Защо Apple и Facebook застанаха една срещу друга

През февруари два ИТ колоса се оказаха в директен сблъсък един срещу друг. Facebook и Apple започнаха публично да си отправят критики и да се обвиняват взаимно в пречене на бизнеса и злоупотреба с положението си. На пръв поглед всичко това изглежда като спор между две компании, но резултатите от него може да имат доста по-широки последици.

Трудно е да се проследи откога датира неразбирателството между Facebook и Apple. Лидерите на двете компании от доста време имат различни мнения по темата за защитата на личните данни, тяхното събиране и регулациите. Въпреки това компаниите им работиха добре заедно. Изглежда, че това вече е в миналото.

Рязка промяна

Добрите отношения между ИТ гигантите бързо охладняха миналата година, когато Apple обяви нови функции за ограничаване на събирането на лични данни в предстоящ ъпдейт на iOS. Скоро мобилната платформа на Apple ще започне да пита потребителите за изрично разрешение за (почти) всяко приложение, което използват, с което да дадат съгласието си то да събира данните им. Това включва и приложението на Facebook.

Ако потребителят откаже, Apple ще блокира функцията за събиране на лични данни за конкретното приложение. Очаквано, Facebook не харесва тази идея. Социалната мрежа обяви, че ще започне предварителна кампания, за да помоли потребителите на iOS да ѝ дадат разрешение за събиране на данни.

Аргументите на Facebook са, че чрез тези данни малкият и средният бизнес, който използва социалната мрежа за реклами, намира клиенти. Facebook обяви, че ограничаването на събирането на данни ще попречи пряко на тези търговци и фирми да намират подходящи клиенти чрез таргетирани реклами. Същевременно компанията на Зукърбърг отправи и обвинения към Apple, че не прилага същите мерки към собствените си приложения и услуги и така създава предимство за тях спрямо останалите.

Хладна ответна реакция

Apple избягва влизане в директна публична конфронтация, но не си спести някои намеци. Изпълнителният директор Тим Кук заяви, че има онлайн бизнеси, които „водят до поляризация и насилие“. Той не спомена директно името на Facebook, но от изказването му изглеждаше, че има предвид именно тях. Кук смята, че има компании, чиито алгоритми разпространяват дезинформация и целта им е просто да събират данни, а не да защитават потребителите. Той призова и за реформи на тези компании.

Не е имало публична реакция от Facebook на това изказване, но източници на в. Wall Street Journal обявиха, че в среща със служители на компанията Марк Зукърбърг е заявил, че иска компанията му „да причини болка“ на Apple и споделя, че недоволството му датира още от 2018 г. след скандала с Cambridge Analytica.

След появата на тези коментари в публичното пространство, Facebook заяви, че спорът между ИТ гигантите не е на лична основа, а е „за бъдещето на свободния интернет“. Оттогава Apple не е коментирала темата изобщо.

Важни последствия

Скандалът идва в момент, когато вниманието към ИТ гигантите и без това е доста голямо и е съсредоточено върху техните възможности, влияние и потенциални по-строги регулации. Не изглежда добре за тях, че се карат помежду си за същото.

Изходът от спора между Facebook и Apple може да се окаже решаващ за това коя позиция ще надделее и в глобален аспект. Дали ще остане мнението, че една частна компания трябва да може да решава какво да прави с платформата си или ще се наложи позицията, че за гиганти с определени размери и влияние отговорностите трябва да са по-големи и съответно да изпълняват повече и по-строги правила и изисквания.

В такива ситуации често се случва да се залитне в една от двете крайности. И двата подобни варианта биха довели до повече проблеми, отколкото решения. По-правилната позиция е, че всъщност има много фактори, които трябва да се вземат предвид. Строгото ограничаване на събирането на данни действително ще направи много персонализирани приложения и услуги неефективни. Пълната свобода пък създава риск от прецеденти, в които неизвестни частни лица да решават кое е свободно слово и какво да се случва с чужди лични данни.

Постигането на баланс е най-доброто, но и най-трудното решение. Ще са нужни доста усилия и много търпение, докато се намери правилната комбинация от правила и свободи за ИТ гигантите. Това обаче ще е важно, защото след като услугите им се използват от милиарди хора и бизнеси по целия свят, случващото се с техните платформи действително ще повлияе пряко и на потребителите им. Стига, разбира се, преди това гигантите да не се „изядат“ взаимно.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*