Google променя облика на Android

Интернет гигантът Google представи новата версия на мобилната операционна система Android. Това е нейното 12-то поколение, като то идва с доста мащабни промени, нови функции, повишена сигурност и много по-различен облик.

Google казва, че новият дизайн на Android се казва “Material You”. Идеята – това е комбинация от популярния вече „материален“ стил, но с фокус над персонализацията. Компанията описва дизайна като най-голямата промяна в историята на Android досега.

Новото „облекло“

Това не означава, че дизайнът на Android 12 е коренно различен. Напротив, много от елементите са си същите и на познатите места. Промените са най-вече във формата и заоблените ъгли на елементите, както и в техните цветове. Android ще позволява практически пълна свобода на потребителите да променят визуалните характеристики на интерфейса. Те ще могат да променят цветовете на различните елементи, да ги комбинират по свой вкус или да оставят системата автоматично да ги настрои според цветовете на изображението за фон.

По-красивите елементи и менюта ще се движат и по-бързо. Google казва, че е направила промени в начина на обработка на взаимодействията между потребителя и системата. Оптимизирани са и важните системни услуги с 22%. Използването на основните ядра също е намалено с 15%. Резултатът е система, която трябва да работи по-бързо и да използва по-малко енергия.

Освен това Google е преработила и много от анимациите на елементите, преходите между менютата и екраните. Някои от тях ще са и с информативен характер. Например, когато потребителят „почиства“ известията от началния екран, часовникът ще става по-голям след премахването на всички нотификации като сигнал, че всичко е прочетено.

По-сигурен

Android 12 може да се похвали не само с новото си облекло. Платформата ще предложи и доста новости. Тя обръща голямо внимание на сигурността, като Google въвежда новата функция Privacy Dashboard. В тази секция потребителят ще може да преглежда всички разрешения за достъп до данни и модули, които е дал на различните приложения, както и да вижда какви данни са събирани, колко често и от кои програми. Има и опция за ограничаване на събирането или прекратяването му напълно.

Освен това платформата вече ще предупреждава потребителя с изобразяването на икона, когато камерата и/или микрофонът на телефона се използват от някое приложение. Има и повече опции за контрол над това какви данни се споделят – например приблизително местоположение, вместо точното. Google дава за пример приложение за времето. За тях е достатъчно да знаят града, а не точния адрес, за да дадат адекватна прогноза.

Друга новост е промяна в начина на обработката на данни за различните алгоритми с изкуствен интелект. Чрез Android Private Compute Core повече приложения и алгоритми ще могат да обработват такива данни само в устройството, без да ги препращат към сървъри. Това е по-сигурно и осигурява по-високо ниво на защита.

Готов за нови връзки

Google обръща внимание и на възможностите на Android смартфон като център на връзките с други устройства. Android 12 например получава вградена функция да влиза в ролята на дистанционно за Android TV. Също така се улеснява прехвърлянето на файлове и синхронизирането между Android и Chromebook устройства.

Въвеждат се и нови възможности за функцията Fast Pair. Чрез нея свързването на Android телефон с Bluetooth аксесоари става по-бързо и лесно. А сега се добавят още устройства и производители дори и автомобили. Създаването на връзка между тях и Android смартфон ще става само с едно докосване.

Като става дума за автомобили, Android 12 ще влиза в ролята и на ключ за тях. Чрез Ultra Wideband технологията смартфоните ще могат да се използват като ключове за безконтактно отваряне на колата и запалване на двигателя. За автомобилите с NFC чип, телефонът ще може да се доближава до вратата и тя да се отключва. Google казва, че функцията ще се предлага постепенно за избрани телефони и автомобили.

Android 12 в момента е в публична бета версия. Компанията не обяви конкретен срок, кога платформата ще е напълно готова. На база на случващото се досега с предишни версии, може да се очаква, че Android 12 ще е завършена до края на лятото, а през есента ще се появят и първите нови модели смартфони с нея. По-същото време можем да очакваме и ъпдейти за някои устройства, които са вече на пазара, но това ще зависи най-вече от решенията на техните производители.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*