Софтуерен инженер в А1 – предизвикателствата на разнообразието

Да, в А1 имаме и софтуерни инженери. Всъщност имаме ИТ екип от близо 200 професионалисти в различни ИТ области и той продължава да расте заедно с развитието на продуктите и услугите на компанията. Причината да имаме нужда от такъв голям екип от една страна е, че разполагаме с много и различни платформи, системи и приложения, които подпомагат вътрешните процеси и обслужването на клиентите ни. От друга, в последните години непрекъснато развиваме и въвеждаме нови дигитални услуги за нашите клиенти, а това включва и редица ИТ решения за бизнеса.

За всичко това разчитаме на колеги като Богомил Табаков и Иван Василев – софтуерни инженери в направление „Информационни технологии и дигитална трансформация“. И двамата стават част от екипа ни през 2019 година, когато печелят стаж в А1 Лятна академия след участие във FMI{Codes}. А участват в хакатона, защото по това време и двамата изучават компютърни науки във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, който го организира. Опитът в компанията по време на стажа толкова им харесва, че решават да останат в А1.

Даваме им думата, за да разкажат какво ги привлича в компанията, кои са предизвикателствата в работата им и кои са най-интересните проекти, в които са участвали.

Как започна работа в А1?

Инженер Софтуерен инженер в А1 – предизвикателствата на разнообразието А1 Блог

Иван Василев

Иван Василев: В края на март 2019 г. с приятели участвахме в годишното издание на FMI{Codes}. Темата на събитието беше Code for Automation. Имахме няколко идеи, но в крайна сметка разработихме приложение, което автоматизира тестването на дизайнa на уеб сайтове при различни резолюции и истински устройства. За тази наша идея и разработка получихме награда от един от основните спонсори на събитието – А1. Освен материалната награда, всеки член от екипа ни получи и покана за стаж в компанията. Точно тогава бях в търсене на стаж и реших да се възползвам от поканата. Така в началото на април започнах работа в А1. След точно 5 месеца стаж, получих предложение за поемане на позиция в компанията като младши софтуерен инженер. Това, което видях като начин на работа и обстановка в А1, ми беше направило добро впечатление по време на стажа и отново приех, като този път вече станах постоянна част от екипа. А от съвсем скоро вече не съм “младши”.

Богомил Табаков: Заедно с приятели участвахме в хакатона, организиран във ФМИ, на който А1 беше един от спонсорите. Успяхме да спечелим индивидуалната награда на компанията и също всички от отбора ни поканиха на интервю за стажантска позиция в компанията. Аз и още едно момче от отбора се съгласихме. След 5 месеца стаж и година работа като Junior, достигнах текущата си позиция на софтуерен инженер.

Инженер Софтуерен инженер в А1 – предизвикателствата на разнообразието А1 Блог

Богомил Табаков

Какво ти харесва най-много в компанията?

Богомил: Най-много ми харесват колегите и ръководителите, на които попаднах. Няма колега, който ще ти откаже помощ при нужда и е много хубаво да имаш лидери, които са активна част от процеса на разработка. Друг плюс на моята работа е огромното разнообразие на проекти и технологии, които се използват в тях, което допълнително обогатява професионалния ми опит.

Иван: В работата ми има много интересни проекти, използване на най-различни нови технологии, но това, което най-много ми харесва в А1, е екипът от хора, с които работя всеки ден. Това е може би най-важният фактор за това дали човек отива с удоволствие на работа.

Кой е най-интересният проект, по който си работил в А1 до момента?

Иван: Най-интересните проекти за мен са тези, които позволяват творческа дейност в имплементацията си, както и използване на нови технологии, но изискванията за крайния резултат да са ясно дефинирани. Има немалко проекти, които спадат в тази категория, но най-добрият пример за това е една от първите ми задачи с Богомил. Проектът бе свързан с рециклиращия център на компанията. Трябваше да създадем Windows приложение, чрез което техниците да тестват скоростта и изправността на LAN портовете на рециклираните Wi-Fi рутери преди да ги обявят за изправни/успешно рециклирани. Това беше доста ръчен и бавен процес, чиито резултати не се запазваха никъде. Ние, освен че го автоматизирахме и започнахме да запазваме резултатите от тестовете, ускорихме процеса от над 5 минути за всяко устройство до приблизително 1 минута. Това малко приложение всъщност използва най-различни технологии, като  Multithreading, управление на виртуални машини и извикване на PowerShell скриптове чрез приложението и всичко това става автоматично с натискането на 1 бутон.

