Регулациите в търсене на идеалния баланс

„Перфектно балансирано, точно както трябва да бъде всичко.“ Тази фраза на Танос от филма „Отмъстителите: Война без край“ се превърна в любима както на феновете на поредицата, така и на целия Интернет. Търсенето на перфектния баланс е доста трудна задача за всичко, а в сферата на регулациите може би изглежда и почти невъзможна.

Темата с регулациите на технологичните гиганти е деликатна и често се избягва, тъй като винаги провокира предимно негативни реакции. Без значение какво се предлага и променя, винаги има недоволни. Поради тази причина институциите по целия свят обикновено тръгват да променят правилата едвакогато не натрупат много проблеми. В 21-ви век, когато технологиите се вплитат във всеки аспект на ежедневието и същевременно се развиват и променят изключително бързо, регулациите се превръщат в един от основните проблеми.

Повече динамичност

По време на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона в края на юни т.г. много лидери на водещи телекоми излязоха с обща позиция и поискаха пълно преразглеждане и осъвременяване на регулаторната рамка на Европейския съюз. Изпълнителният директор на Telefonica Хосе-Мария Алварес-Палете обяви от трибуната на MWC, че „европейската регулаторна рамка е напълно остаряла“ и е базирана на миналия век.

„Трябва да се събудим и да намерим справедливи условия за нашата индустрия, като се нуждаем от добри политици, които могат да направят това с визия за Европа“, заяви изпълнителният директор на Deutsche Telekom Тим Хьотгес. Той обръща внимание, че в момента европейското телекомуникационно пространство практически има 27 различни регулации. Нужно е да се създаде единна рамка за целия ЕС, като това ще улесни значително както страните-членки, така и телекомите.

Телекомуникационните оператори призовават и за повече сътрудничество между бизнеса и правителствата. Когато има повече диалог, по-лесно ще се постигне желаният баланс в регулациите.

Не е за пръв път

Телекомите призовават за промени в регулациите от години. Още през 2019 г. организацията GSMA, която организира Конгреса, публикува „Манифест на мобилната индустрия за Европа“. В него браншът призовава да се модернизират регулациите, за да може да се реализира очакваното дигитално бъдеще на Европа.

Самият Европейски съюз планира до 2030 г. всички населени райони да имат 5G мрежа, а домакинствата в Европа да имат достъп до гигабитова връзка. Този план изглежда доста амбициозно и ще изисква огромни инвестиции от телеком бранша. GSMA предвижда, че само до 2025 г. телекомуникационните компании ще са инвестирали 900 млрд. евро и 80% от средствата ще са за 5G мрежи. Конкретно за Европа GSMA изчислява, че ще са нужни между 300 млрд. и 500 млрд. евро за изграждане на 5G.

Мобилните мрежи от пето поколение ще позволят развитието на коренно различни услуги и технологии, които да се предлагат на бизнеса и хората. Затова е нужно модернизиране на регулациите, които да се адаптират към тези нови възможности. Просто прехвърлянето на старите правила към новите технологии няма да помогне.

Още през 2019 г. GSMA призовава и към създаване на единен референтен стандарт за сигурност в Европа. Чрез него всички оператори ще могат да гарантират базово ниво на киберсигурност, като това ще увеличи „дигиталното доверие“.

ЕС показва разбиране, като още през март т.г. еврокомисарят Тиери Бретон обяви, че‚ „заедно със страните-членки трябва да положим пътя за навременно навлизане на 5G мрежите без ограничаващи административни бариери, което ще създаде значително търсене от индустрията и ще ускори европейските конкурентност и иновации“.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*