Microsoft премества Windows в „облака“

Тази година е историческа за Windows. След като представи новото поколение на операционната система, което ще стане факт с Windows 11, Microsoft сега обяви още една голяма промяна за платформата. Тя ще бъде обвита в „облак“ и ще позволява пълноценна работа с Windows от практически всякакви устройства.

Това ще стане факт чрез новата услуга Windows 365, която Microsoft представи по време на конференцията Ignite. Първоначално Windows 365 ще е услуга за бизнес клиенти, но софтуерният гигант казва, че чрез нея създава и изцяло нова категория: облачен компютър. „Точно както приложенията влязоха в облака чрез SaaS, сега и операционната система идва в cloud-a, като дава на организациите по-голяма гъвкавост и сигурен начин за служителите им да са свързани и по-продуктивни, без значение къде се намират“, казва изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела.

Какво предлага Windows 365

Облачният компютър на Microsoft ще използва дейта центровете на компанията, както и нейната инфраструктура, за да предлага услугите си. Клиентите ще могат да си изберат от най-различни виртуални конфигурации. Те ще започват от един процесор и 2GB RAM с 64GB място за файлове и могат да достигат до 8 процесора, 32GB RAM и 512GB памет. Microsoft казва, че постепенно ще добавя още много опции, тъй като амбицията на Windows 365 е да отговори на нуждите на „всяка организация по света“.

Клиентът ще плаща месечен абонамент за един облачен компютър, който ще може да се използва от един служител. Съответно, за повече служители, ще са нужни и повече абонаменти, като компанията казва, че ще предложи много варианти. Въпросният облачен компютър ще може да се използва от практически всякакви устройства. Това ще е възможно през Android, iOS, Mac и Linux компютри.

Разбира се, ще може да използва и компютър с Windows. Тогава самият Windows 365 ще предлага и най-много функции, включително поддръжка на 16 допълнителни монитора и др.

Без значение от какво устройство се свързва, потребителят ще вижда винаги своя облачен компютър така, както го е оставил. Ще се помнят всички настройки и приложения, кои документи са отворени и т.н. Всеки облачен компютър ще има достъп до 10Gbps връзка. Организациите ще имат възможност да променят конфигурациите на облачните компютри според нуждите си.

Първоначално услугата ще се предлага с Windows 10, като заедно с дебюта на Windows 11, тази платформа също ще е достъпна, а клиентите ще могат да избират. Windows 365 няма да изисква познания по виртуализация и е направен така, че да може да се активира и използва от всякакви компании, без значение дали имат ИТ специалисти или не. Azure Virtual Desktop също ще продължи да е налична.

Microsoft казва, че Windows 365 е по-сигурен и използва принципа Zero Trust. Информацията ще се съхранява в облака, а не на устройството. Всички актуализации ще се осъществяват веднага.

Какво да очакваме от платформата

Microsoft има доста големи амбиции за услугата. Компанията казва, че тя е отговор на новия модел на хибридна работа, като ще позволи на служителите да работят пълноценно навсякъде, без да се притесняват от това с какво устройство разполагат.

За работодателите е важно да могат да предложат гъвкавост на служителите си, както и начини да запазят и дори да подобрят своята продуктивност. Според Microsoft Windows 365 е „само началото на това, което ще бъде възможно със сливането на границите между устройството и облака“.

За сега услугата е насочена изцяло към бизнеса. Компанията не дава индикации, че на този етап обмисля да предложи и версия за крайни потребители. Това обаче изглежда естественото развитие на услугата в дългосрочен план. Microsoft от години преминава на абонаментен модел за все повече от услугите си.

Същевременно е логично компанията да не бърза с Windows 365 за обикновени потребители. Това ще увеличи натоварването върху инфраструктурата, а Microsoft ще трябва да раздели вниманието си за развитие на платформата както за корпоративни, така и за крайни клиенти.

Концентрирането на услугата само върху организациите ще е добро начало и ще позволи на компанията да им осигури обещаните гъвкавост и възможности. Реакциите на бизнес клиентите ще помогнат и за подготвянето на услугата и за обикновените потребители, което остава очаквано от анализаторите в дългосрочен план.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*