Microsoft навлиза в света на смесената реалност

Компаниите вече доста време усилено разработват приложения и услуги за виртуална реалност. По-големият потенциал обаче е в т.нар. смесена реалност. Именно този сегмент се оказва в полезрението на Microsoft като софтуерният гигант обяви нова платформа за тази технология.

Това стана по време на конференцията Ignite, която компанията организира всяка година и представя новите си разработки. Този път сред тях е и платформата Microsoft Mesh, която има амбициозната цел да направи смесената реалност лесно достъпна за всички.

Срещи навсякъде

Mesh позволява на потребители на далечно разстояние едни от други да се срещат във виртуална среда и да работят заедно. Всеки участник получава свой виртуален аватар. Той може да се озове във виртуален свят и да види своите колеги около себе си. Според Microsoft преживяването е доста реалистично и човек ще има усещането, че се намира на едно и също място с останалите хора около себе си.

Основната цел на Mesh е за бизнеса. Идеята е чрез платформата компаниите да могат да организират срещи между служителите си на разстояние и да подобрят съвместната работа помежду им. Mesh ще може да се използва и в търговията за нови преживявания за клиентите. Microsoft пуска платформата първо като приложение за HoloLens, като ще е достъпна и през AltSpace VR.

Mesh ще може да бъде основа за нови разработки, приложения и услуги, които с времето ще бъдат измислени от компаниите. Всичко това ще може да бъде налично през разнообразни устройства, включително телефони, компютри, Oculus очила, Mac продукти и др. Целта на Microsoft е да направи Mesh лесно и широко достъпна за голям брой потребители.

„Това беше мечтата за смесената реалност от самото начало. Може да се чувствате на едно и също място с хората или да се телепортирате от различни устройства и да сте заедно с хора дори, когато физически не сте на едно място“, казва Алекс Кипман, един от ръководителите на проекта.

Множество ползи

Microsoft казва, че Mesh е добре защитена, защото е изградена върху облачната платформа Azure и използва всички системи за сигурност на най-високо ниво. А ползите от Mesh могат да са много. Компанията дава за пример среща между архитекти и строители, които да се „разходят“ из виртуален план на нова сграда и да обсъдят детайлите. Или пък студенти да се обучават в сглобяването на машини, да изучават анатомия и др.

Разработката ще е полезна и за научни изследвания. Например да се направи лаборатория-холограма, в която  учени да се събират и да споделят опит или да извършват експерименти. Възможно е и чрез платформата учени от разстояние да виждат 3D холограми на пещери, морското дъно и други места, на които се намират техни колеги и заедно да извършват огледи.

Разбира се, Mesh ще може да се използва и за игри. Вече има и тестова версия на Pokemon Go, която комбинира в себе си виртуалните герои на играта, нова холограмна среда и играчи от различни точки на света. Засега тази разработка е направена, само за да покаже възможностите на технологията.

„Подобна технология ще е добро допълнение за спектаклите на живо. Тя дава нов слой на човешките взаимодействия и позволява на хората, които не биха могли да посетят даден концерт, да „стигнат“ до събитието“, казва Александре Мясникоф от Lune Rouge.

Това са амбициите пред Mesh. Голямото неизвестно предизвикателство остават самите потребители. От техните реакции зависи доколко технологията ще бъде успешна. Възможностите пред нея са осъществими, но крайното решение доколко те ще са нужни, ще е на потребителите.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*