Богомил: Нашата апликация в момента помага на хората от рециклиращия център да вършат своята работа по-бързо. Идеята на решението е автоматично и по-бързо тестване дали рутери, switch-ове и други мрежови устройства работят оптимално. Беше много интересен проект чисто технически, наложи се да пишем многонишкова програма, която вдигаше и използваше виртуални машини, за да може едновременно да тества едно или няколко устройства наведнъж.

Кое отличава А1 от други ИТ компании, според теб?

Богомил: Възможността за работа по много повече различни ИТ решения, било то за вътрешни разработки или бизнес решения за клиенти или партньори на А1.

Иван: А1 е телеком и голяма част от приходите не идват директно от продуктите на ИТ отдела, за разлика от типичните ИТ компании. Това има своите плюсове и минуси, но това, че потребителите на нашия софтуер често са различни отдели в компанията, може наистина да помогне на един софтуерен разработчик да натрупа повече опит в най-разнообразни сфери от бизнеса.

Какви системи, програми и програмни езици използваш в ежедневната си работа?

Иван: Напоследък повечето от проектите, в които участвам, се състоят от сървърна част написана на C# (.NET Core 3.1), Front-end на React или вътрешен custom framework, бази данни в MSSQL и Deployment чрез Docker.

Богомил: В ежедневната ми работа основно разработвам софтуер, като в зависимост от проекта отговарям за целия (ако е по-малък като разработка) или само за някоя част от него. За Backend Solution – C# .NET решения, свързани с SQL Server на Microsoft или PostgreSQL за бази данни. За Frontend най-често работя с React или някой вътрешно разработен Framework от OSS. За Versioning Control система ползваме GIT, като за хранилище на кода и Workflow процесите използваме Azure DevOps, който от своя страна е тясно oбвързан с Deployment процесите, при които използваме Docker и OpenShift.

Какви умения смяташ, че ще са ти необходими за професионалното ти развитие в А1 занапред?

Богомил: Много важно е да затвърдя текущите си знания и да науча най-добрите практики за използването на технологиите/езиците, с които работя всеки ден. Необходимо ще е да разширя знанията си за модерните DevOps процеси, за да мога да си изградя цялостна картина как трябва да изглежда перфектната разработка на софтуерен продукт от край до край.

Иван: Освен уменията в разработването на софтуер, според мен изключително важна е и ефективната комуникация с различните отдели в компанията. Не е трудно да се получат разминавания в очакванията за един проект, ако не обърнеш достатъчно внимание на детайлите. Но когато се отделят повече време и усилия и от двете страни за изясняването на изискванията, както и описване на желаните резултати, всички са доволни и нещата вървят като по вода. Това косвено спада към умението за работата в екип, но за да се получи се изисква и добро управление на времето, което за много хора (включително и мен) е трудна задача.

Кое е най-голямото предизвикателство в ежедневието ти?

Иван: Вероятно най-предизвикателната част от ежедневието ми, откакто съм в компанията, е балансирането между университет и работа. Въпреки че преките ми работодатели винаги са проявявали пълно разбиране, когато става въпрос за изпити, успехът в тези 2 начинания е едно голямо предизвикателство за мен, което се надявам да преодолея през 2021 година.

Богомил: Професионално – борбата всеки ден да не изоставам в постоянното развитие на софтуерните технологии, да мога да се информирам и да не изпускам важни тенденции, свързани с тях. Непрофесионално – изморителното пътуване в трафик от и до работа (в не-епидемична обстановка, разбира се).

Какво обичаш да правиш в свободното си време?

Богомил: Заради извънредната обстановка свободното ми време се запълва главно от филми и компютърни/настолни игри. Обичам да спортувам, главно играя футбол и ходя на фитнес, стига положението да го позволява.

Иван: Моите хобита вероятно отговарят до голяма степен на стереотипа за съвременния програмист. Едно от любимите ми занимания откакто се помня са видео игрите. До ден днешен интересът ми към тях не е спаднал, въпреки че имам значително по-малко време, което да отделя. Освен това, откакто завърших училище преоткрих четенето на книги като хоби. Чета всякаква литература, която ми грабне окото, било то научна фантастика, класическа литература, биографии, фентъзи, научни и т.н. А може би най-новият ми интерес е свързан с инвестирането на стоковата борса, както и в криптовалутите. Това е една сфера, от която човек може да научи изключително много за финансовата система на света, което идва и с немалък риск за капитала, но с правилните инвестиции може да се окаже и доходоносно.


Ако търсите работа в сферата на ИТ и смятате, че бихте се справили с предизвикателствата и разнообразието в А1, разгледайте свободните позиции на нашия сайт и кандидатствайте.

Снимки: Радич Банев и Симона Александрова

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*