Как да тестваш първата истинска 5G мрежа с iPhone 12

Почитателите на Apple определено имат защо да запомнят датата 5 февруари 2021 година. Тогава пристигна най-актуалният ъпдейт на операционната система iOS, който направи възможно свързването на устройствата от серията 12 с 5G мрежата на А1. За мрежите от пето поколение вече сме говорили много. За техните гигабитови скорости, за ниската латентност и възможността за свързване с множество машини едновременно, което ще позволи на т.нар. „Интернет на нещата“ да достигне своя потенциал.

От края на миналата седмица единствената 5G мрежа в България, която работи на 5G честоти и с 5G оборудване, вече интегрира всички устройства от серията iPhone 12. Ъпдейтът на iOS обаче се различаваше от стандартното получаване и инсталиране на нова версия на iOS.

За разлика от обичайните ъпдейти на операционна система на Apple за мобилни устройства, този не е такъв, който се сваля и инсталира. Вместо това всички потребители на iPhone с iOS 14.3 или 14.4 получиха поп-ъп от своя смартфон, че е необходим ъпдейт на настройките за връзка с мобилния оператор. Какво обаче става с тези, които погрешка са отказали ъпдейта или все още няма такъв?

Помощ, без да искам отказах ъпдейта!

Няма страшно, ако случайно сте отказали ъпдейта или пък по някаква друга причина не го получавате. Има няколко хитри трика, с които можете да прилъжете своя iPhone да го покаже пак.

  1. Рестартиране

Звучи безкрайно очевидно, но това понякога е достатъчно, за да получите нова нотификация за наличната промяна в настройките. Потребителите на iOS рядко имат навика да рестартират своите устройства. Обективно погледнато – това не се и налага за нормалната работа на устройството, но в случая може да предизвика нов ъпдейт.

  1. Изваждане на SIM картата

Вторият (силов) начин да убедите своя iPhone да покаже отново ъпдейта е да извадите SIM картата, да изчакате малко и да я поставите отново. Това ще накара устройството да мисли, че за пръв път се свързва с този оператор и ще потърси мрежовите настройки. И да – това ще бъдат новините такива, което ще предизвика търсения поп-ъп.

  1. Обновяване от настройките

Последното важи в случай че не сте сигурни дали сте отказали нотификацията или – по-някаква причнина – все още не сте я получили. Отидете в Settings > General > About. Ако ъпдейтът не е изтеглен, ще имате нотификация именно там.

iOS Как да тестваш първата истинска 5G мрежа с iPhone 12 А1 Блог

Eто как трябва да изглежда нотификацията за новите настройки.

Важно!

А свързахте ли се с Wi-Fi мрежа? По подразбиране, обновяванията на софтуера стават, когато устройството е свързано с безжична мрежа. Ако тази настройка е активна и при вас и не сте се свързали скоро към Wi-Fi, то това може да обясни забавянето.

Ъпдейтът е тук! Как да тествам?

Тестът на 5G мрежата на А1 е безплатен, изискванията са само три, а ако държите в ръка iPhone oт серията 12, вече отговаряте на едно тях. То е, че трябва да разполагате със съвместимо устройство и с активна мобилна услуга на А1. Пълният списък с такива устройства е публикуван на А1.bg.

Следващата стъпка е да сте на място, където има покритие на мрежата от пето поколение. Мрежата на А1 се разширява с бързи темпове, като според плановете тя трябва да достигне до всички населени места с над 10 000 жители, както и до най-големите курорти в рамките на 2021 година. Вижте в кои градове има покритие в момента на тази карта, също налична на А1.bg.

Последната стъпка е да изпратите SMS на кратък номер 1555. Както и самото тестване, този SMS е напълно безплатен. Последното, което ви остава след като направите това, е да се насладите на гигабитовите скорости в 5G мрежата.

 

 

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*