричната (default) парола, с която идва уредът – било то смарт-термостат или умен бойлер. „Направете това в момента, в който разопаковате новото си интелигентно устройство. И не забравяйте, че всичките ви пароли трябва да са уникални и силни. Това означава, че трябва да ги създавате с главни букви, цифри и символи“, допълва Маркусън.

Редовната смяна на паролата не бива да се подценява – също като при компютрите и останалите дигитални устройства. Актуализациите на софтуера не бива да се отлагат, защото често те са пряко свързани със „закърпването“ на уязвимости.

А най-вече преди самата покупка е хубаво да се потърси информация за надеждността и сигурността на уреда.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*