Как да освободите място на вашия Apple Watch

Моделите умни часовници Apple Watch се превърнаха в едни от най-предпочитаните сред потребителите. Често обаче можем да изпитаме затруднение при намирането на достатъчно място на часовника, а то е необходимо не само за съхранение на личните файлове, но и за операционната система и нейните бъдещи ъпдейти.

Очаква се операционната система watchOS 8 да направи своя дебют с множество подобрения, но в същото време всеки нов ъпдейт обикновено идва във все по-голям размер.

Колко памет всъщност имат Apple Watch

Моделите от Apple Watch имат различен капацитет, който може да звучи много за такова малко устройство, но не винаги е така. Все пак колко място ще ви е необходимо зависи зависи най-вече от това как ще ползвате часовника. Часовниците от първо, второ и трето поколение, от сериите от 1 до 3 обикновено имат 8GB, освен версия 3 със SIM карта). Това от една страна може да се окаже достатъчно, ако често „почиствате“ часовника от ненужни файлове. От друга страна трябва да се има предвид, че операционната система може да заеме от 3 до 4GB от мястото за съхранение, т.е. почти половината при базовите версии (без да броим приложенията). Моделите от Серията 4 на Apple Watch имат 16GB, а моделите от сериите 5 и 6 – 32GB. Разбира се, опциите с повече място за съхранение винаги са за предпочитане, но те логично са с по-висока цена.

Не бързайте да триете приложения

Някои персонални файлове като музикални сетове или пък видеа и снимки могат да заемат много място от харддиска. Освен тези файлове, многото инсталирани приложения силно ограничат свободното пространство на вашия часовник. Преди да започнете да изтривате приложения или снимки, разберете какви файлове заемат място на харддиска. За тази цел трябва да отворите приложението Watch и да скролнете до Usage. След избиране на опцията ще се отвори списък, който разделя файловетете по категории и показва колко мегабайта заемат файловете от дадена категория на устройството.

Обикновено приложенията заемат най-много място, затова е добре да деинсталирате тези, които не използвате. Това става, като натиснете и задържите приложението на Вашия Apple Watch и след това изберете малкия хикс, който се появява на иконата. Можете да деинсталирате приложения на часовника и от вашия iPhone чрез приложението Watch. За целта отваряте в приложението секцията в менюто Installed on Apple Watch. Там се визуализират всички приложения, които имате на часовника. След това просто трябва да изберете приложението, което желаете да премахнете и да натиснете върху опцията Uninstall.

Apple Watch сваля неща, които не подозирате

Третият метод за освобождаване на повече място за съхранение е като ограничите свалянето на информация на заден фон. Често това се случва в приложенията за музика и подкасти. Можете да проверите в опциите на приложението Podcast. Отворете Podcast app на Вашия Apple Watch и при неговите опции в секцията Download to my Watch ще откриете три опции – None, Queue, Regulars. От това меню се избира дали автоматично да сваляте отделни подкасти, да ги оставите в т.нар. „чакалня“ и да ги свалите/премахнете по-късно, или да забраните автоматичното сваляне. Съветваме ви да изберете опцията “None”, като по-този начин ще разполагате с повече място на вашия Apple Watch.

С тези лесни стъпки ще можете по-лесно да поддържате оптимално място за съхранение на вашия умен часовник и спокойно да очаквате ъпдейта от watchOS 7 към новата watchOS 8 тази есен.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*