Как да почистим клавиатурата си

Всеки, който е работил с компютър, знае, че дори и добре да живее, рано или късно трябва да почисти клавиатурата си. Този страдащ от хронична липса любов хардуер често е зацапан с най-различни петна, a по отделните клавиши се натрупва плътен слой мръсотия, вследствие от безбройните докосвания с пръсти.

Дори не сме подхванали (все още) темата за всевъзможните течности, които могат да се разливат по техниката, както и остатъците от храна, с които може да се изхранва семейство мишки. Може да звучи твърде драматично, но истината е, че много потребители чакат положението да стане такова, за да почистят клавиатурата си.

Клавиатурите у дома и на работното място заслужават повече! В следващите редове ще ви дадем няколко съвета за почистването на този важен хардуер.

Първата стъпка – механично почистване

Изглежда очевидно, но все пак ще го кажем. Преди всичко изключете клавиатурата си и се преместете на избраното за чистене място. Не е желателно всичкият боклук от нея да се озове на бюрото ви. Най-простият начин е да я обърнете наопаки, за да изтръскате по-големите отпадъци. Не забравяйте, че това все пак е фина електроника и не трябва да използвате прекомерна сила, нито да удряте клавиатурата си. Само няколко бързи ритмични движения ще бъдат достатъчни, за да се отървете от трохи, косми и всякакви по-едри отпадъци.

Разбира се, това не винаги е достатъчно, затова често ще се наложи да преминете към следващата стъпка. Закупете си флакон с компресиран въздух. Те са специално предвидени за почистване на подобни уреди и имат дълга приставка, която лесно може да се подпъхне под отделните клавиши. Най-ефективно е да чистите клавиатурата си под ъгъл или отново обърната с лицето надолу, за да може гравитацията да помага на сгъстения въздух. Ще се изненадате какво може да излезе дори под привидно чисти клавиатури.

Клавиатура Как да почистим клавиатурата си А1 Блог

Помощ – намокрих клавиатурата си

Кафе, вода и въобще всякакви питиета представляват риск за клавиатурата. Ако и вие сте разлели нещо върху нея, не изпадайте в паника. Най-вероятно не е съсипана, но трябва да реагирате бързо. Ако сте на лаптоп – изключете го веднага. Ако става дума за USB клавиатура – изключете я от компютъра.

Обърнете я наопаки, далеч от останалите технологични джаджи и я изтръскайте. Отново – бъдете внимателни и не използвайте прекомерна сила. Останалата влага може да се подсуши с микрофибърна кърпа. Ако няма нищо друго под ръка, дори тениска ще свърши работа.

Следващата част е най-трудната – чакането. Препоръчва се да оставите клавиатурата да изсъхне поне няколко часа. Колкото повече време можете да отделите, толкова по-добре. Едно денонощие дава най-добри резултати. И не забравяйте, че клавиатурата трябва да е обърната наопаки. Гравитацията е ваш приятел, по-добре влагата да се докосне до гърба на отделните пластмасови клавиши, отколкото до електрониката отдолу.

Клавиатура Как да почистим клавиатурата си А1 Блог

Време е за детайлите – клавиш по клавиш

Разбира се, клавишите на клавиатурата, включително и тези на лаптопите, могат да се вадят. Ако обаче не сте сигурни какво правите, това може би не е добра идея. Особено лаптопите са много деликатни в това отношение и едно счупено копче може да ви струва скъпо. Почистването отдолу оставете на сгъстения въздух.

За сметка на това се концентрирайте върху натрупаната мръсотия по горната част на клавиатурата ви. Памук, напоен с малко спирт, върши чудеса с натрупванията. Алкохолът разгражда мазнината, която остава от ръцете, а нежеланите части прах прилепват за памука. За по-трудно достъпните части може да използвате клечка за уши.

Алкохолът има недостатъка да е течност и правилата за сушене важат с пълна сила. След като приключите с почистването, не забравяйте да обърнете клавиатурата си наопаки и да изчакате няколко часа, преди да я ползвате отново.

Шегата настрана, клавиатурите наистина имат нужда от повече внимание. Те са пословично замърсени, а събитията от последната година ни припомниха важността на спазването на добра хигиена. Почиствайте я поне веднъж месечно, за да не се натрупва мръсотия. Полагайки по-малко усилия, но редовно, ще ви спести мъките на закъснялото почистване.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*