Nvidia ще развива изкуствения интелект и умните автомобили

ИТ индустрията е към края на своя преходен период. От няколко години е ясно, че компютрите, смартфоните и останалата потребителска електроника е достигнала своя пик, но за да могат да преминат към новото поколение, се нуждаят от адекватна инфраструктура. Именно затова компаниите като Intel и Nvidia са се съсредоточили върху осигуряването на хардуера за нея.

След Intel, сега и Nvidia представи своите разработки и те са в тази посока. Nvidia представи цяла система за автомобили от следващо поколение, както и нов процесор за „гигантски изкуствен интелект“ и още технологии. Целта на новите разработки е да се подготвят 5G, изкуственият интелект, роботиката и още много технологии за бъдещето, което е все по-близо.

Интелект на висока скорост

Една от основните разработки на компанията е Nvidia Drive Atlan. Това е „система в един чип“, която да се използва от автомобилите след няколко години. Тя ще има възможност да извършва над 1000 трилиона операции в секунда. Мощната платформа ще има системи за мрежова комуникация, съхранение на данни, допълнителни защити.

Чрез тях Atlan ще може да се справя с усъвършенствания и сложен софтуер, системите за компютърно зрение, машинното обучение и още сложни анализи. Целта е възможностите на автомобилите да се развиват и обновяват чрез ъдпейти по въздуха и да се адаптират към новите възможности и технологии.

Atlan е съобразен и с нуждата за висока сигурност на подобни системи. Той ще системи за защита като за дейта център. Освен това е оптимизиран за едновременната работа на няколко системи с изкуствен интелект за различните функционалности на автомобилите. Atlan вече е избран от „водещи автомобилни производители“, които ще започнат да го внедряват още от 2022 г. Очаква се първите автомобили с технологията да тръгнат по пътищата през 2025 г.

Голямата любов между 5G и AI

Nvidia представи и нова компютърна платформа AI-on-5G. Тя ще цели да подобри и оптимизира възможностите на 5G мрежите чрез помощта на изкуствен интелект. Също така ще помогне и за внедряването на изкуствен интелект чрез 5G и Open RAN решения. Идеята е двете технологии да си помагат взаимно за своето развитие и широко навлизане.

Компанията е сключила партньорства с Mavenir, Fujitsu, Radisys, Wind River, Google Cloud и други компании, които ще използват платформата и ще участват в развитието ѝ. Това включва инсталирането на 5G клетки в умни фабрики, складове, индустриални и публични зони за създаването на локализирани решения.

Google Cloud пък предвижда разработката на специфични индустриални услуги с изкуствен интелект за Edge computing технологии. Използването на Edge computing се смята и за една от големите ползи на 5G, при която част от инфраструктурата, която обикновено е в голям дейта център, може да се изведе по-близо при мобилните клетки, т.е. до „ръба“. Така специфични данни могат да се обработват почти локално, което спестява време и трафик, а дейта центърът да играя роля на склад за данните и да помага с обработката им.

Суперкомпютри за „модерните да-винчита“

Nvidia представи и още разработки и технологии за индустриални цели, дейта центрове и суперкомпютри. Едно от основните послания на Nvidia е, да бъде възприемана като компания за компютърни платформи, а не само за разработка на видеокарти.

Нейният изпълнителен директор Дженсън Хуанг казва, че иска технологиите на Nvidia да помогнат на работата на „да-винчитата на нашето време“, т.е. на хората на науката и изкуството, които да разполагат с всички необходими модерни технологии, за да постигнат нов значим напредък за човечеството.

Разбира се, целият този хардуер ще даде възможност и на потребителската електроника да се преобрази и да навлезе в развитието си от следващо поколение. Всичко това вече се случва, като много от разработките на Nvidia ще са налични още тази година.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*