Най-безумните „умни“ джаджи, измисляни някога

Като се започне с умните телефони и се стигне до умните светофари – всичко около нас взе да поумнява. То, разбира се, само от нас си зависи колко умно ще е всичко в обкръжението ни, но това е една философска тема, в която сега няма да навлизаме. Вместо това нека се почудим какви безумни умни джаджи е способен да изобрети човешкият разум.

Умна котешка тоалетна

умни джаджи Най-безумните „умни“ джаджи, измисляни някога А1 Блог

„Хитро проектирана, перфектно автоматизирана“ – такава била тая тарелка за котешка тоалетна. Наречена „LavvieBot“, тя е измислена да изпраща сигнал чрез приложение на име – забележете – „Мъркащата песен“ до собственика на котката, когато вашата космата прелест се изходи. Очарователно! Добре, че все още няма смартфони, които да възпроизвеждат миризми…

Умна джаджда против хъркане

умни джаджи Най-безумните „умни“ джаджи, измисляни някога А1 Блог

Колко брака са съсипани заради хъркане! „Smart Nora“ е устройство, което се монтира над леглото на хъркащия. То върви с подложка, която лежи под възглавницата. Ако джаджата чуе, че човекът хърка, тя размества възглавницата му – съответно и главата – та да отвори дихателните пътища. Казват, че нищо неприятно не се усещало при това движение.

Ако на мен нещо тръгне да ми мести главата, докато спя, сигурно ще му е последното мърдане, но нейсе – може би пък „Smart Nora” може да помогне на изтормозени съпрузи и съпруги.

Умен дезодорант

умни джаджи Най-безумните „умни“ джаджи, измисляни някога А1 Блог

Какво може да е умното на един дезодорант? „Click Stick“ има благородна идея. Неговата „умна“ система за дозиране цели да разпредели перфектното количество дезодорант, така че хем да е комфортно, хем да се използва дълго.

Идеята е била предложена в сайт за обществено финансиране, но явно не е набрала достатъчно поддръжници, за да се превърне в реалност. Жалко – ще си останем потни и миризливи.

Умен колан

умни джаджи Най-безумните „умни“ джаджи, измисляни някога А1 Блог

Умният колан WELT е умен заради това, че може да измерва талията. Не по-добре от метър, но все пак… За всички мазохисти, които обичат да се самобичуват с кантари и мерилки, ето още едно устройство за доброволен тормоз.

За добро или за лошо, WELT вече не се произвежда и ще е доста трудно да си намерите такъв.

Умна солница

умни джаджи Най-безумните „умни“ джаджи, измисляни някога А1 Блог

Тя съчетава две дейности: хем свети на масата, замествайки романтичните свещи, хем подава дозичка сол, когато поискате. На вид и размер леко наподобява някои от популярните гласови асистенти. В горната част на корпуса има пръстен с диодно осветление, а в долната част има малка тарелка, в която умната солница сипва доза сол като за едно блюдо. Нямаше да ви хрумне, нали?

Умна пръчка

умни джаджи Най-безумните „умни“ джаджи, измисляни някога А1 Блог

Тя може да прави толкова много неща – малка пръчка с редичка диодни лампички. Може да се използва като таймер за готвене, будилник, преносимо осветление за снимка, заден светлинен сигнал за велосипед и какво ли още не. Всичките й функции се командват чрез телефона.

Явно никой не е оценил големите ползи от тая многофункционалнна умност и в крайна сметка умната пръчка така и не е вляззла в производство.

Умен тостер

умни джаджи Най-безумните „умни“ джаджи, измисляни някога А1 Блог

Проектът за смарт-тостер също е от експерименталните джаджи, дефилирали по сайтовете за набиране на обществено финансиране. Каква е работата? Можете да контролирате нивото на препичане на хляба чрез смартфона си, да, но най-вече можете да възлагате на тостера да изписва“ върху филията дадени букви или символи – нещо като пирографиране на хляба. А ако имате приятел със същия тостер, джаджата може автоматично да му изпраща снимки от вашите филийки.

Умна диадема за отслабване

умни джаджи Най-безумните „умни“ джаджи, измисляни някога А1 Блог

Колко много хора търсят начин да отслабнат бързо, лесно, без усилие, ако може насън. И да, има много мобилни приложения, които могат да ви помогнат да проследите храненето и упражненията си и , но някой е измислил… умна диадема за отслабване.

Това устройство било наречено Modius и работи, като стимулира вестибуларния нерв на човека в продължение на час всеки ден. Използвайки „безопасен електрически импулс“, за да стимулира този нерв, лентата за глава Modius може да намали апетита, да помогне на тялото да изгаря мазнините по-ефективно. Свързаното приложение проследява напредъка, така че човек може да види как лентата за глава работи. Въпреки че това уж интелигентно устройство звучи обещаващо, критиците смятат, че е по-вероятно да е просто трик, предизвикващ главоболие.

Умна вилица

умни джаджи Най-безумните „умни“ джаджи, измисляни някога А1 Блог

За тези, които обичат да засмукват макароните си силно и шумно, особено когато се хранят на публично място, вилицата Otohiko може да е идеална. Това е дигитализирана вилица, захранвана с батерии, която е способна да разпознае звука на засмукване, който обикновено се издава по време на ядене на спагети. Когато открие такъв шум, вилицата прехвърля сигнала към свързаното приложение за смартфон и той издава звук, който по същество „маскира“ шумното смучене. Колко любезно!

Умен матрак

умни джаджи Най-безумните „умни“ джаджи, измисляни някога А1 Блог

Тази година умните матраци и постелки са хит и то във всякакви разновидности. Явно все повече хора страдат от лош сън?! Умният матрак отчита колко време спи човек, колко време прекарва в една поза, колко време не е помръдвал (демек – в дълбок сън е), колко често се е обръщал. Може също така умният матрак да има вградени реотани и да поддържа леглото топло до някаква температура.

Ако ще си купувате такъв матрак, внимавайте. Обзаведен с датчици за движение и сътресение, той може да докладва на половинката ви дали е имало извънредно движение в леглото ви, докато отсъствате…

Умната четка за коса

умни джаджи Най-безумните „умни“ джаджи, измисляни някога А1 Блог

Производителите казват, че умната четка за коса е създадена, за да помогне на потребителите да се грижат за косата си по възможно най-добрия начин. Тя има сложни вградени сензори за проследяване на качеството на косата и моделите на ресане. Те включват елементи като акселерометър и жироскоп, които проследяват ходовете и скоростта на четката и могат да предупредят потребителя, ако ресането е твърде грубо.

Има и микрофон, който интерпретира звуци, свързани с косата, за да се определят проблеми с накъсване, начупване, сухота. След това тези данни се анализират в свързаното мобилно приложение и предоставят на потребителите насоки за оптимална грижа за косата.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*