5G и изкуствен интелект са в основата на MWC 2021 в Шанхай

Традиционно в края на февруари телекомуникационната индустрия е съсредоточена към Световния мобилен конгрес в Барселона. Тази година той е отложен за юни заради пандемията, но беше заменен от своя азиатски еквивалент в Шанхай.

На него нямаше дълга поредица от нови смартфони, но въпреки това събитието представи важни технологии и тенденции в бранша. Всички те ще имат важно отражение в сектора. Очаквано основният фокус попада върху мобилните мрежи от пето поколение (5G), смартфоните и изкуствения интелект.

Технологии за хората

MWC е събитие предимно за индустрията, но винаги има интересни неща и за крайните потребители. ZTE например представи новия Axon 30 Pro 5G, който има подобрена технология за вградената под дисплея камера. Повишена е и гъстотата на пикселите в зоната на обектива – от 200ppi те скачат до 400ppi, което ще подобри значително качеството на изображението. Увеличена е и скоростта на опресняване на дисплея и тя вече достига 120Hz.

Самата камера също е с нови възможности. Сред тях е и способност за 3D разпознаване на лица, което значително ще повиши сигурността на технологията. Тя ще може да се използва и за добавена реалност, 3D моделиране и др.

Oppo също представи някои новости. Сред тях е 125W зарядно, което може да зареди смартфон напълно в рамките на 20 минути. Компанията показа и проекта си The Flash Initiative – амбиция с бързи зарядни да се сдобият най-различни места и предмети в ежедневието – коли, публични пространства, маси, дивани и др. Така човек ще може да зарежда бързо телефона си навсякъде.

Huawei представи свои нови проекти за умен дом. Целта е потребителите да имат напълно умен дом, който да управляват с гласови команди и предварително зададени параметри. Например да се подготви холът за гледане на филм. Това автоматично ще активира климатика, пречиствателя на въздух, ще намали осветлението, ще затвори щорите и ще пусне телевизора и мултимедийната система. Друга възможност е кухнята да е пълна с умни устройства, които да помагат в готвенето. Платформата HarmonyOS ще е в основата на много от тези разработки.

Мобилните мрежи поумняват

Изкуственият интелект вече е навсякъде, като си проправя път и в мобилните мрежи. Той помага за управлението на инфраструктурата, която става все по-голяма и по-сложна. По време на MWC 2021 в Шанхай China Mobile Например представи алгоритъм, който помага за конфигурирането и автоматичното управление на всяка антена, като се съобразява с 10 000 различни параметри. Изкуственият интелект  адаптира настройките на антената според параметрите и може да предвижда натоварванията. Телекомът казва, че чрез него е увеличена с 13% скоростта при връзка на открито и с 30% в закрити помещения. Алгоритъмът също така след и и за проблеми, като може да изпраща 2000 различни аларми според 20 сценария.

Ericsson също вижда голям потенциал в изкуствения интелект. Компанията смята, че интелигентният алгоритъм ще може да се справя с управлението на мрежите при голяма натовареност, да помогне за очакваното масово навлизане на умни сензори и устройства от Интернета на нещата (IoT) и да ускори засичането и отстраняването на проблеми.

5G се развихря

Всичко това ще е от полза и на 5G мрежите. Очакванията на индустрията са, че през 2021 г. 5G ще започне да навлиза доста по-бързо в ежедневието на хората. Подобни мрежи се изграждат във все повече райони по света, а паралелно с това на пазара излизат и много смартфони и устройства, които поддържат 5G.

GSMA Intelligence отбелязва, че се наблюдава ръст на консумацията на мобилни данни от страна на крайните потребители и 5G ще е от критично значение за отговаряне на увеличаващата се нужда. За целта ще е нужен нов спектър и mmWave версията на 5G може да се окаже по-важна от първоначалните очаквания, казва още организацията.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*