Киберзаплахите – невидими, но все по-опасни

След годината, в която отново осъзнахме, че здравето е висш приоритет, все по-важно става да се предприемат и по-засилени мерки за защита на „здравето“ и на IT системите. Голяма част от общуването на бизнеса и публичните организации с клиенти и партньори вече е онлайн и това неминуемо привлича интереса на злонамерени лица към информацията и данните. За да помогне на компаниите и организациите у нас да се предпазват от такива невидими, но с все по-съществено значение атаки, А1 продължава да разширява портфолиото си от услуги за киберсигурност.

Не всеки посетител на уебсайта ви е потенциален клиент

Според статистика на водещи технологични компании в света атаките към уеб приложения през 2020-та са се увеличили с над 800% спрямо 2019-та година. Данните сочат, че неоторизиран достъп е възможен за 39% от уебсайтовете, а 68% от уеб приложенията в световен мащаб са подложени на атаки с цел източване и злоупотреба с лични данни. Атаките към уеб приложения могат да включват пренасочване на потребителите към контролиран от хакери ресурс, кражба на идентификационни данни на потребителите, заразяване със зловреден софтуер, атака за изчерпване на ресурса на сървъра, върху който се хоства уеб услугата. Те могат да нанесат сериозни поражения на съвременния бизнес от всякакъв мащаб, особено във времена, когато за продажби и за контакт с клиенти се разчита основно на интернет. За да подкрепи компаниите в предпазването на техните уебсайтове, електронни магазини или приложения на бизнес клиенти от кибератаки и кражба на лични данни, телекомът предлага A1 Web Application Firewall като услуга.

Технологичното решение филтрира трафика между уеб услугата на клиента и интернет и осигурява наблюдение, идентифициране и неутрализиране на заплахите. A1 Web Application Firewall се предлага чрез утвърден продукт на технологичната компания F5 Networks от последно поколение, а за улеснение на клиентите, телекомът го предоставя на абонаментен принцип от свой сертифициран център за данни. Решението се имплементира и управлява от висококвалифицирани и сертифицирани специалисти по сигурност на информацията от А1 и осигурява на фирмите защита срещу едни от най-опасните за сигурността на уебстраниците и приложенията атаки, според Open Web Application Security Project (OWASP).

Firewall Киберзаплахите – невидими, но все по-опасни А1 Блог

Щит срещу кибератаките

Пандемията COVID-19 допълнително активизира и злонамерените атаки в световен мащаб. Още миналия март беше засечен опит да бъде деактивиран уебсайта на Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги на САЩ (HHS), а по-късно жертва на DDoS атака стана и голяма група от болници в Париж – Assistance Publique-Hôpitaux de Paris. Случаите не са единични, а DDoS атаките могат да достигнат до 25% от общия интернет трафик на дадена държава, докато се случват. А щетите може да варират от стотици хиляди долари, до… фалит.

Тези атаки за отказ на услуга са опити определен ресурс, предоставян от сървър (най-често уебстраница), да стане недостъпен за целевите му потребители. Нападенията обичайно се извършват срещу уебсайтове от ботове, действащи под инструкции от команден сървър, контролиран от злонамерени лица или организации. Най-уязвими са финансовите и правителствени организации, застрахователни компании, медии, болници, образователни институции и онлайн магазини.

Решението, което А1 предлага за този проблем, е DDoS защита чрез облачна услуга, която предпазва от атаки с капацитет до 1 Tbps. Тя се конфигурира от експертите на А1, без да се налага участие на специализиран персонал от страна на клиента. Услугата може да се ползва в два режима. При непрекъснатия – входящият трафик постоянно се пренасочва към DDoS платформата, а при режим „при поискване“, се осъществява сесия към нея само в случай на идентифицирана атака. Решението предоставя ефективна защита на вътрешната инфраструктура и мрежа на компаниите от различни мрежови атаки, идентифицира и неутрализира нетипичен трафик. А за улеснение на клиентите, услугата е с месечен абонамент, без необходимост от инвестиция в оборудване и квалифицирани специалисти.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*