Защо всяка криза е и възможност

В крайна сметка се оказва, че такава китайска поговорка няма или поне китаистите в Софийския университет, до които се допитахме, не знаеха за нея. Жалко, защото твърдението, че всяка криза е и възможност се оказва вярно, поне за нас в А1. Поредицата от локдауни и мерки за социална дистанция, с които се сблъскахме през 2020 г., дадоха тласък на отдавна чакани процеси на дигитализация в образованието, здравеопазването и на работното място.

Тези, които успяват да се адаптират към новите обстоятелства – печелят. Понякога и буквално, под формата на награди. Неслучайно А1 беше избрана за компания на годината в сферата на телекомуникациите. Какво толкова впечатли журито? Кандидатурата ни с фокус върху мрежата 5G ULTRA, която стартира още през 2020.

Kaтегория „Телекомуникации“ все по-близо до технологиите

„Компания на годината“ е сред най-престижните конкурси в света на бизнеса, а А1 взема първото място в категория „Телекомуникации“ за втора поредна година. Всеки непредубеден човек обаче ще се съгласи, че 2019 и 2020 бяха две коренно различни години. И ако победата на А1 през 2019 отразява по-скоро традиционно силните ни позиции в „класическите“ услуги, то 2020-а минава под знака на ICT и 5G.

Двете теми са неразривно свързани. Всъщност в голямата си част ICT услугите са тези, които попадат в определението “Интернет на нещата“ или IoT. Toва се технологии, които са частично възможни с 4G/LTE, но ще получат истинскияси разцвет в ерата на 5G. За тях са нужни гигабитови скорости, а към момента само 5G ULTRA oт А1 може да ги гарантира.

5G ULTRA e не просто име, а ключово конкурентно предимство на А1 на пазара.  Фактът, че получаваме награда като „Компания на годината“ за кандидатура, фокусирана върху старта на тази мрежа, е потвърждение на това от страна на експертите и бизнеса.

Каква ще е компанията на годината в следващите години

Със сигурност конкуренцията в телекомуникационния сектор ще остане все така силна както и сега. Ако трябва обаче да предположим как ще изглежда телеком бизнесът в бъдеще, то със сигурност за компании като А1 ще се мисли повече като за технологични гиганти. Секторът на телекомуникациите вече сериозно навлезе в териториите на днешния IT бизнес. Покритието на 5G ULTRA технологията ще бъде още по-масово, което ще отвори пътя за масовото навлизане на умните домове, IoT решенията за бизнеса и гигабитовите скорости без ограничения за обикновения потребител

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*