За какво мечтаят IT специалистите

Времето, посветено на работа, обичайно заема най-голям процент от будните часове в денонощието за повечето хора в активна възраст. Затова изборът на професионална реализация е ключов и често младите хора получават най-добронамерени съвети – „Ако превърнеш хобито си в работа, няма да работиш нито ден в живота си“. Като всяка генерализация, обаче, и тази иначе мъдра максима, също има своите изключения, условности, допълнения и отворени въпроси. В по-разширен вариант, тя вероятно би прозвучала като: „Ако превърнеш това, което обичаш да правиш, в работа, и то ти носи удовлетворение дългосрочно и ти дава смисъл, признание и стандарт на живот, към които се стремиш, то…“ Затова може би професията на IT специалиста привлича много хора с математическа насоченост.

HR-ът като Мел Гибсън

IT професията има много направления и дава поле за креативност, реномирана е, и според много проучвания – с доста над средното ниво на възнаграждения в световен мащаб. Но в последните години търсенето надвишава предлагането и все по-често компаниите в този сектор си мечтаят да имат свой Мел Гибсън в римейк на име „За какво мечтаят IT специалистите“ [1], който да им даде точните отговори.

Балансът между сигурност и иновации

Добър пример за IT компания у нас, която се справя добре в тази насока и има редица награди за най-добър работодател, е А1. Тя не дели хората според нивото на опит, възрастта или пола, а избира най-добрите за конкретните проекти, които развива. С вече 25 годишна история в страната А1 отдавна вече не е само телеком, а по-скоро партньор на бизнеса с множество ICT и IoT услуги, като същевременно работи усилено за цялостната дигитализация на потребителите и обществото. Услугите на компанията са част от живота на близо 5 милиона клиенти в страната. За служителите тази комбинация от традиции и иновативност дава сигурност, но и поле за креативност и професионално развитие.

Разрастване

Не е изненада, че бурните темпове на развитие в технологична посока изискват и засилено разширяване на екипите на А1, които вече включват над 200 IT експерти с различни направления на специализация и ниво на опит. Разкриват се нови IT позиции както за хора на стартово ниво и стажанти, така и за специалисти със средна или висока експертиза. За младите специалисти, които тепърва навлизат в професионалния си път, стажовете в А1 дават добри възможности за опит в реална бизнес среда и обмен на идеи с едни от утвърдените експерти в областта. Стажантската програма на А1 е с продължителност между 3 и 6 месеца и се заплаща, като до момента над 30% от стажувалите в А1 през годините са се присъединили за постоянно към екипа.

IT специалист За какво мечтаят IT специалистите А1 Блог

Нови технологии

Работата с най-нови и модерни технологии и внедряването им по съвременна методология в системи, които носят реални ползи на клиентите – корпоративни или индивидуални, дава силен стимул на служителите в IT направлението на А1. Възможността за сътрудничество с колеги от останалите компании от А1 Group пък дава нова перспектива върху добрите практики, която също не е без значение за професионалното израстване. А1 работи също по проекти и за системна интеграция, Cloud и хостинг услуги, сред които и Exoscale – oблачна платформa за разработване и хостване на модерни бизнес приложения чрез стандартни DevOps инструменти.

Непрекъснато учене

Ученето и непрекъснатото надграждане на професионалните умения е силно застъпено в А1. Компанията развива редица програми в тази посока, сред които са Клубът на знанието, ICT Академия, Cisco Club. Освен това във всяко направление в компанията има възможности за специализирани обучения според необходимостта на конкретния служител и в А1 има вече над 100 инженери със сертификат от Cisco, Amazon или Nokia. На разположение на служителите е и онлайн платформа eCampus с повече от 2 000 обучения на различни професионални теми, предоставени от водещи световни доставчици.

Какво по-точно би удовлетворило IT специалистите?

Но какво наистина би удовлетворило всички потребности на работното място на един бъдещ или настоящ IT специалист – било то в офис или дистанционно от дома? Тук нуждите на всеки са строго индивидуални и се определят от съвкупност от фактори като темперамент, фаза от живота, дори и поколенчески особености между представителите на X, Y и Z.

Повечето хора считат за важно допълнителното здравно осигуряване, гъвкавото работно време и място, както и възнаграждаване на постиженията. Към това добавяме и цялостна политика за осигуряване на креативна и мотивираща среда, и програми в подкрепа на баланса между работата и личния живот като осигурен транспорт, лекар, фитнес център и детска градина за деца на служители.

С всички тези неща на разположение на своите служители А1 дава сериозна заявка скоро да се превърне в един от най-предпочитаните IT работодатели у нас.

 

[1] „Какво искат жените“ – американски игрален филм от 2000 г., с Мел Гибсън в главната роля.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*