ЗА1 за образованието

Великденските празници изминаха, но ще се върнем малко назад, за да ви разкажем повече за второто дигитално издание на нашия Великденски благотворителен базар! Всяка година компанията ни избира инициатива, която да осмисли празничното пазаруване. Обединихме се и сега и заедно подкрепихме благородната кауза на фондация BCause – стипендиантската програма „Готови за успех“.

Радваме се да споделим, че макар и от разстояние, колеги от цялата страна се включиха активно в базара. Благодарение на партньорите ни, които предоставиха страхотни артикули, и с помощта на приложението ни А1 Wallet, с което пазарувахме безопасно и от разстояние, базарът премина успешно. Заедно подадохме ръка на талантливи и амбициозни млади хора, които искат да продължат образованието си и да развиват дарбите си.

Мисията на „Готови за успех“ е да подкрепя отличници от уязвими семейства, изгубили единия или двамата си родители, или израснали в специализирана институция. Може би ви звучи познато? Да, това е същата кауза, която подкрепихме и на миналогодишния великденски базар. Всъщност допринасяме за програмата от много години и чрез ежемесечни дарения от работната си заплата. Освен това А1 е една от първите компании, които застават зад каузата и работят активно за нейното развитие.

Стипендиантската програма стартира, за да подкрепи децата, които при навършване на пълнолетие се оказват изцяло изключени от социалната система – без доходи и без близки хора, които да им помогнат. Повече за програмата и нейното създаване ни разказва Ива Петрова, експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” във фондация BCause:

По желание на първите ни дарители по ведомост, сред които бяха и А1 (тогава Mtel), още през 2004 г. започнахме да търсим партньор, с когото да подкрепим навършващите пълнолетие деца от домовете, които имаха желание да учат – за да завършат средното си образование или да кандидатстват за висше. Намерихме такъв партньор в лицето на фондация „Сирак“, които помагаха на талантливи младежи без родители.

Малко по-късно заедно с тях открихме и още една голяма и неглижирана група от младежи – тези без един родител, които въпреки че имат семейство, не можеха успешно да завършат образованието си, защото се налагаше от ранна възраст да работят. В момента повечето ни стипендиантите са такива – младежи със семейства от един родител, някои от тях – с хронични заболявания или увреждания, които също са причина да не могат да работят и да се самоиздържат по време на следването си.

Ние от А1 вече 17 години подкрепяме „Готови за успех“, защото знаем, че заедно можем да променим съдбите на младите хора, които се нуждаят от помощ. Когато ежемесечните дарения са редовни и целенасочени, те могат да доведат до големи резултати. Досега нашите колеги са събрали с даренията си от работната заплата над 422 700 лева. Само за стипендиантската програма „Готови за успех“ са дарени 86 000 лева, а към тях вече прибавяме и над 3 000 лева, които събрахме по време на дигиталния базар.

Това прави приблизително 60 пълни стипендии за студенти и ученици. 60 младежи, които благодарение и на нашите дарители са успели да завършат водещи специалности като медицина, информационни технологии, филология и да се реализират като успешни професионалисти в България. Гордеем се с всеки един стипендиант, защото това, което ги отличава, не е, че са ощетени от съдбата, а че са борбени млади хора с отлични постижения.

И накрая, благодарим на нашите партньори, които предоставиха артикули за базара, сред които www.100gramasladki.com, www.ciela.com, www.dims-92.com, Florgarden, шоколадова къща “Станимира”. Без тях нямаше как да предложим такова разнообразие от продукти и услуги на преференциални цени. Благодарим и на всички колеги, които се включиха в събитието, защото нашите усилия имат смисъл. Те са от значение и имат силата да променят нечие бъдеще. Радваме се, че за поредна година успяхме да помогнем на значима кауза.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*