5 съвета за използването на VPN

Virtual Private Network (VPN) е популярно решение за подобряване на сигурността на интернет връзката. То се използва широко сред бизнес клиентите, но има своите ползи и приложения и за крайните потребители. Всеки, който иска да подобри киберсигурността си, може да използва VPN услуга, за да постигне тази цел.

Разбира се, VPN не е всесилен и не може да даде абсолютна защита, но може значително да затрудни хакерите. Използването на VPN днес е широко разпространено за достъп до корпоративни мрежи от разстояние. А след като все повече хора започват да работят дистанционно, популярността на VPN услугите расте.

Сигурност с едно наум

В интернет има много и разнообразни VPN услуги. Някои от тях са безплатни, но човек трябва да е внимателен с тях. Те обикновено идват с компромиси, реклами и недостатъчно добро ниво на сигурността. Има и случаи да злоупотребяват с доверието на клиентите си и да споделят данните им с трети лица, което практически обезсмисля самата идея на VPN-а. Затова е препоръчително да се използва VPN от доверен доставчик, който е предоставил ясна информация за услугата, нейните ползи, ограничения, изисквания и цени.

Освен това добрите VPN услуги могат да се използват с различни устройства. Те предлагат приложения за мобилните платформи и позволяват на потребителя да е защитен не само при сърфиране през компютър.

Повече връзки

VPN може да се използва не само за работа. Чрез него потребителят може да се „разходи“ из интернет и да види какво е достъпно в различни държави. Например да види какви са цените на дадени стоки и услуги в други райони и да намери по-добри оферти за резервации.

VPN може да се използва и за ускоряване на игрите в мрежа. Чрез него връзката ще е по-защитена и стабилна, което ще намали риска да ѝ бъде повлияно. А това означава, че ще може да се играе онлайн по-дълго, без притеснения.

Рестартирай и ще се оправи

Както всяка технология VPN също може да изпитва проблеми понякога. Например да не се зареждат страници, да не могат да се изтеглят файлове или просто връзката да не е достатъчно бърза. Възможно е сървърите на VPN услугата да изпитват затруднения.

Понякога добрият стар съвет „рестартирай и ще се оправи“ може да помогне. Изключването на VPN услугата и приложението ѝ, а след това пускането ѝ отново, може да реши проблема и да направи нова връзка с друг сървър. А някои услуги позволяват на клиента ръчно да смени VPN сървъра, към който се е свързал. Това също може да реши проблемите с връзката.

VPN не е за всичко

Често потребителите на VPN свикват толкова много с услугата, че я използват постоянно и за всичко. Това може да се окаже проблем. VPN връзката може да се окаже по-бавна от максималната скорост, за която плащат потребителите. Това ще зависи от качеството на самата услуга и сървърите.

Също така някои услуги като стрийминг платформи например, може да ограничават достъпа до тях, когато засекат VPN връзка. Мрежи и услуги, които са ограничени по локация, също може да не работят, ако VPN-ът представя потребителя, че е на различно местоположение.

Не забравяйте останалите звена

VPN-ът е чудесна услуга, която подобрява сигурността значително, но може да бъде „предаден“ от други слаби звена. Затова е важно устройството, което използва VPN, да бъде поддържано и с актуален софтуер с инсталирани ъпдейти за сигурност, които отстраняват открити уязвимости.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*