Номофобия – новата епидемия в Европа

Интересно проучване сред младите европейци показва, че през 2020 година вече се очертават две ясно изразени тенденции  – тази възрастова група напълно трансформира представата за мобилност в реалния свят в полза на времето прекарано пред екраните на смарт устройствата. Нараства процентът и на тези, за които добре зареденето устройство, с надеждна и достатъчно издръжлива батерия, се превръща в гаранция за спокойствие и приоритет, който понякога измества дори партньорите им.

Проучването е осъществено от компанията OnePoll по поръчка на китайския технологичен гигант OnePlus и е проведено сред аудитория 18-35 години в голяма част от европейските държави. Анкетата изследва начина, по който локдаунът се е отразил на навиците на младите хора по отношение на използването на смартфоните. Според обобщените данни, повече от 95% от анкетираните млади европейци вече оставят смартфоните си в същото помещение, в което спят. Всеки осми от десет анкетирани предпочита устройството да му е в непосредствена близост по всяко време на денонощието, като 77% от допитаните посягат към смартфона си в рамките на първите 15 минути от събуждането си.

Локдаунът и рязкото преминаване към живот в онлайн среда, определи и нова, много по-важна роля за зарядните устройства в нашето всекидневие. Близо половината от участниците (43%) в изследването споделят, че зареждат телефона си повече от два пъти на ден. Впечатляващ е делът и на тези, които предпочитат да включват телефона си на зарядно повече от 5 пъти на ден, за да са спокойни, че батерията ще издържи достатъчно, дори това да е едно уморително и досадно занимание. Шампиони в това отношение се оказват респондентите в държави като Великобритания, Дания и Испания, които споделят, че включват телефоните си на зарядно още преди батерията да е паднала на 50%. Средният процент в този показател за Европа е 5.43%.

С какво са готови да се разделят младите европейци, но не и със смартфона си?

Красноречиви и дори забавни са резултатите от анкетата, които хвърлят светлина върху трайната връзка и дори откритата любов към мобилното устройство на младите европейци – 14% от британците предпочитат да пропуснат дори секс, но не и използването на смартфона си. В същото време, близо 5% от анкетираните млади европейци заявяват, че са готови да се откажат от партньора си, отколкото от смартфона, а в държава като Дания този процент дори е 6%. Във Финландия 13% от младите хора са по-склонни да задържат телефона си, отколкото автомобила си, а близо половината нидерландци (44%) с лека ръка биха се разделили с шоколада, но не и с мобилното си устройство.

Задава ли се вълна от номофобия в Европа?

Понятието “номофобия” (от англ. no mobile phone phobia) навлезе преди няколко години в научните среди и буквално опеделя притеснението от спиране на работата на устройството, най-често поради изтощена батерия. При британците този процент е най-висок, като 32% отговарят положително, че изпитват моменти на номофобия, както и близо една трета от испанците – 30%, които признават, че все повече изпадат в постоянно притеснение, че няма да им стигне батерията във важен момент.

Изследването показва, че понякога младите хора сами се поставят в непредвидими и рискови ситуации, за да спестят батерия – 13% от анкетираните предпочитат да не отговорят на някое съобщение, само и само да спестят живот на батерията, а 7% от тях са склонни абсолютно нищо да не правят на смартфона в даден момент, за да не останат без батерия. Участниците в допитването споделят и някои решения за справяне с номофобията, като например да помолят някой друг да им услужи с телефон – 9% от анкетираните. Едва 6% от допитаните са на мнение, че биха се застраховали с употребата на резервна, платена телефонна услуга, за да могат да се свържат с някой, ако се наложи.

батерия Номофобия – новата епидемия в Европа А1 Блог

Животът на батерията ни става все по-мил

Обобщените резултати от проучването определят нарастването на тази тенденция сред младите хора в цяла Европа. В тази нова реалност на мобилна трансформация, топката остава в ръцете на технологичните компании в надпреварата кой ще предложи най-бързото решение за най-издръжливата батерия.

Израз на това са и новите разбработки за модели като OnePlus Nord N10 5G, който стана един от най-достъпните смартфони, поддържащ технология за бързо зареждане Warp Charge 30T със своето специално кабелно зарядно, което осигурява заредена батерия до 60% само за 30 минути.

В А1 OnePlus Nord N10 5G се предлага на цени, започващи от 349,99 лв. в брой, ако бъде закупен в комбинация с тарифен план А1 ONE Unlimited 5XL. Цената му с двугодишен абонамент за същия план, но на изплащане е 18,99 лв. мес. Моделът оборудван със следващо поколение опции, буквално пренесени “от бъдещето” и разполага с WarpCharge зарядно за бързо зареждане и стабилна 4300mAh батерия.

Освен това, закупилите го през онлайн магазина на А1.bg ще го получат в комплект с преносима батерия ttec PowerCard 5000 mAh, която може да го зареди до 100 процента. В пакета са предвидени и слушалки OnePlus Bullets Wireless Z, които могат да помогнат за часове наред музика или разговори.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*