Как да си направим приличен автопортрет

В ерата на вездесъщия смартфон е просто необяснимо човек да няма поне един-два автопортрета в телефона си. Да, именно, автопортрет – това всъщност е правилната дума за селфи. И ако подходим към снимката точно така – с товрческо вдъхновение и внимание като към рисуван автопортрет – то навярно ще можем да си спестим много от нелепите кадри, от които човек възкликва „леле, изглеждам като идиот“!

Заснемането на приличен автопортрет е трудна задача за много хора. То звучи лесно, но в действителност иска известно усилие, а най-вече – внимание.

Важно е да се харесваш

За да изглежда човек добре на снимка, трябва да се харесва. Може би това обяснява защо много хора обичат да си правят автопортрети в моменти на „блясък“ – когато са с нова прическа, с нови очила или пък в момент на спортна победа, връчване награда и т.н.

Едно от важните неща за добрия изглед е ъгълът на снимката. Ако държим камерата много ниско, можем да се окажем с „двойна брадичка“. Не е хубаво и да е много нависоко – тогава пък изглеждаме с къс врат, сякаш главата се слива с тялото.

селфи Как да си направим приличен автопортрет А1 Блог

Избор на правилно място

При автопортрета голяма част от кадъра е заета от лицето, но все пак е хубаво да имаме наум какво има отзад, зад физиономията. Добрият фон е от съществено значение.

По правило семплият фон кара лицето да изпъкне. Обратно, когато фонът е претрупан с шарении и дребни детайли, това може да разсейва.

селфи Как да си направим приличен автопортрет А1 Блог

Снимка от: Quora

Има и още една неприятна особеност при фона, изпъстрен с много детайли: рискът нещо да „поникне“ на главата. Това са случаи, когато лицето съвпада с дадена шарка или обект от задния план, така че изглежда сякаш има нещо върху  главата. Вижте това момче – изглежда сякаш са му запалили главата. Нелепо, нали?

Огледът преди снимки е задължителен. Дори и да сте намерили идеалното място, за да си направите снимка, всичко може да бъде съсипано мигом от някой идиот във фонов режим, който смята, че фотобомбирането е нещо забавно.

Ако се снимате в стая или баня, проверете как ще изглеждате, преди да натиснете „копчето“. Сигурно ли е, че не се вижда на заден план мръсно бельо в коша за пране или пък пръски от пастата за зъби по огледалото?

селфи Как да си направим приличен автопортрет А1 Блог

Светлината преди всичко

Казвано е и много пъти ще се повтаря – добрата снимка е въпрос на светлина. Намерете си изобилна светлина, за да изглеждате добре. Застанете срещу прозорец – дневната светлина е най-хубавото осветление, което можете да имате.

селфи Как да си направим приличен автопортрет А1 Блог

Избягвайте обаче директното слънце. Неговото блестене не само може да ви накара да се изпотите и да лъщите на снимките, но може да направи неприятни сенки – например под очите, носа и брадичката. Като на този младеж:

селфи Как да си направим приличен автопортрет А1 Блог

Ако ще разчитате на изкуствено осветление, осигурете си две лампи с еднакви крушки – срещу себе си, но едната по-вляво, другата по-вдясно. Покрийте ги с оризова хартия.

Усмихнете се

Звучи толкова естествено,  нали? Но всъщност не всекиму идва отвътре да се усмихва, когато насреща му стои не човек, а някаква електронна джаджа. Без усмивка обаче автопортретите ни стават подобни на онези снимки на затворниците, на които са с табелка със затворнически номер… Затова усмихнете се. Не е нужно да е много – достатъчно е като това момиче:

селфи Как да си направим приличен автопортрет А1 Блог

Поглед в камерата

Погледът има значение. Огромно значение. Погледът е това, което ни привлича в една снимка. Това е половината от очарованието на Мона Лиза, нали? Въпреки че днес комуникираме много чрез електронна поща и месинджъри, ние не сме роботи. Все още търсим тази човешка връзка в нечии очи.

Трябва да погледнете в камерата. Убедително! Директно в камерата, а не в зоната на телефона като цяло!

Много хора се справят с нелепостта на момента, представяйки си нещо. Някои си представят, че са на път да съблазнят човек, който ги гледа през тази камера. Други се опитват да си представят момента точно преди да се изсмеят. Трети си фантазират, че трябва да покажат цяла пиеса само с лицето си. Във всички случаи важно е да има човешка емоция в изражението. Може и да е по-изразителна, като тази:

селфи Как да си направим приличен автопортрет А1 Блог

Без светкавица

Ако сте изкушени да се светнете „за всеки случай“, отървете се от изкушението, преди още да вдигнете смартфона. Светкавицата ще направи лицето бледо и бяло като на някоя вещица. Както стана дума, наличието на добра околна светлина напълно отменя нуждата от светкавица. Според някои фотографи, естествената, дневна светлина е „най-добрият грим, който можете да си сложите“ за автопортрет. Така че… изключете светкавицата.

селфи Как да си направим приличен автопортрет А1 Блог

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*