Как да снимаме домашния си любимец със смартфон

Обичаме ги, радваме им се, снимаме ги – нашите домашни любимци са си нашите фото-звезди. Някои кадри стават супер, други – по-посредствени. Ето няколко идеи как да направим по-хубави снимките на домашните си любимци.

Светлина и светкавица

Който е снимал куче или котка със светкавица, вече знае – голяма мъка е това светкавицата. От нея очите на домашните ни любимци или добиват странен цвят, или направо стават „вампирски“. Така че не забравяйте да изключите светкавицата.

Намерете хубава, силна околна светлина. Дневната е най-добра. Всъщност, без значение дали снимате със нисък клас смартфон или с DSLR, добрата околна светлина всякога ще ви е нужна. Ако имате възможност да снимате навън, на открито, или най-малкото в стая с изобилна дневна светлина, най-добре.

Ако ви се удаде случай, използвайте часовете рано сутрин по изгрев или привечер по  залез – тогава слънчевата светлина е мека, топла и дава различен прочит на обичайните гледки.

снимки Как да снимаме домашния си любимец със смартфон А1 Блог

Нагаждаме се

При снимането на домашни любимци ние, снимащите, трябва да се нагаждаме спрямо тях. Тъй като не са хора, които могат да позират, та да им кажем как да застанат, налага се ние да заставаме в подходящи пози спрямо тях.

Все пак за хубави снимки е добре да се търси необичайна гледна точка. Най-малкото можем да „слезем“ на тяхното зрително ниво, дори това да значи да клечим или направо да легнем по корем на поляната.

снимки Как да снимаме домашния си любимец със смартфон А1 Блог

Чисто пространство

Хубаво е пространството около животното да е относително чисто от вещи. Разбира се, не всякога можем да композираме идеално обкръжението, но една снимка на куче насред равна зелена ливада със сигурност ще изглежда по-добре от същата снимка на фона на къщи, хора, беседки, храсти, други животни. Е, има случаи, в които просто не можем да избегнем някои вещи, например при папагалите – то нали все някъде трябва да са кацнали. Но ако околният фон е равномерен, ще е по-добре.

Удобен момент

Много желателно е снимките да се правят във време, когато животинчето е спокойно. Един възможен вариант е това да е периодът непосредствено след хранене. Друга малка тайна за снимане на домашните любимци е търсенето на точно онзи момент, когато започва леко да им се доспива. Тогава още не са супер-изморени от палуване, но лудориите и играта отстъпват пред умората – е тогава стават най-добрите снимки.

снимки Как да снимаме домашния си любимец със смартфон А1 Блог

Множествени снимки

Ето едно от полезните приложения на тази функция, когато я има в телефона – множествените снимки в серия (burst). Сега е моментът да включите тази настройка. След това се заиграйте с животното.

Позиране

Ако домашният любимец е склонен да изпълнява команди, не забравяйте да му осигурите награди за послушанието. Потърсете различни ъгли, различни гледни точки, докато животинчето кротува. В идеалния вариант – вземете си асистент, който да подава наградките и командите на животното.

Послушните животни са благодатни за снимане в „студио“. Можете да си направите импровизирано такова, като окачите едноцветен плат (например върху облегалките на 2-3 стола) и разстелете свободния му край по земята. Ето как може да изглежда резултатът:

снимки Как да снимаме домашния си любимец със смартфон А1 Блог

Приближение

Не се колебайте да се „приближите“, особено ако животното е спокойно, и да снимате в детайл. Някои от най-очарователните снимки на домашни животни всъщност са „портрети“ – близки планове на муцунките, човките.

снимки Как да снимаме домашния си любимец със смартфон А1 Блог

Изпробвайте и споделете резултата – нека заедно се порадваме на очарованието на любимците, които обгрижваме.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*