В очакване на новата операционна система за смартфони HarmonyOS

Слушам и си тананикам един от любимите ретро хитове – „Sweet Harmony” на „The Beloved” от далечната 1992 година – и си мисля: ех какво съвпадение! Точно за хармония иде реч. Huawei се готви да пусне нова операционна система за смартфони и други мобилни устройства: HarmonyOS. Освен че ще събере заедно най-разнородни устройства, ще ги накара и да работят в пълна хармония. Както се пее в песента, „да се съберем всички заедно”…

Всъщност Huawei разработва своята операционна система вече няколко години. Навярно проектът щеше да продължи по друг начин, ако не беше търговската война между САЩ и Китай. Но ето че конфликтът ускори „дебюта“ на HarmonyOS за мобилни устройства. Очаква се той да се случи в началото на лятото. Най-вероятно ще е някъде през юни (според досегашните слухове). Компанията заяви много амбициозни планове да завладее света: иска 16% пазарен дял до края на годината. Някой би казал дори, че това е доста нахално.

Потенциал

Нахално, но възможно и съвсем не пресилено. Вече има намеци, че с операционната система на Huawei ще работят не само смартфоните и таблетите на известния производител, но и редица модели на други азиатски фирми – такива като Xiaomi, Oppo и други.

С подходяща подкрепа от китайските власти и партньори HarmonyOS има всички шансове да стане популярна и да набере скорост за кратко време. А нещо традиционно за Китай е да подкрепя и спонсорира своите производители, за да печелят пазар.

Екосистема от устройства

Това не е всичко. Новата операционна система е замислена като софтуер за управление на уреди от клас „интернет на нещата“. Тоест тя е проектирана за вграждане в разни умни джаджи: умни хладилници, смарт-прахосмукачки и каквото още интелигентно можем да се сетим. Това значи, че лесно ще можем да свързваме смартфона си с умните уреди в дома.

И още: HarmonyOS ще стъпва на ядрото на Android, сегашния пазарен лидер. Това би трябвало да значи, че устройства под HarmonyOS лесно ще се свързват с тези под Android. А това пък значи, че би трябвало да е относително лесно да се създаде цяла екосистема от електрически и електронни устройства в дома или в офиса: телефони, таблети, умни телевизори и др.

Край на двуполюсния модел?

Всичко това е до голяма степен изглежда като ирония спрямо доминиращата ОС – все пак HarmonyOS е производна на Android. Но такава е логиката на свободните лицензи: можеш да вземеш произведението и да го модифицираш, и да направиш различна версия, и ако е по-добра от оригинала, тя ще се възприеме по-добре сред потребителите.

Истина е, че преди появата на новата операционна система всички приказки са само догадки, пожелания и други упражнения по словесна еквилибристика. Но имаме основание да се радваме и да се надяваме на успех за HarmonyOS. Ако тя се реализира добре, навярно ще разбие сегашния дуопол „iOS – Android”. А това може да бъде само добре за нас, потребителите.

Вярно е, че на теория има и други операционни системи за мобилни джаджи. Но в реалността, когато тръгнем да си избираме нов смартфон, изборът ни на софтуер се свежда до тези две имена. Крайно време е тяхното господство да пропука и да видим нещо наистина ново!

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*