Какво да очакваме от Android 12

Google активно работи по новата версия на Android, като компанията има някои интересни планове и идеи за платформата. Очаква се интернет гигантът да представи Android 12 в края на пролетта, но още от сега в интернет има информация за част от идеите на Google.

Очакванията към Android 12 тази година са насочени най-вече към дребни на пръв поглед подобрения, които обаче ще се отразят доста на практичността и трябва да направят работата с платформата по-приятна. Една от тях е поддръжката на магазини за приложения на трети лица. И сега Google позволява на потребителите да инсталират приложения от външни източници, като в блога на Android компанията отбелязва, че в следващата версия на платформата това ще стане „още по-лесно“.

Работата със самите приложения също ще бъде подобрена. Една от разработваните идеи е „хибернация“ на неизползвани приложения. Данни за функцията се появиха в XDA Developers, като за прогреса на работата по нея дори има редовни ъпдейти. Идеята на тази функция е да изчиства кеш паметта на приложенията, които потребителят не е използвал определено време и така да освобождава място в телефона.

А според източници на 9to5Google Android 12 може да предложи и функцията App Pairs. Тя е замислена за сгъваеми смартфони, но може да е полезна и за останалите модели. Чрез нея потребителите ще могат с един клик да пускат две приложения едновременно, които да си споделят екрана. Така ще се улесни и ускори работата.

Като стана дума и за улеснена работа, очаква се Google да върне и функцията Double tap. Тя беше предвидена още за Android 11, но в последствие беше отложена. Чрез нея потребителят ще може да активира различни функции и приложения чрез двойно докосване на сензорния дисплей. На практика това е смартфон версията на двойния клик при Windows.

За геймърите с любов

Отново информация от XDA Developers посочва, че Google иска да подобри и преживяването за геймърите с Android устройства. В платформата за обмен на код и разработка на Android е открито, че се работи по увеличаване на поддръжката за различни гейм контролери.

Освен това техните производители ще могат да променят и адаптират силата на вибрацията на контролера в зависимост от случващото се в играта. Това ще направи гейминг преживяванията по-динамични и атрактивни.

Още една очаквана новост е разширената поддръжка на визуални теми. В момента Android оригинално поддържа само тъмна и светла тема, а много производители надграждат това със собствени доработки, които позволяват на потребителите да инсталират и по-различни визуални теми за интерфейса на своя телефон.

Според 9to5Google се работи по добавяне на подобна възможност централно в Android. Резултатът ще е още повече опции за персонализиране, включително избиране на акцентиращи цветове, поддръжка на адаптиране на интерфейса на приложенията към основната тема и др. Може да има дори опция да се позволи на Android автоматично да подбира най-подходящите цветове, за да си подхождат с изображението, което потребителят е избрал за фон на началния екран.

За сега Google не е официално обявил плановете си за Android 12. Очаква се компанията да направи това по време на годишната си конференция I/O към края на пролетта. Самата платформа вероятно ще спази традиционния срок отпреди и ще е напълно готова през септември т.г.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*