“По-добре е, когато сама предопределиш посоката“: вдъхновяващите момичета в ИТ сферата

Назаем от Mindhire.me

Автор: Елена Миланова

ИТ сферата е може би най-бързо развиващият се сектор у нас и все повече жени разбиват стереотипите и намират себе си в него.  Съвместно с А1  споделяме разказите им – те са умни, амбициозни, безстрашни, знаят как да се грижат за себе си, но най-вече са истински. Те са новите It момичета.

Ваня Данова е старши специалист „Анализ и координация на ИТ проекти“ в направление „ИТ и дигитална трансформация“ на А1.

Винаги съм имала афинитет към новостите в технологиите – как „работят“ и кога на практика са полезни за хората. Завършила съм математическата гимназия в Плевен, а след това „Математика и информатика“ в СУ. Работила съм в сферата на маркетинговите изследвания, а от 2010 съм част от А1 като съм преминала през различни позиции. В момента съм старши специалист „Анализ и координация на ИТ проекти“ в направление „ИТ и дигитална трансформация“. Работата ми е да координирам проектните мениджъри, да извличам нуждите на бизнеса и да ги превеждам на ИТ колегите, така че в определения срок да има решение.

Попаднах в А1 с препоръка от колега. Вече бях минала през това как се активират услугите и как данните се рипортват и анализират. Съвсем закономерно стигнах до началото – как се раждат новите идеи, през какви етапи преминават, докато се избере най-подходящото техническо решение. Интегрирах се лесно в средата, защото съм много комуникативна и любопитна, екипен играч съм – бързо опознах колегите. Ценни са ми дори паузите за почивка, когато също се отмята доста работа. В началото ми беше трудно да разшифровам съкращенията и техническите специфики, но с опита научавам все повече детайли. Никога не мога да кажа, че знам всичко, но това не ме притеснява – все някой в екипа ще подскаже.

ИТ “По-добре е, когато сама предопределиш посоката“: вдъхновяващите момичета в ИТ сферата А1 Блог

За работата ми е много важно да си организиран. Денят ми преминава в оперативки и регулярни срещи. Преди всяка отделям време да се подготвя (ако мога, дори си правя план по точки).

За конкретни спорни или неясни моменти се опитвам проактивно да се видя с колеги, да изслушам тяхната гледна точка, за да имам максимално изчерпателен 360⁰ поглед и ако се налага, ревизирам своята позиция. Доста време отделям на това как ще се изразя в среща и как ще опиша документално поисканите от бизнеса неща – еднакво важно е за мен какво казваш и как го казваш.

Мисля, че в България ИТ вече не е запазена само за мъже сфера. Доскоро е било валидно, но все повече жени навлизат в ИТ. Вярвам, че всеки сам си слага лимити и стереотипи, на които пасва.

Колегите ми са много позитивно настроени към различен поглед и идея – всеки може да допринесе с нещо. Аз обичам процесите и правилата, но оценявам като безценна свободата да търсиш най-краткия път към постигане на целта. За мен е удоволствие, когато, съвместно с колегите, които са доказани капацитети с богат опит, намерим нестандартно решение, което да задоволи очакванията. Работя в голям екип. Няма идеални хора, но има dream team. Ценно ми е, когато си благодарим, когато се извиняваме и се подкрепяме в служебни и житейски ситуации. В крайна сметка сме преди всичко хора и прекарваме доста време на работното място, а общуването е огромна част от ежедневието ни.

ИТ “По-добре е, когато сама предопределиш посоката“: вдъхновяващите момичета в ИТ сферата А1 Блог

Работният ми ден е много динамичен, появяват се и непредвидени неща. Аз съм morning person и харесвам опцията денят ми да започне със спорт в нашия фитнес, това определено дава тонус. А и е доста удобно да си имаш фитнес зала в кампуса, където да тренираш с колеги. Следват няколко регулярни срещи, непредвидени разговори по телефона, писане на документи, съгласуване с PM-ите по статусите на проектите… и е време за служебния автобус в края на деня.

Някои проекти са наистина много натоварващи… справям се със стреса, като първо търся възможност да спортувам – обичам плуването, разходките в планината и тенис на корт. Ако нямам възможност за тях, готвенето и рисуването са опции да отклоня изцяло вниманието си за малко, след което обратно да се концентрирам върху ситуацията. Ако съм в офиса – просто правя пауза с пушачите.

ИТ “По-добре е, когато сама предопределиш посоката“: вдъхновяващите момичета в ИТ сферата А1 Блог

А1 е голяма компания и предлага много практични и полезни дигитални решения, които започвам да ползвам още докато ги разработваме, като например Xplore TV. Имаме възможност за home office. Отстъпката за устройство и staff-ските условия за voice, TV&Internet не са за пренебрегване. Но нещата, които са ми най-ценни, са добрите отношения в екипа и с мениджмънта, и безкрайните възможности за учене и развитие. В момента имаме разнообразни нови свободни позиции: и в екипа като business analysts, и developer-и. Очаквам нови, енергични хора с идеи и инициативност, които не се страхуват да питат и да предлагат промени.

ИТ “По-добре е, когато сама предопределиш посоката“: вдъхновяващите момичета в ИТ сферата А1 БлогПрофесионалното ми развитие е свързано с работата и контакта с големи професионалисти, които ми подсказват пътя и ми дават пример. Всеки проект носи различна стойност. В динамиката на промените по-скоро търся възможност да заявя интереса и ангажимента си в конкретна територия. Вярвам, че промените така или иначе се случват, но е по-добре, когато сам предопределиш посоката. Затова много се радвам, че в А1 имаме възможност за различни обучения и сертификации – както във вътрешния Клуб на знанието, така и специфични курсове, според интересите и функцията на човека в компанията.

Момичетата, които идват в IT сферата, мога да ги посъветвам да са по-уверени и заявяващи своята позиция. За да имаш принос, следва да имаш отношение! И да не се колебаят, ако искат да се развият в динамична среда.

ИТ “По-добре е, когато сама предопределиш посоката“: вдъхновяващите момичета в ИТ сферата А1 БлогНямам любима мисъл, но когато имам някаква ситуация, си повтарям „Няма невъзможни неща, нов ден – ново предизвикателство.“

 

 

Снимки: Радич Банев и личен архив

Оригиналната публикация ще намерите тук

Mindhire.me във Facebook

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*