Microsoft с големи планове за Windows и Оffice 365

Годишната конференция на Microsoft и тази година предложи доста нововъведения за услугите на компанията. Build 2021 обърна повече внимание на облачните си услуги и Office 365, които вече обедини в общата платформа Microsoft 365. Софтуерният гигант също така намекна и за някои от плановете си за следващото поколение на Windows, което можем да очакваме скоро.

Microsoft отбелязва, че светът е много по-различен спрямо миналата година. Ако дистанционната работа преди беше екзотика, то тя вече е ежедневие за мнозина. Сега предстои нова промяна – навлизането на „хибридната работа“ – комбинация между работа в офис и работа от всяка точка и всяко устройство. Именно за тази промяна за и новостите, които компанията е разработила и представя част от тях по време на конференцията.

Работа в екип, но от разстояние

Едно от големите предизвикателства на работата от дистанция е опазването на екипите. Именно затова с навлизането на ограничителните мерки миналата година първо приложенията за видеокомуникация отбелязаха огромен ръст. Сред тях беше и Microsoft Teams. Приложението е достигнало 145 млн. активни потребители дневно и привлича интерес и към останалите си услуги. Компанията казва, че записва 7-кратен ръст на използването на свързаните към Teams приложения.

Сега компанията добавя нови възможности. Сред тях са Fluid компоненти. Те ще позволяват на потребителите да редактират в реално време различни компоненти от документи – например таблици, графики, абзаци и др. Потребителите на Teams ще могат да си изпращат тези компоненти и да ги обработват заедно. Fluid ще работи не само в Teams, но и през Office приложенията.

Microsoft подготвя и новости за автоматизиране на голяма част от срещите – например начало и край на срещите, събиране на участниците и др. Ще има и доста API и инструменти за разработчиците. Чрез тях те ще могат да интегрират нови функции и приложения, както и ще се улеснява допълнително работата с услуги от Azure и Microsoft Graph. Ще се улесни и купуването на лицензи за различни приложения през Teams.

Microsoft подготвя и няколко дребни, но полезни промени за Outlook. Уеб версията на услугата например получава поддръжка за инсталиране на добавки към съобщенията. Това ще улесни интеграцията с Teams. Когато потребителите пишат писмо, те ще могат да избират какви добавки да внедрят, например елемент от документ.

Още по-умният Azure

Изкуственият интелект също продължава да се развива. Microsoft обяви доста новости за Azure AI. Първата е за Azure Bot Service. Чрез нея могат да се добавят глас, функции за телефония и улеснен процес за тестове и дебъгинг на ботовете.

Azure Video Analyzer пък улеснява анализите на съхранените и стриймнатите клипове. Azure Metrics Advisor използва машинно обучение, за да открива аномалии в данните от сензори, продукти и различни бизнес-ориентирани статистики.

Подобрени са и функциите за превод на документи чрез изкуствен интелект. Те вече могат да запазват структурата и формата на оригиналния файл. Също така вече са достъпни и анализите на текстове за медицински цели – обработка на лекарски записки, електронни данни, журнали, протоколи от клинични тестове и др.

Преобразеният Windows

Междувременно изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела загатна и малко от амбициите на компанията за Windows. Надела заяви, че от известно време Microsoft тества „следващото поколение на Windows” и „съвсем скоро“ ще го представи официално, но без да посочва конкретна дата. Той допълва, че това ще едно от най-големите обновления на Windows през последните 10 години.

Според Надела това ще е „най-иновативната, нова и отворена платформа“, която ще даде нови възможности, включително икономически, на създателите на приложения да разработват, разпространяват и печелят от услугите си. Надела на споменава повече подробности. Очаква се това да стане на отделно събитие сравнително скоро, което ще е посветено изцяло на Windows

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*