Войната за личните данни

Ти, точно ти, който четеш тези редове, не си никъде другаде, освен на първа линия в кибервойната! Какво, мислиш си, че това не те касае ли? Всички днес сме на първа линия! Следващият, който може да бъде обект на кибер-изнудване, е всеки от нас.

Откупите вече не са достатъчни

Знаете ли, че ако станете обект на хакване и „заключат“ данните чрез криптиране – и Ви изнудват за откуп – плащането на откупа отдавна вече не е решение на проблема. Вашите данни отиват на борсата. Да, тъмните герои на интернет имат същинска борса, където продават откраднатите данни. И не просто ги продават, а организират наддавания за тях. Кои са купувачите ли? “Колеги”, които искат да използват вашите дигитални устройства за някакви цели – например да разпращат измамнически писма от Вашата електронна поща, да пращат линк към вирус до Вашите приятели във Facebook и т.н.

С плащането на откупа и евентуалното отключване на данните проблемите едва започват…

Че кому са интересни моите данни?

Мнозина с това се успокояват – какво толкова, на моя компютър няма нищо кой знае какво, малко снимки на хубави пейзажи… Не е нужно и да има кой знае какво. Компютърът е средство – някой ден може да се окаже, че от него е проведена, без изобщо да подозираме, хакерска атака, сринала някоя държавна агенция.

Имам си антивирус!

Всички си имаме антивирус, но това е като да разчитаме, че като имаме врата на апартамента, значи няма начин да се случи обир. Но обири се случват, нали? И най-често се оказва, че сами сме пуснали бандитите у дома. Същата работа е и с антивирусните програми. Знаете ли, например, че наскоро имаше вирусна атака с „морзов код“? Вредният софтуер не беше оформен като традиционен програмен код, а като поредица от чертички и точки. О, да! И когато наивният получател получи морзовото писмо и отвори и го загледа озадачено, скрита програма за декодиране превръща чертичките и точките в изпълними команди…. които карат компютъра съвсем тихо, във фонов режим, да се свързва с отдалечен сървър и да изтегля оттам някакви изпълними файлове.

Никоя антивирусна програма няма да допусне в електронната ви поща да влезе някое подозрирелно „.exe” файлче, но и никоя антивирусна програма не беше готова да блокира някакво си морзово писмо.

Пароли

Кога за последно си сменихте паролата?

Там, където все още се използват пароли, отдавна не е приемливо да се пишат „вечните пароли“ като „admin”, “password” и други подобни. Твърде често използвани са, а хакерите си имат техника за „пръскане с пароли“, където първо тези се изпробват.

Съчинете си парола с много букви и цифри. Най-добре подберете някакъв израз, който е лесно да запомните, но трудно може да бъде догатнат дори от човек, който добре ви познава. Например, казват, че любимият израз на зодия Овен е „не спорете с мен“. Ето как може да се роди една прилична парола: 1NeSporeteSMen!

Незаключени джаджи

Телефон без код или пръстово разпознаване, загърбен отворен компютър с отворена на него е-поща, докато си правим кафе – ей така се оставят малки, сладки вратички за хитроумните измамници. А те действат много бързо и професионално.

Неочаквани писма

Най-често измамите се случват чрез зловреден код, който се вкарва като писмо с прикачен файл по електронната поща. За разлика от времето, когато подозрителните прикачени файлове обичайно бяха с разширение „.exe”, сега всички файлови формати могат да носят зараза – включително електронните таблици „.xls” и дори документите „.pdf”. Внимавайте какво отваряте.  Ако, например, не сте ползвали услугите на агенция за графичен дизайн и не сте им дали електронния си адрес, защо ще бързате да отваряте непоискана електронна фактура от такава?! По същата логика, офертите, които не сме поискали изрично, надали са точно оферти…

Безплатните Wi-Fi зони

С бързото развитие на скоростите в мобилните мрежи, както и с добавянето на все повече мегабайти в тарифните планове, значението на безплатните Wi-Fi зони намалява. Все пак още има хора, които предпочитат да се закачат за на подобна мрежа, отколкото да черпят данни от мобилния трафик. Няма безплатен обяд! Запомнете тази поговорка: “Ако обядът е безплатен, значи яденето си ти”. Този тип мрежи са изключително уязвими за хакерски атаки, без значение дали се свързвате с тях със смартфон, лаптоп или друго устройство.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*