Искаш ли моята работа: ИТ мениджър в телекомуникационна компания

Назаем от Mindhire.me

Автор: Елена Миланова

В рубриката ни „Искаш ли моята работа“ разбиваме нагласата, че всеки разбира най-добре работата на другия и питаме лично български специалисти с различен профил и професии за реалностите на тяхната работа и за това как се постига тяхната мечта.

Първият ни участник е Цветомил Йорданов, мениджър екип „Разработка на оперативен софтуер“ в А1. Съвместно с компанията повдигаме завесата и хвърляме поглед не само към един от техните мениджъри-супегерои, но и към това какво прави А1 привлекателно място за IT специалисти  с разнообразни компетенции и различно ниво на експертиза.

Разкажи ни малко за теб и какво те доведе дотук.

На 31 години съм, от Монтана. Завърших средното си образование в ПМГ „Св. Климент Охридски“, а докато бях ученик, посещавах различни занятия като моделизъм и други подобни. Харесвам неща, които създавам сам, което впоследствие ми помогна да разбера, че искам да се занимавам с програмиране. В София дойдох след като бях приет специалност „Телекомуникации“ в Техническия университет – София. Към програмирането се насочих малко по-късно и през 2015 година започнах като младши уеб програмист в екип от около 7-8 души. Минах през различни позиции и в момента съм мениджър на софтуерния екип, в който започна моята IT кариера. Днес в него сме двойно повече хора.

Как разбра какво искаш и какво търсеш в бъдещия си работодател?

Търсех сигурност, възможност за развитие и голям екип. Исках да мога да се запозная и да работя с много и различни хора. Тези критерии ме насочиха към голяма телекомуникационна компания, а не към малка софтуерна фирма. Работата в компания с по-големи размери непременно носи възможност за комуникация с хора от различни отдели, които имат разнообразни професионални специализации. Според мен това развива по-комплексни умения, дава широк поглед върху целия бизнес, и е възможност за добиване на опит в различни сфери.

Мениджър Искаш ли моята работа: ИТ мениджър в телекомуникационна компания А1 БлогДинамиката, с която се работи, не позволява в никакъв момент да ти бъде скучно и еднообразно, което според мен е много важно за приятното протичане на работния ден. След години работа в голяма фирма, разбрах, че това, което съм търсил в началото, действително е това, което ми харесва – носи ми удовлетворение и съм уверен, че съм направил правилния избор.

А как попадна в А1?

Случайно. Телекомуникационната компания, в която работех, беше закупена от А1 и моят екип успешно се внедри в още по-големия на А1. Бързо успяхме да се докажем като добър и гъвкав екип, а пък аз лично успях да се утвърдя като разпознаваема личност, на която може да се разчита във всяка ситуация. Плавният процес на интеграция беше показателен и се радвам на резултатите от тази случайност.

Какво беше началото за теб в работата в компанията?

Началото ми в А1 беше неочаквано и изненадващо, но свързано с усещането, че една от най-големите компании в България ще ми даде възможност за учене и развитие. Така се и оказа, учих се бързо и в движение, защото средата е динамична, но това от друга страна не ми даде възможност да се изплаша от непознатото. В компанията има редица програми за обучение, а освен това има възможност и за специализирани курсове според спецификите на работата на всеки и това ми беше доста полезно.

От друга страна, се наложи промяна в много процеси и процедури, с които бяхме свикнали да работим, да излезем от зоната на комфорт. Трябваше да бъда гъвкав и адаптивен, за да се впиша в компания като А1 – водещ телеком и част от динамичен бизнес, който непрекъснато те учи да се справяш с нови предизвикателства.

Какви качества ти помогнаха да се развиваш, откъде започна и къде си в момента?

Започнах като млад, неопитен член на софтуерен екип, който в момента оглавявам. За да успея да израсна, ми помогна моята ангажираност и отговорност. В програмирането е много важно не просто да си добър технически специалист, но и да разбираш много добре бизнеса и неговите нужди. А1 ми помогна много в развитието, като ми даде възможност за качествени обучения, както на техническа тематика, така и за soft skills.

Ти с какво точно се занимаваш, какво е мениджър екип „Разработка на оперативен софтуер“?

