Как да удължим живота на батерията на смартфона?

Батерията на смартфона е един от най-важните му хардуерни компоненти. За любителите на технологиите не е тайна, че през последните пет години нововъведенията в смартфон индустрията са неимоверно много. На практика всеки един от хардуерните компоненти се развива с бързи темпове всяка година. Смартфоните стават по-бързи, по-мощни и с различни нови функции и софтуерни подобрения.

Ако говорим само за батериите и удължаването на техния живот, до голяма степен той зависи не само от типа батерия, софтуерът, който използва устройството, но и от останалите хардуерни компоненти, които черпят енергия от нейния капацитет.

Преди доста време сме разисквали полезни съвети за това как потребителите да съхранят повече батерията на своя смартфон, за да могат по-дълго да използват устройството си с едно зареждане. От тогава е минало немалко време и, макар част от съветите да продължават да са актуални, е време да се върнем към темата. Ето новите ни идеи:

Намалете опресняването на картината

За момента това важи за всички, които разполагат с устройства с операционна система Android, с възможност за посочване на това какво да бъде опресняването на картината на екрана. Повечето по-стари устройства имат фиксирано опресняване – 60 Hz (херца), но от година и половина насам, вече се срещат доста модели, които могат да имат фиксирано опресняване с 90 или 120 Hz и възможност за преминаване към конкретна стойност. Колкото по-ниска – толкова по-малко енергия ще черпи устройството. Ако не сте геймър, вероятно няма по-ниската честота на опресняване няма да навреди на преживяването ви като потребител.

Намалете гъстотата на пикселите

Да това също вече е възможно. Тук става дума за онези  смартфони с Android, които имат възможност да преминават от HD/HD+ към FHD/FHD+ или QHD/WQHD+, както и обратно. При най-голямата резолюция картината е по-гладка и по-трудно може да се видят отделните пиксели (дори e почти невъзможно с невъоръжено око). Ако в HD резолюция се вгледате много върху картината или иконите може да разграничите отделните пиксели, но самата това отново достатъчно за ежедневна работа със смартфона. Голяма част от потребителите вероятно дори не биха забелязали разлика. Батерията обаче ще го направи и ще започне да се изчерпва по-бавно.

Спрете приложенията на заден фон

Социалните мрежи както и приложенията към видео платформи като YouTube и Tik-Tok са сред любимите за много потребители. Те обаче черпят повече електроенергия, защото за визуализацията на видеа, снимки и GIF-ове са необходими повече ресурси. Освен това те са сред приложенията, които често „работят“ на заден фон, т.е. когато сме заключили смартфона и не го използваме активно. Всъщност много от приложенията в един смартфон могат да работят на заден фон и „тайно“ да черпят енергия от батерията. За да може допълнително да се оптимизира нейния капацитет, потребителите могат да ограничат част от работещите на заден фон приложения или напълно да спрат всички, които работят на заден фон. При устройства с Аndroid, „пътят“ до конкретните настройки трябва да изглежда по този начин: Settings > Battery > Battery Optimization/App Battery Management. Там могат да бъдат открити всички приложения и опциите за това как да бъде менажирана всяка от тях. Трябва да се отбележи, че при спиране или ограничаване на дадено приложение, може да се ограничи получаването на известия от приложението до повторното му отваряне от страна на потребителя.

Подобна опция има и за телефоните с операционна система iOS. Тази функция се нарича Background App Refresh. Макар да е по-различна по своя смисъл, идеята е, че тя ограничава колко често дадено приложение обновява своето съдържание на заден фон. Тези опции се откриват в меню: Settings > Background App Refresh

Използвайте тъмен режим и тъмни тапети за екрана

През последните две години, под желанието на потребителите, и в двете основни мобилни операционни системи – Android и iOS, се въведоха тъмни режими за работа (Dark Mode). Впоследствие голяма част от приложенията също се адаптираха към тази тенденция. Освен във визуалната промяна, използването на тъмен режим влияе върху батерията на смартфона. Трябва да се отбележи, че това важи за всички смартфони, които използват OLED или QLED технология зад дисплея. При тези екрани светлината е отделна за всеки пиксел, докато при LCD екрани подсветката е обща за целия екран. Същото важи за поставянето на тъмен тапет, който освен, че прави иконите на дисплея по-видими, пести повече енергия. За още по-голямо пестене е хубаво потребителите да избягват т.нар. „живи“ тапети, които изглеждат по-красиво с включените анимации при движение, но те също черпят повече енергия.

Спрете на функцията за локация

За да предложат повече опции, с по-точно съдържание спрямо всеки отделен потребител, все повече приложенията изискват включена функция за локация. Това от една страна помага на потребителите, но от друга – води до по-бързо изчерпване на батерията на смартфона, защото при предаването и приемането на тези данни се изисква повече електроенергия. Опцията за спиране на локацията при iPhone се намира в следното меню: Settings > Privacy > Location Services, докато при Android опцията може да се открие в падащото меню от горната част на всеки смартфон.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*