Интелигентна облачна услуга пази ценните данни на бизнеса

Едва ли можем да си представим какво количество данни са били създадени, копирани и използвани в световен мащаб до момента. Според различни проучвания числата варират, но всички са в порядъка на десетки зетабайти информация. Очакванията са в следващите 3 години – до края на 2024 г., те да достигнат близо 150 зетабайта. Освен че растат главоломно, данните покачват и своята стойност. Те все повече са един от най-ценните ресурси за развитието на бизнеса в световен мащаб.

Предвид това, както и масовото навлизане на технологиите и бързите темпове на дигитализация сред компаниите от всички размери и сфери на дейност, рисковете от загуба на данни също се увеличават. Михаил Семерджиев, старши мениджър „ICT услуги“ в А1 България коментира: „Киберзаплахите са сериозен проблем за бизнес организациите. Те включват не само потенциален риск от финансови загуби, а в някои случаи дори и фалит. Не по-малко ключова е опасността за репутацията на засегнатите компании, която в средносрочен и дългосрочен план може да доведе до нежелани последици – отлив на клиенти, недоверие сред настоящи и потенциални инвеститори и т.н. Затова в А1 създаваме технологични услуги, с които бизнесите могат да защитят ценната си информация – както на самата компания, така и на партньорите и клиентите си.“

А1 от години подкрепя с технологични услуги бизнеса в България. Компанията развива богато портфолио от ICT услуги в сферата на ИТ сигурността във всичките й измерения – от мрежова – до киберсигурност. Към него сега се присъединява и А1 Cyber Backup – решение за киберзащита и бекъп на данните за бизнес клиенти. Услугата е базирана на интелигентна облачна платформа.

Според Семерджиев с новата услуга бизнесите получават модерно и автоматизирано решение за бекъп на своите данни, устройства и използвани бизнес системи. Те могат да разчитат на бързо възстановяване на информацията в случай на инцидент. Възможността данните да бъдат възстановени е един от ключовите елементи на киберзащитата. Добрата новина е, че с тази услуга това важи както в случаи на хакерска атака, така и повреда на крайно устройство, или дори злонамерено изтриване на информация.

A1 Cyber Backup Интелигентна облачна услуга пази ценните данни на бизнеса А1 Блог

Резервното копие на информацията на клиентите се съхранява в центъра за данни на А1 в София

„За нас е много важно, че с услугата за киберзащита и бекъп мениджърите и собственици на компании пестят време и усилия благодарение на функцията за групово управление на устройства, включително и възможност да предотвратят потенциално изтичане на информация чрез налагане на забрани за ползване на USB портове, принтери, Bluetooth и други.“, допълва още Семерджиев.

А1 Cyber Backup е базирана на изкуствен интелект и помага също и за защита от опасен софтуер и криптовируси. Мениджърите на компании могат да управляват настройките за бекъп за всички устройства чрез единен уеб портал, достъпен от всякъде и по всяко време. При необходимост или възникнал инцидент, възстановяването на изгубената или компрометирана информация става бързо и лесно. Услугата се предлага за всички видове устройства – работни станции (десктоп и лаптоп), сървъри, виртуални машини и мобилни устройства. Компаниите могат да резервират както избрани файлове, така и цяла система, или избрани бизнес приложения, уебсайтoве и др.

Услугата се предлага с месечен абонамент в няколко пакета, според обема на квотата за резервирани данни – Basic – 50 GB, Basic+ – 150 GB, Business – 500 GB и Corporate – 1 TB. Резервното копие на информацията на клиентите се съхранява в центъра за данни на А1 в София, в който е разположена IT инфраструктурата, обслужваща решението. По този начин информацията на клиентите остава на територията на страната, което носи множество предимства като по-висока скорост на достъпване, предвидимост на законовите изисквания и същевременно отговаря на европейските директиви.

Сред множеството функционалности на услугата са защита от ново поколение, която идентифицира потенциални заплахи и уязвимости в системата в реално време. Чрез използване на машинно обучение и поведенчески анализ се постига активна защита на файловете от неоторизирани модификации или криптиране. Услугата прави също и автоматична проверка за слаби пароли, цялостна оценка на нивото на защита в устройствата в организацията. А оторизираните лица получават нотификации в случай на идентифицирана заплаха. При възникнал инцидент или необходимост системата може да бъде възстановена много бързо на всеки хардуер или среда. С услугата се осъществява и верификация за съответствие на данните.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*