Как да се снимаме хубаво със селфи-стик

Някои му се радват, а други го презират като връх на нарцисизма на нашата дигитална ера: все по-модерният селфи-стик е най-противоречивото средство за автопортрети на открито. Има ли смисъл да имаме подобен фотографски инструмент? И как да се снимаме чрез него, без да изглеждаме, хм, нелепо?

Да си направи хубав автопортрет със селфи-стик е нелека задача – не за друго, а защото почти всички с лекота падаме в капана на клишето. Виждали сме как се снимат другите – вдигаш пръчката, вторачваш се в камерата, правиш някаква физиономия и хоп – снимка. Резултатът? Всички селфита със стик изглеждат някак досадно еднакви, еднообразни. Каквото и да направим – изкълчена поза, издути момичешки устни, опулени очи или намигания – пак изглеждат еднотипни.

За да направим хубаво селфи със стик, трябва да излезем от клишето. Но как?

Ти НЕ си звездата

О, да! Шокиращо е, изглежда абсолютно контраинтуитивно, но да – когато човек се снима със стик, трябва да е наясно, че звездата на снимката е околният пейзаж, а не самият човек. Звездата на селфито със стик е онази красота, която фотографът би кадрирал и без човешко присъствие наоколо – шеметен планински масив сред облаците, пламнал в небето златен изгрев, клокочещ водопад с дъга под слънчевите лъчи, процеждащи се под борови иглички…

селфи-стик Как да се снимаме хубаво със селфи-стик А1 Блог

Без вторачване

Едно от досадните неща на селфитата е всеобщото вторачване в камерата, особено хиленето срещу нея и физиономиите. Та след като сме избрали хубав пейзаж, желателно е и да се оставим да изглеждаме естествено, непринудено. Прекрасно е, ако хората в селфито се забавляват и всеки гледа в своята си посока – например към залеза, към гората – въобще към онова, което го кара да се усмихва, да му е приятно. Тогава снимката действително улавя един хубав миг, вълшебна емоция.

Снимай широкоъгълно

Има ли телефонът опция за широкоъгълно снимане? Ама разбира се! Ако я имате – включете я. Тя е най-добрият приятел при снимане със селфи-стик!

Необичаен ъгъл

Има смисъл да се използва стик, за да се направи снимка от невероятен, необичаен ъгъл. Например, можете да вдигнете камерата високо над главите, за да заснемете пропастта, над която сте се изкачили високо в планината. Можете да „изнесете“ камерата си силно встрани, снимайки своя профил, докато гледате към морския хоризонт, например. Чудесни селфита стават и от „кота нула“ – от нивото на земната равнина.

Е, със снимките отдолу нагоре трябва да се внимава. Те нерядко правят човека да изглежда като някой от Титаните, носели Земята на раменете си – с огромно туловище.

Не е важно кой, а какво

Помнете, че стикът е само един от многото инструменти да запечатаме прекрасни моменти. Ходете на интересни места, посещавайте вълнуващи събития – тогава ще има мигове, които да уловите. Стикът е само един от начините да уловим и съхраним преживяванията. Важно е да я има емоцията, моментното състояние, неповторимото.

Не го размахвайте

Селфи-стиковете могат да бъдат приятел на фотографа, но ако ги размахвате по време на концерт или пред някой национален паметник, най-вероятно ще развалите удоволствието или снимката (или и двете) на някой друг. Не е приятно да се прави така, нали?

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*