Процесорът: Невидимият герой на 5G ULTRA

Върховите скорости, до които новата 5G ULTRA може да достигне, са наистина забележителни. Скорост над 1000 Mbps при download и до 142 Mbps при upload ще се харесат на всеки потребител. Тези характеристики за пореден път доказват, че технологичният напредък при мобилните мрежи достига до нови висоти.

И друг път сме споменавали, че той се дължи на два основни фактора. От една страна, това е стремежът ни към това търсим новото, да развиваме и изобретяваме. От друга страна – това е чувството, което ни кара да искаме повече чисто на консуматорско ниво.

Да вземем за пример развитието на смартфон индустрията и мобилните мрежи. Тук от една страна имаме разработчиците, инженерите и специалистите, които се стремят да изграждат по-добри мобилни мрежи, например следващото поколение мобилни мрежи – 5G. От друга страна имаме потребителите, които желаят да сърфират с уникално бързи скорости в интернет пространството. Целият този стремеж за развитие на мобилните мрежи води и до развитие на смартфоните и в частност един от най-важните компоненти в тях – процесорите.

За да може даден потребител да се възползва от пълния капацитет на една истинска 5G мрежа, каквато, например, е 5G ULTRA, е необходимо той да разполага с качествен смартфон с добър процесор. На пазара в момента могат да се открият страхотни смартфони с отлични процесори, позволяващи връзка с 5G. Впечатление правят два от най-новите и респектиращи мобилни процесори – A14 Bionic, с който работи миналогодишната серия на iPhone, както и Exynos 2100 – запазена марка за най-мощните 5G модели на Samsung.

Фенове на iPhone срещу фенове на Samsung или истинска разлика?

За никого не е тайна, че двата технологични гиганта са в постоянна конкуренция. Техните флагмани са обичани от милиони хора по света. Не всички обаче са запознати, че тайната зад успеха или неуспеха на даден смартфон до голяма степен се крие в това с какъв процесор е снабден той. В случая, А14 Bionic и Exynos 2100 представляват върховите технологични постижения в мобилните устройства на двете компании. А14 Bionic е включен в последните флагмани от Apple – iPhone 12, докато Exynos 2100 е включен в моделите на Samsung от серията Galaxy S21.

И двата процесора – А14 Bionic и Exynos 2100, могат да се похвалят с невероятни характеристики. Освен че позволяват връзка с 5G, те предоставят завидна мощ.  Изградени са с 5-нанометрова архитектура, т.е. са с увеличена плътност на транзистора, увеличена скорост и намалена консумация на електроенергия. С други думи – те са по-бързи, могат да обработват повече процеси едновременно, а в същото време черпят по-малко енергия от вградените батерии в устройствата.

При разработката на своите процесори Apple и Samsung залагат и изключително много на т.нар. изкуствен интелект (AI), който е „мозъкът“ в хардуера. AI има много важна роля, защото на практика той управлява процесите – както на заден фон, когато не използваме смартфона, така и когато го използваме. Колкото повече възможности предоставя един смартфон, толкова по-доволни ще бъдат потребителите.

В същото време AI се „обучава“ от действията и предпочитанията на самите потребители и им предлага допълнителни опции при работа и развлечение с мобилните устройства. Затова и компаниите се стремят постоянно да инвестират в иновации, за да направят процесорите в своите устройства по-енергийно ефективни и по-мощни.

Постоянната конкуренция между технологичните гиганти води и до по-големи ползи за потребителите. Съперничеството дори излиза извън рамките на ниво компания, защото самите устройства работят с различни операционни системи и съответно имат своите заклети фенове на едната и на другата (iOS vs Android). Но едно е ясно –  и двете водещи технологични компании търсят нови подходи за разработка на по-добри компоненти, за да зарадват своите настоящи почитатели, както и да привлекат нови към своята екосистема.

Ясно се очертава и фокусът на двете компании към бъдещето и развитието на 5G мобилните мрежи, защото те предоставят множество преимущества както за бизнеса, така и за обикновения потребител.

Защо 5G мрежата има нужда от по-мощните процесори

С 5G се постигат забележитлени скорости. Мрежата на А1 – 5G ULTRA – която използва 5G базови станции и 5G честоти може да надхвърли 1000 Mbps скорост на изтегляне. Обработването на голямото количество информация, което постъпва чрез мрежата изисква и повече изчислителна мощ. Разбира се, далеч сме от мисълта, че само горепосочените могат да се справят. Вече има устройства от всички ценови класове и с различни модели процесори, които се справят без проблем с 5G.

Най-важното е в случая е, че мрежите от пето поколение дадоха тласък на цялата индустрия. Добрият процесор е добър не само за 5G, но и за гейминг, мултитаскинг, стрийминг на видео и още много дейности.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*