Samsung с нови лаптопи, които са вдъхновени от смартфоните

Смартфоните са устройства, които преобразиха IT пазара и сериозно промениха очакванията и желанията на потребителите. Хората днес искат да разполагат с адекватна компютърна мощ и функционалност навсякъде. Но колкото и да са добри, смартфоните имат своите ограничения, породени най-вече от малките им размери.

Персоналните компютри все още имат своето място и роля в ежедневието на мнозина. Това ще е така още доста време, но не означава, че тези устройства също не се нуждаят от известна промяна във философията. Така Samsung създаде новите Galaxy Book Pro и Galaxy Book Pro 360. Това са компактни и удобни лаптопи, за които компанията казва, че са вдъхновени от смартфоните и използват тяхна ДНК.

Мобилността на първо място

Основна характеристика на новите лаптопи е да са максимално удобни за пренасяне и работа в движение, без това да компрометира функционалността им. Това означава, че устройствата трябва да са леки, компактни и здрави. Samsung постига тези три цели с двата нови лаптопа. Техните корпуси са от същата алуминиева сплав, която се използва в авиацията.

Устройствата ще имат няколко версии съответно с 13- и 15-инчови дисплеи, различни процесори от 11-тото поколение на Intel, както и до 32GB RAM и 1TB SSD. 13-инчовите модели са с дебелина под 12мм и теглото им може да е под 1кг. в зависимост от нивото на оборудване.

Друга важна черта е комуникацията. За да може един лаптоп да е като смартфон, той трябва да предлага множество опции за свързаност, както и издръжлива батерия. Двата нови лаптопа на Samsung ще имат версии с LTE и 5G модули, Wi-Fi 6E и Bluetooth 5.1. Батериите за 13-инчовите модели са 63Wh, а за 15-инчовите – 68Wh. Всички поддържат бързо презареждане чрез 65W зарядно през USB Type-C порт.

Готови за ежедневието

„ДНК“-то на смартфоните си личи най-вече при функционалността на двата лаптопа. Те са първите модели на Samsung, които предлагат Super AMOLED дисплей, като имат сертифицирана от SGS система за намаляване на синята светлина. Освен това разполагат и с възможност за автоматична корекция на цветовете в зависимост от съдържанието.

Интелигентните системи изобилстват и в двата модела. Те предлагат Studio режим за подобряване на качеството на видеоразговори, имат интелигентна функция за елиминиране на околния шум, както и функции за запис на екрана и камерата за създаване на презентации или гейминг видеа с коментар.

Galaxy Book Pro 360 се отличава и с дисплей, който може да се завърта на 360 около клавиатурата и практически да превърне устройството в таблет. Той идва в комплект и със стилуса S pen в неговата нова версия с по-едър корпус.

S Pen улеснява воденето на записки, рисуването и обработката на различно съдържание като графики, таблици и др. Допълнителни възможности се откриват и чрез приложенията Clip Studio Paint и PENUP.

В центъра на мобилността

Смартфоните са приемани като основен инструмент в мобилното ежедневие на хората. Според Samsung всъщност те могат да делят това място заедно с лаптопите. За целта лаптопите имат допълнителен софтуер от Microsoft и Samsung, Който да улесни работата им с други устройства.

Your Phone например улеснява синхронизирането със смартфона, прехвърлянето на данни, управлението на приложения и др. Има и функция за „разширяване“ или дублиране на дисплея на втори екран чрез таблет Galaxy Tab. Могат да се използват и до 5 приложения от телефона директно на дисплея на лаптопа. И двата модела разполагат и с умна система за бързо свързване на Bluetooth устройства, както и улеснена процедура за прехвърляне на снимки и файлове и дори настройки от стар компютър към нов.

Galaxy Book Pro и Pro 360 поддържат и SmartThings платформата на Samsung. Чрез тях потребителят ще може да управлява IoT и умни устройства в своя дом директно от лаптопа. Така той ще бъде своеобразен контролен център за управление и намиране на устройства и джаджи. Samsung Планира да започне доставките на двата нови модела още през май т.г.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*