Аз съм лидер на екип от програмисти. Отговарям първо за самите хора в моя екип – техните отговорности, задачи, и не на последно място за това да се чувстват добре на мястото си. Нужно е да познавам добре хората си, за да мога да им възлагам най-подходящите за тях задачи, чрез които да показват най-доброто от себе си. Помагам на колегите да се развиват не само като софтуерни инженери, но и като хора, които да разбират нашия динамичен бизнес, и да помагат за успешното му развитие. Заедно измисляме технически решения, които впоследствие успешно реализираме. Проектите ни са много разнообразни, тъй като А1 отдавна вече е много повече от телеком, а реализираме и много ICT решения за бизнес клиенти от различни сектори.

Как те възприема днес екипът ти?

Смятам, че екипът ми ме разпознава като човек, на когото може да разчита. Както се казва, аз израснах измежду равни, и колегите ме уважават. Когато няколко човека от екипа едновременно имат нужда от моето съдействие, правят забавни меме-та, с които се забавляваме.

Мениджър Искаш ли моята работа: ИТ мениджър в телекомуникационна компания А1 Блог

Какво мислиш за стереотипа, че ИТ специалистът е асоциален сингъл, който се интересува само от компютъра си?

Това определено е, ако не погрешен, то поне доста остарял стереотип. През последните години ИТ сферата стана много популярна, с което в нея навлязоха и доста повече хора с разнообразни странични интереси. Вече дори е модерно и престижно да си ИТ специалист. Смело твърдя, че ИТ специалистите не се интересуват само от компютрите си, защото с колегите в моментите за почивка и обяд най-малко обсъжданите теми са тези от стерeотипа.

Как преминава един твой типичен ден от ставането до вечерта и какво ти помага да балансираш личния и професионалния ти живот?

Денят ми започва с доста трудно ставане… Различното от типичните задачи на повечето хора сутрин, е, че имам доста любвеобилна котка, на която задължително отделям време. След пристигането ми в офиса задачите и колегите ме „хващат от вратата“. Задължително половината ми ден преминава в срещи за различни проекти. А другата половина – в помощ на хората от екипа ми. Провеждам множество телефонни разговори, често изникват непредвидени ситуации, изискващи бърза проверка. Често се случва представата ми за деня в началото му да няма нищо общо с това как изглежда в края. По характер съм домошар, затова и след края на работния ден предпочитам уюта на дома – вечеря със семейството и гледане на хубав филм. Обичам да редя пъзели, да ремонтирам или създавам нови неща. Имам много инструменти и винаги намирам какво да правя с тях, когато ми е скучно.

Мениджър Искаш ли моята работа: ИТ мениджър в телекомуникационна компания А1 Блог

Какво ти харесва в А1?

В А1 най-много ми харесва това, че сме част от международна компания, която предлага различни ICT решения освен телекомуникационни услуги. Част от проектите ни са свързани с цялата А1 Group, разработваме ги съвместно, което дава на всички ни възможност да обменяме опит с колеги от другите държави, да пътуваме в командировки в различни страни. Това дава на всички ни и особено на мен, като част от ИТ екип, още повече възможности за развитие в нови и иновативни сфери.

Какви са свободните позиции около теб и какви хора очакваш да ги заемат?

Стратегията, която сме избрали, е да развиваме екип с младши софтуерни специалисти. Това предполага опитът им да е на стартово ниво. Затова основното, което търся в тях, е силна мотивация за учене и развитие. Едни от най-добрите ни попълнения са колеги, които са започнали първо на стаж при нас, а след това са доказали потенциала си и желанието си да останат и да се развиват в компанията. А1 често е партньор в хакатони, а на някои от откроилите се участници отправяме и предложение да работят с нас.

Имаш ли си любима мисъл, мото или мантра, която ти помага в живота и каква е тя?

Винаги подхождай с разбиране и търпение към останалите! Това мое убеждение ми помага в ежедневната работа с колеги и клиенти. Няма как да помогнеш на някого, ако не го разбереш максимално добре. Работата на един ИТ специалист е преди всичко да помага на останалите отдели в компанията да си вършат работата по-лесно, по-бързо и по-ефективно.

Мениджър Искаш ли моята работа: ИТ мениджър в телекомуникационна компания А1 Блог

 

Снимки: Радич Банев и личен архив

Оригиналната публикация ще намерите тук

Mindhire.me във Facebook

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*