5 неща, които са възможни само с 5G ULTRA

Петото поколение мобилни мрежи вече е тук. Стартът му официално беше даден още през ноември 2020, когато А1 пусна първите си 5G базови станции в София, а през декември Бургас се превърна в първия 5G град у нас с покритие от над 90% от населението на открито. Няколко месеца по-късно истинското 5G от А1 вече обхваща над 75 града и курорта и 50 на сто от населението на България на открито.

Въпреки това, все още има известна неяснота в обществото за това какво всъщност е 5G и какво ще промени тя. Малко известен остана и фактът, че има различни видове 5G технологии. Именно затова А1 обяви, че променя името на своята мрежа на 5G ULTRA. Tя е първата, изградена по истинска 5G технология, която може да достигне до обещаните гигабитови скорости. Алтернативните решения като динамичното споделяне на спектъра (DSS) между 4G и 5G остават далеч назад в това отношение.

Какво обаче може да направиш със скорост над 1000 Мbps? В този текст ще разгледаме именно този въпрос.

Гейминг както никога досега

Има една група потребители, които едновременно се отличават с технологична грамотност и голяма нужда от интернет на високи скорости – любителите на видеоигрите. Всеки истински геймър знае, че от ключово значение е не само наличието на интернет връзка, но и времезакъснението (или латентността) на мрежата. DSS технологията има теоретична минимална латентност между 9 и 15 милисекунди. При 5G ULTRA на А1 тази минимална стойност пада дори до 6 милисекунди. Не е далеч времето, в което цялата гейминг индустрията ще се преобрази, следвайки развитието на мобилните мрежи.

Изтегляне на цели филми в движение

Досега никой не използваше мобилната мрежа за сваляне на съдържание от по няколко гигабайта. Първо, защото това беше бавно и второ, защото мобилните планове бяха ограничени. И двата аргумента вече отпадат. С 5G ULTRA свалянето на филм в добро качество вече е лесно и бързо. За да се възползват от възможностите ѝ напълно, А1 пусна нови мобилни планове Unlimited, с които няма опасност мегабайтите да свършат, просто защото са неограничени.

Стрийминг в 4К

Виждали ли сте стрийминг на видео на живо в 4К резолюция през 4G. Най-вероятно не, защото буферирането щеше да бъде от порядъка 1,2 – 1,6 секунди. Това може да не звучи като много, но резултатът е постоянно „насичащо“ видео. 5G мрежа, работеща на принципа на DSS,  би се затруднила да предложи по-бързо буфериране. Всъщност, с нея качеството може и да се влоши, тъй като споделянето на ресурса между двете мрежи намалява теоретичния им максимален капацитет. Не така стоят нещата с 5G ULTRA от А1, която може да достигне над 142 Mbps скорост на качване и над 1000 Мbps на сваляне. Достатъчно, за да стане 4К стриймът реалност.

HD видеочат без забавяне

Видеообажданията са друга опция, която съществува от доста време и винаги е преследвана от проблеми. Качеството не винаги е особено добро, случва се и да забиват. При все че селфи камерите на смартфоните станаха толкова добри през последните години е просто срамота да не можем да се възползваме от всички тези мегапиксели.  Причината отново се корени в така наречената латентност на мрежата. При 4G тя е 12 до 18 милисекунди, а DSS решенията – същата или малко по-малка. 5G ULTRA на А1 може да я сведе наполовина.

IoТ – технологиите на бъдещето

Умните джаджи бавно и полека си пробиват път към домакинството. Всичко от електроуреди до отопление и осветление в един момент ще си комуникира през мрежата. В един голям град това би било проблем за DSS технологията, тъй катo мрежата има ограничение до 100 000 устройства на квадратен километър. Толкова, колкото е и на 4G. Истинският потенциал на мрежите от пето поколение е видим с 5G ULTRA на А1, която може да обхване 1 000 000 устройства на квадратен километър. Десет пъти повече и напълно достатъчно, за да дадат началото на ерата на Internet of Things (IoT).

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*