Мобилността се завръща – какво ново от Световния конгрес в Барселона

По-късно от обичайното, но все пак (частично) в реалния свят. Това е Световният мобилен конгрес (MWC) в Барселона, който след миналогодишното прекъсване заради пандемията, тази година се завърна в последната седмица на юни. Форматът му е хибриден, т.е. част от събитията са онлайн, но има и присъствени срещи и изложители.

Общото отново е погледът напред. Време е мобилните технологии да се завърнат към основния си фокус и да използват наученото от пандемията, както и промените, които тя въведе, за да положат основите за новото десетилетие. Затова и MWC 2021 беше обичайната смес от нови продукти и визионерство. Този път обаче и с общ призив от телекомите, че е време за сериозни регулаторни промени.

В крак с времето

В откриващата сесия на MWC представители на европейски телекоми и на асоциацията GSMA обявиха, че регулациите в Европа са „напълно остарели“ и са актуални за миналия век. Сега обаче има много по-различна действителност, а и сме в процес на навлизане на ново поколение мобилни мрежи (5G), които имат амбицията да предложат фундаментални промени и да превърнат използването на всякакви умни устройства и сензори в ежедневие.

GSMA отбелязва, че до 2025 г. телекомуникационната индустрия ще инвестира около 900 млрд. евро и 80% от тях ще са за навлизането на 5G. А ЕК иска до 2030 г. всички европейски домакинства да имат достъп до гигабитова мрежа, а населените райони да са с 5G покритие. За да може да се случи това обаче, телекомите призовават към повече сътрудничество между бизнеса и правителствата.

Обновени технологии

Разбира се, MWC не пропуска и новия хардуер. Qualcomm представи новия си процесор Snapdragon 888+. Той е разработен за смартфоните от висок клас и ще предлага увеличена тактова честота, която достига 3GHz. Освен това има преработки и в начина си на работа с изкуствен интелект. Шестото поколение на AI Engine е с 20% по-мощно и може да извършва 32 трилиона операции в секунда.

Qualcomm обяви, че първите смартфони с новия процесор може да се очакват през втората половина на тази година. Почти всички познати производители вече са обявили планове за устройства с този чип, който разбира се, ще поддържа и 5G.

Samsung също имаше събитие, на което показа своя софтуер One UI Watch. Това е интерфейс за умни часовници, които използват Wear OS и е разработен заедно с Google. Основната му задача ще е да направи взаимодействията между Galaxy смартфон и умен часовник много по-лесни и с повече възможности. Например съвместими приложения, които могат да се използват и от смартфона, и от часовника, ще се инсталират автоматично и на двете устройства, когато потребителят ги изтегли. Настройките също ще се прехвърлят от телефона към часовника, ще се запазват и блокираните номера и ще се синхронизират между двете устройства.

Космическото бъдеще

Дойде и времето за визионерството. Гост на MWC 2021 тази година беше Илон Мъск, който обърна внимание на проектите на SpaceX, включително сателитния интернет Starlink. Мъск отново обяви амбициозни цели, но и смекчи малко представите за Starlink. Дълго време се смяташе, че това ще е услуга, която ще конкурира стандартните методи за интернет достъп.

„Мислете за Starlink, като това, което попълва празнините между 5G и оптичните мрежи“, казва всъщност Мъск. Той обяснява, че целта на Starlink е да осигури високоскоростен интернет достъп за хора в отдалечени райони, до които изграждането на оптика или дори мобилна мрежа, ще е твърде скъпо и неизгодно.

Той казва, че типичният клиент на Starlink е човек, който живее например в хижа, до която дори може да няма стандартна електропреносна мрежа и си произвежда електричеството самостоятелно. Този клиент обаче ще трябва да инвестира и сравнително сериозна сума – около 500 долара е само цената на оборудването, а месечният абонамент ще е още 100 долара. Мъск пояснява, че цената на терминала всъщност е двойно по-голяма и SpaceX ще поема загубата, като работи за намаляването на техниката до под 350 долара.

Целта на SpaceX е да предложи почти глобално покритие със Starlink още през август т.г. Изключение ще правят само арктическите райони. Мъск прогнозира 500 000 абонати още в рамките на първите 12 месеца. Той казва, че Starlink не само няма да конкурира мобилните оператори, а дори ще им партнира. По думите му вече има две сключени партньорства с телекоми и се преговаря с още оператори, но не даде повече подробности.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*