Windows 11 идва. Какво ще се промени?

Когато през 2014 година Microsoft обяви своята Windows 10, тя бе и дългоочаквания ъпдейт на не толкова сполучливата версия 8.1, с множество промени „под капака“, различно меню и повече възможности. С лансираната потребителска версия през следващата година Microsoft заяви, че Windows 10 ще бъде тяхната „последна“ версия, която просто ще се надгражда с ъпдейти във времето.

Няколко години по-късно – тези планове се промениха и Windows 11 вече е факт. Дори и за неизкушения от технологиите потребител е ясно, че това означава много повече промени, отколкото са възможни от един редовен ъпдейт. На виртуалното представяне на новата операционна система две направления ни направиха особено голямо впечатление.

Промени при изгледа

Може би най-логичната и „най-видима“ промяна е актуализацията на лентата със задачи. Централният Start бутон, както и приложенията са центрирани, с което наподобяват MacOS и ChromeOS. От една страна изглежда свежо, но от друга – на голяма част от потребителите ще им се наложи да свикват с новото разположение на менютата и иконите в лентата със задачи. Все пак има допълнителна опция да се върне бутонът на Start менюто и подредбата обратно към левия ъгъл.

Друга промяна е възможността за по-добро оформяне и прилепване на прозорци, както и пускане на нови работни плотове, така наречените Snap Layouts. В момента в Windows 10 има възможност за различно позициониране на прозорците (до 4 фиксирани прозореца на един екран) и пускане на работни десктопи, но при тях разположението на иконите и съдържанието остава еднакво. При новата операционна система ще има възможност за по-интуитивна подредба, а всеки екран (работен плот) ще може да бъде с различна тема.  Преоразмеряването, подредбата и позиционирането на отворените прозорци ще бъдат много по-интуитивни, а с това мултитаскингът ще бъде по-лесен. По-интуитивно ще бъде преминаването от един екран към друг, т.е. ако към своя лаптоп включите друг монитор или телевизор, например. С тези промени Microsoft цели даде повече опции, с които потребителите да увеличат своята продуктивност.

Забелязват се и промени в самите прозорци, които са със заоблени ъгли, изглеждат като направени от стъкло, с което се засилва чувството за нещо ново и стилно. Търсенето чрез Search иконата е подобрено, в същото време основните настройки са по-подредени в едно цялостно меню.

Microsoft включва ново меню и за Widget-и, които са подредени от дясно на екрана в прозорец с фиксиран размер. Подобни widget-и има и при Windows 10, но в Windows 11 те ще бъдат изведени чрез нова икона в лентата със задачи а в същото време AI ще предоставя нови предложения спрямо предпочитанията на потребителите. Microsoft Teams също е имплементирана в новата операционна система. Софтуерът, който стана особено популярен във времето на COVID, е доказателство, че от Майкрософт очакват хоум офисът да остане и след края на пандемията.

Използване на приложения

Другото голямо направление с промени е обявената от Microsoft възможност за използване на приложения за Android директно в Windows 11. Това става възможно чрез технологията Intel Bridge, но от Microsoft съобщават, че компютърни конфигурации с AMD или ARM процесори също могат да използват новата опция. Дали обаче ще има разлика при използването, предстои да се види в официалните версии. Самите  Аndroid приложения могат да бъдат сваляни от Amazon App Store, който се припокрива доста с Google Play Store. Партньорството на Microsoft с Amazon означава, че потребителите няма да могат да използват приложения от Google като Gmail или Google Maps, но все пак те са достъпни директно от браузъра на операционната система.

Определено новите промени изглеждат интригуващи. Новият елегантен дизайн, възможността за използване на различни теми, с които потребителите да освежават своя десктоп и менюта, възможностите за мултитаскинг и използване на множество android приложения, както и новите тъмни режими и Auto HDR технологии при гейминг на операционната система, са добре дошли за потребителите.

Какво още крие Windows 11 предстои да видим в следващите месеци. Очаква се официалните версии да бъдат достъпни за потребителите в края на тази година.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*