Готови ли сте да отпечатате бъдещия си дом-мечта?

Може би сте чували за тях – 3D принтерите. Това, което е правят, е по-скоро да произвеждат, отколкото точно да „печатат“, но думата не е толкова важна; същественото е, че могат да създадат всякакви форми и то от най-различни материали – твърди и здрави или пък гъвкави и пластични, според нуждите. И докато доскоро те се възприемаха като средство за бързо прототипиране, ето, че преди броени дни едно семейство от Нидерландия се нанесе в своя дом, отпечатан на 3D принтер.

От бързо прототипиране до стоманени мостове

Когато се появиха, 3D принтерите бързо се утвърдиха като технология за бързата направа на тестови прототипи. Дизайнерите на всевъзможни фирми ходеха в лабораториите с 3D принтери, за да тестват нови форми. Изпробваха, например, нова бутилка за безалкохолни напитки – дали ще е удобна за хващане, нова дръжка за врата – дали ще е достатъчно яка, нов модел ключове – дали ще са лесни за боравене. За дизайнерските екипи възможността машина да им изработи прототип за час-два, вместо да се впрегнат дузина работници и апаратура да се произведе единична реална бройка (скъпо и трудно), е рахат голям.

Технологията обаче не остана дълго в лабораторията. Скоро на 3D принтери започнаха да се печатат и други неща, в това число маратонки и перки за авио-моделизъм.

3D печат на къщи Готови ли сте да отпечатате бъдещия си дом-мечта? А1 Блог

Инженерите бързо разпознаха потенциала на 3D печата за медицински приложения: протези по индивидуален размер могат да се изработват за кратко време и да прилягат отлично на пациентите.

Така се стигна до деня, когато в Амстердам бе открит нов, стоманен пешеходен мост, изработен изцяло чрез 3D печат (през 2017 г). Е, вярно, не е голям – 3-метров е, но това е пешеходен мост, по който всеки ден ще минават стотици пешеходци и колоездачи. И да, не е от някакъв як полимер (пластмаса), а е стоманен!

Някъде по това време General Electric обяви, че вече ще произвежда мачтите на своите вятърните турбини също посредством 3D печат.

И строеж на къщи

Ето, че тези дни архитектурната общност по света е във възторг: една семейна двойка в Нидерландия се нанесе в своя нов дом – първата в Европа къща, отпечатана на 3D принтер. Постройката е първият законно обитаем имот в Европа с носещи стени, направени чрез 3D печат.

3D печат на къщи Готови ли сте да отпечатате бъдещия си дом-мечта? А1 Блог

Елиз Луц и Хари Декерс се нанесоха преди броени дни в новия си дом, проектиран от Project Milestone. Снимка: Bart van Overbeeke

Не, със сигурност къщата не е от пластмаса, нито е от стомана – тя е бетонна.

Всъщност строежът на домове чрез 3D печат не е новост. Даже има и 3D принтери, които строят домове от естествени материали – сиреч от глина.

Едно от големите предимства на 3D печата на къщи е бързината. Когато е налице строителната площадка и има фундамент, огромната принтираща машина започва да нанася слой след слой от избрания материал – бетон, глина или друго. Всички стени „растат“ едновременно, вътрешни и външни, бързо! Само за няколко дена къщата е готова, с все покрива.

Другото голямо предимство на 3D печатането на къщи е… неограничените форми. Един 3D принтер може да изгради конструкция с всякаква форма. Градежът не е ограничен от традиционните правоъгълни структури на тухлата, на кофража, на керемидата. Човек може да поиска къща с формата на охлюв или на динен фенер – и тя ще бъде изградена.

Точно затова архитектите, вечно запленени от стремежа към „флуидни“ форми, са много развълнувани сега. Те са очаровани, че жилището на семейството от Нидерландия има „органична геометрия“, като наподобява формата на голям камък.

3D печат на къщи Готови ли сте да отпечатате бъдещия си дом-мечта? А1 Блог

Еднофамилни къщи, отпечатани на 3D принтер, в Тексас, САЩ. Снимка: ICON

Флуидни форми за домовете

Винаги досега е било прието флуидните и изобщо нестандартните форми в строителството да са типични за бизнес-сградите. Затова сме виждали бизнес-сгради с формите на торта, на цилиндър, на платно на лодка и какво ли още не. Обратно, жилищните сгради обичайно са семпли и доминирани от правоъгълни форми: блоковете са правоъгълни, стаите са правоъгълни. Дори „разчупените“ жилищни сгради пак се състоят от множество правоъгълни форми (паралелепипеди, ако трябва да сме точни).

Индивидуалните, еднофамилни къщи също са доминирани от правоъгълника. Така е най-лесно и за проектиране, и за построяване, и за поддръжка.

Именно затова е революционна идеята да можем да изберем произволна форма за бъдещия си дом и тя да може да се реализира хем бързо, хем лесно.

3D печат на къщи Готови ли сте да отпечатате бъдещия си дом-мечта? А1 Блог

Модел на куполен дом – или по-скоро ваканционна къща – отпечатана на 3D принтер от… глина. Намира се в Италия. Снимка: Mario Cucinella Architects, WASP

 

3D печат на къщи Готови ли сте да отпечатате бъдещия си дом-мечта? А1 Блог

Отпечатване на куполната къща, проектирана от Mario Cucinella Architects в Италия, чрез 3D принтер. Снимка: Italdron

 

3D печат на къщи Готови ли сте да отпечатате бъдещия си дом-мечта? А1 Блог

Отпечатване на куполната къща, проектирана от Mario Cucinella Architects в Италия, чрез 3D принтер. Снимка: Italdron

Дом винаги и навсякъде

Ето, че дотук имаме две много съществени качества на изграждането на къща чрез 3D принтер: бързо е и може да има всякаква форма. А тази сплав обещава цяла нова ера в представите ни за дома. Представете си: когато сегашната ви къща ви омръзне, събаряте я и за няколко дена да си вдигнете друга къща – с друга форма. Или по-голяма. Или по-малка.

Нещо повече – защо да не я построите другаде. Наемате си парцел за 5-6 години на някое разкошно място и вдигате къща с нестандартен размер за седмица.Като ви писне – намирате си ново местенце.

Собственици на земя от всички краища на света могат да отдават под наем своите парцели. Наемателите могат да си строят каквито си искат домове – големи за големите семейства и малки за самостоятелно живеещите. Ако дойдат неприятни съседи – човек може да си намери друго приятно кътче на света. С утвърждаването на дистанционната работа дигиталните номади могат да се заселват на практика навсякъде. И пак: идва 3D принтерът на новия терен, за 3-4 дена вдигате нова къща и се нанасяте, а старата разрушавате. Ако е от глина, тя скоро ще се слее със земята, а ако е от бетон или някакъв полимер, отива за рециклиране.

О, да… Рециклиране на къщи, кой би си помислил подобно нещо преди 10 години?!

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*