Apple готви един от най-големите ъпдейти за iOS от години

Годишната конференция на Apple отново беше мястото на дебюта на новото поколение на мобилната платформа iOS. И ако през предишните години хората свикнаха на сравнително малко промени, този път Apple представи доста мащабни новости в операционната система.

Почти всички основни приложения получиха важни ъпдейти, нови функции и възможности. Самата операционна система също има някои съществени промени в начина си на работа, които все повече ще разчитат на изкуствения интелект и интелигентните алгоритми. Това ще се отрази и на начина на работа на iOS и защитата и взаимодействието на платформата и iPhone с други устройства.

Системните промени

Някои от новостите в iOS засягат цялата платформа. Например преработените известия. Те имат нов дизайн, който показва повече информация, включително профилна снимка на изпращача на дадено съобщение (както е в Android).

iOS ще използва интелигентни алгоритми, които ще опознават интересите и предпочитанията на потребителя – кои приложения използва най-много и кога. Известията от тях ще се показват с повишен приоритет. Останалите ще се обобщават в Notification summary секция, която ще направи всичко по-прегледно.

Потребителят ще може да указва и различни сценарии например шофиране, работа, у дома и т.н. При всеки от тях ще може да има приложения с различен приоритет на техните известия. Също така функцията Focus ще позволи на потребителя да избере няколко най-важни приложения, от които да получава нотификации, а останалите ще са скрити, докато сам не ги потърси. Изпращачите на съобщения, които попадат извън приоритетните приложения, ще получават автоматичен отговор, който да ги уведоми, че получателят е зает и ще ги потърси по-късно.

Има и множество допълнителни подобрения в откриването на загубен телефон, използването на iCloud, активацията на ново устройство, повече функции за потребители с увреждания.

Главните новости при приложенията

Apple е обърнала доста внимание и на основните собствени приложения. Повечето от тях също имат новости, с които да се похвалят. Apple Health например получава възможност за анализ на здравните тенденции на потребителя според неговите показатели и да го предупреждава при проблем, както и да го похвали при постигане на задени цели. Health ще има подобрено взаимодействие с Apple Watch за следене на повече показатели. Нова е и функцията Walking Steadiness, която използва сензорите на iPhone, за да прецени дали потребителят е стабилен или има риск от падане и да им помогне да подобрят походката си.

Нова е и функцията Live Text. Тя наподобява Google Lens, като може да разпознава и копира текст от знаци, обекти и снимки. Също така може да разпознава различни обекти и да търси информация за тях.

Photos получават нов интерфейс и интеграция с Apple Music за функцията Memories. Интелигентен алгоритъм ще разпознава контекста на снимките и ще предлага подходяща музика като акомпанимент.

Приложението Apple Maps има обновен 3D интерфейс, както и увеличени детайли в изобразяването на картите, обектите, кварталите, височини, сгради и др. Информацията за трафика пък ще се изобразява според това дали потребителят върши пеша или шофира. Чрез функция за добавена реалност ще се изобразява повече информация и навигация на дисплея на телефона докато потребителят използва камерата на устройството, за да оглежда средата около себе си.

Доста новости има и в приложението FaceTime. То получава функции, които да го направят по-добър конкурент на Zoom и останалите услуги за видеоразговори. Сред новостите са замъгляване на фона и пространствен звук. Също така има улеснени възможности за споделяне на съдържание, както и поддръжка на потребители от други платформи. Те ще могат да участват във FaceTime разговори чрез браузър като получат линк от организатора на срещата. Има и значително подобрена изолация от околни шумове, която потребителят може да активира при необходимост по всяко време в течение на разговора.

Сигурност и взаимодействия

Друга важна новост е в приложението Apple Wallet. То получава поддръжка на Ultra Wideband технология и позволи на потребителите да използват устройството си като ключ за автомобил или врати на помещения. Условието е въпросните коли и брави също да поддържат технологията. Apple Wallet ще позволи на американските потребители да сканират и съхраняват личната си карта в приложението и да се улесни регистрацията и идентификацията им при необходимост.

Всичко това ще изисква повишено ниво на сигурност. Данните ще се криптират и потребителят ще има по-голям контрол над тях. Хората ще получат и достъп до повече функции за управление на достъпа на приложенията до данните им. Ще се скрива информация като IP адреси, за да се затрудни проследяването на потребителите от получателите на съобщенията им или за профилиране. Потребителят ще може да провери и доклад за действията на приложенията и достъп до кои данни и модули са използвали през последните 7 дни.

Apple подчертава и че интелигентните алгоритми ще извършват обработката на данните в рамките на iPhone. Те няма да се изпращат и споделят със сървъри на компанията. За пръв път потребителите на iPhone, който е съвместим с iOS 15 (т.е. от iPhone 6s и нагоре), ще имат избор дали и кога да инсталират новата версия на платформата. Ако поради някаква причина искат да останат на iOS 14, те ще получат да получават ъпдейти за тази платформа, които да отстраняват проблеми в сигурността.

Самата iOS 15 е към края на своята разработка. Очаквано, тя ще се появи заедно с новия iPhone, който се очаква през септември. Малко след това ще започне да се разпространява и версията за останалите модели на смартфона на Apple.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*