„Задавайте въпроси и търсете балансирани решения”: вдъхновяващите момичета в ИТ сферата

Назаем от Mindhire.me

Автор: Елена Миланова

ИТ сферата е може би най-бързо развиващият се сектор у нас и все повече жени разбиват стереотипите и намират себе си в него.  Съвместно с А1  споделяме разказите им – те са умни, амбициозни, безстрашни, знаят как да се грижат за себе си, но най-вече са истински. Те са новите It момичета.

Петя Мечкова е старши софтуерен инженер в направление „ИТ и дигитална трансформация“ на А1 България.

Работя в ИТ сферата от 6 години, а в А1 съм от 2017 г. Преди това съм работила като системен администратор, но винаги съм искала да се занимавам с разработка на софтуер. Завърших информатика в СОУ „Вичо Грънчаров“ в гр. Горна Оряховица, а след това и Академията на Телерик през 2015 г.

ИТ „Задавайте въпроси и търсете балансирани решения”: вдъхновяващите момичета в ИТ сферата А1 Блог

Исках да работя в голяма компания, която е в крак с новите технологии. В ИТ екипа на А1 попаднах след препоръка от колега, който вече работеше тук. Тогава отделът беше малък – около 20 човека. За навлизането в него в началото  ми помогнаха колегите – всеки е насреща да помогне с технически или организационен въпрос. Приятелското отношение е най-характерното за нашия екип. Днес сме повече от 70 и сме част от едно от най-бързо разрастващите се направления, с близо 250 ИТ експерти. Въпреки бързия растеж, поддържаме приятелска атмосфера и силен екипен дух, което за мен е много важно – това ни помага да се развиваме заедно и да се учим от грешките си. При нас е важно човек да е гъвкав и да се адаптира лесно в променяща се среда.

Ежедневната ми работа включва разработката на нови проекти и поддръжка на съществуващите системи. Участвам в срещи за изясняване на изискванията към новите проекти и оценяването им. Важна част от работата също е и изготвянето на подходяща архитектура и дизайн преди да започне същинската работа по проекта. Като старши софтуерен инженер ролята ми включва също това да съм ментор и на новите колеги. Помагам им не само при навлизането в корпоративната култура на А1, но и в работата на софтуерен инженер, която има своите специфики.

ИТ „Задавайте въпроси и търсете балансирани решения”: вдъхновяващите момичета в ИТ сферата А1 Блог

Това, което ми помага да се развивам, е желанието ми да се уча постоянно и т.нар. „can do attitude“. Вярвам, че винаги има възможно техническо решение, което да изпълнява изискванията на бизнеса към продукта и същевременно да запази функционалността на системата.

В стресови моменти ми помага умението да се „отдръпна“ от проблема или напрегнатата ситуация и да помисля кое е най-важното в краткосрочен план. Първо анализирам казуса и търся дали има quick win сценарий, който да донесе бързо и ефективно решение. След това, когато има повече време за планиране и изчистване на детайлите, да се потърси устойчиво в дългосрочен план решение.

Типичният ми ден започва с кафе в офиса и традиционната всекидневна среща с колегите, на която си разказваме задачите за деня и обсъждаме евентуални проблеми и стратегии как да се справим с тях. Обичайно имам 1-2 срещи за новите проекти. Преди пандемията имахме йога в офиса, която продължава и сега, вече в онлайн вариант. Тя ми помага за баланса между личните емоции и професионалните предизвикателства. Основната част от деня ми минава в разработка на нови функционалности или подобряване и поддръжка на съществуващите, заедно с екипа по поддръжка. Всеки ден отделям време за съвместна работа с колегите от екипа от разработчици, за преглеждане на кода или обсъждане на текущи задачи.

ИТ „Задавайте въпроси и търсете балансирани решения”: вдъхновяващите момичета в ИТ сферата А1 БлогСтереотипът, че IT е мъжка сфера, в нашия екип не е валиден! Определено този тип мислене не е част от корпоративната култура в А1.

За мен тук са важни възможностите за личностно развитие и обученията. А1 дава много възможности за обучение – индивидуално или в групи, по теми, свързани с бизнеса на компанията, или чисто технически. В компанията се организират всеки месец специфични бизнес обучения, обучения за личностно развитие, семинари с психолог по разнообразни теми. Освен това имаме достъп до сайтове за самообучение по специфичните технически теми, които ни помагат при внедряването на нови и модерни технологии в ежедневната работа. В екипа се стремим да сме в крак с новите технологии и два пъти в месеца организираме вътрешни обучения, за да можем да ги използваме ефективно. Плановете ми за развитие включват използването на най-добрите практики в писането на код и поддържането на софтуер, с които се запознаваме на обучения и онлайн събития.

Хората, които търсим в А1, са на първо място проактивни и с голямо желание да се учат. Предвид бързите темпове, с които се развиват проектите на компанията, ще се радвам свободните позиции за софтуерни инженери да бъдат заети от нови колеги с иновативно мислене.

Момичетата, които идват в IT сферата и конкретно в А1, бих посъветвала да са с положителна нагласа, да задават въпроси и да търсят балансирано решение.

Нямам любима мисъл, но смятам, че всеки ден трябва да правиш нещо малко, с което да ставаш по-добър от вчера, независимо дали това е нещо за теб самия или професионално.

ИТ „Задавайте въпроси и търсете балансирани решения”: вдъхновяващите момичета в ИТ сферата А1 Блог

Снимки: Радич Банев

Оригиналната публикация ще намерите тук

Mindhire.me във Facebook

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*