5G, криптиране и АI – фокусът на Intel през 2021 г.

ИТ индустрията е ангажирана с няколко големи и важни проекта. Очаквано, много компании инвестират значителни средства и усилия в някоя от тези сфери. А някои като Intel, участват в повече от една. Преди дни компанията представи плановете си за 2021 г., като те включват проекти в областта на изкуствения интелект, дейта центровете, мобилните мрежи от пето поколение (5G) и още.

В основата на всичко това са новите процесори Xeon Scalable от трето поколение, както и няколко нови технологии. Intel споделя, че очаква голям възход на разработките през следващите години и сега полага основите за своето активно участие в индустрията.

Защо е важно

„С навлизането на 5G и възхода на интелигентните edge разработки, мрежовите технологии и инфраструктура трябва да еволюират“, казва Intel. Новите ѝ процесори Xeon Scalable от трето поколение ще предлагат мрежово-оптимизирани модели (N-SKUs), които ще могат да предоставят средно 62% подобрение в производителността през 5G и други мрежи в сравнение с предишното поколение.

Тези процесори са насочени към корпорациите. Чиповете могат да се използват за безжични мрежи, проекти за киберсигурност и други сложни задачи. Те обещават ниско времезакъснение и повишена производителност, като към тях са добавени и технологии за повишена защита, но ускорена обработка на криптирани елементи. Така няма да се забавя работата заради по-високото ниво на криптиране на данни.

Intel твърди, че новите процесори, в комбинация с Intel Ethernet 800 чипове и 5G могат да предлагат ниска латентност и за проекти с добавена реалност, клауд гейминг, автоматизация „и дори операции, които се извършват с помощта на роботи“.

Изкуственият интелект настъпва

Компанията смята, че новите ѝ процесори ще са подходящи и за суперкомпютри и работа с изкуствен интелект. Чиповете ще се използват първо в Центъра за суперкомпютри на Университета на Санд Диего със специална цел. Те ще са в основата на специално разработени алгоритми за обучение на изкуствен интелект. Основната задача ще е да се помогне в развитието на изкуствения интелект в нови посоки в сферата на науката и инженерството.

Суперкомпютърът Voyager ще използва технологията Habana в комбинация с 336 процесора Gaudi и 16 процесора Habana Goya. През първите три години Voyager ще се използва за тестове в сферата на астрономията, климата, химия, физика „и други сфери, за да може изкуственият интелект да натрупа опит и знания“.

Ново поколение криптиране

Третото поколение Xeon Scalable ще заложи на „значително ускорение“ на работата с т.нар. хомоморфно криптиране. Самият метод не е нов, но доста време е в сферата на разработките и експериментите. Идеята на хомоморфното криптиране е, че може да се извърши обработка и изчисление на криптираната информация без да се налага декриптирането ѝ.

По този начин притежателят на данните може да се възползва от тяхната стойност без да ги подлага на риск при декриптиране. Intel си партнира с NASDAQ, за да въведе технологията в практиката. „Хомоморфното криптиране може да революционизира как финансовите институции споделят и работят с данни, като получават ценна информация докато намаляват риска от пробив, който може да компрометира конфиденциалността“, казва компанията.

NASDAQ ще е сред първите, които ще тестват реалното приложение на технологията в различни посоки. Сред тях е изкуствен интелект, машинно обучение и защита. Също така технологията ще се тества и за противодействие на пране на пари и за засичане на измами.

С тези усилия Intel показва, че полага усилия да се развива в нови сфери, след като пазарът на процесори за настолни компютри и лаптопи вече е достигнал своя пик. Компанията залага на авангардните технологии, за да си осигури стабилно бъдеще, от което ще спечелят и компаниите и потребителите.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*