Колко струва да си инфлуенсър?

Какво ще рече да си инфлуенсър? Навярно е ласкаещо – хиляди хора се интересуват от теб, следят те какво казваш, лакомо четат всяка твоя мисъл, изразяват харесване с вдигнати палци, коментират, отговарят, питат! Какво не бихте дали, за да имате 100 хиляди последователи? Или 1 милион последователи?

Ще ви кажа аз какво не бих дала.

Живот за слава…

На 7 юли – преди около месец – 23-годишната мексиканска инфлуенсърка и бодибилдърка Одалис Сантос Мена почина след операция за намаляване на потенето. Младата жена с над 100 000 последователи била привлечена от клиниката SkinPiel в Гуадалахара, за да рекламира ново „лечение“ за намаляване на изпотяването под мишниците. По данни, публикувани в местните медии, „лечението“ работи чрез премахване на потните жлези. Това, според рекламите, „води до намаляване на лошите телесни миризми и окосмяването под мишниците“.

По време на операцията обаче сърцето й спряло. Медиците на клиниката направили сърдечен масаж, но така и не успели да спасят момичето.

инфлуенсър Колко струва да си инфлуенсър? А1 Блог

Мускулестата Одалис Сантос Мена е била търсена от различни брандове за реклама, подсказва профилът й в социалните мрежи. Снимка: Одалис Сантос Мена в Instagram

Броени дни след това издъхна хонконгската Instagram знаменитост София Ченг. Тя падна и загина на място, след като се подхлъзна, докато си прави селфи над водопад. 32-годишната инфлуенсърка решила да си направи серия селфита на ръба на водопада в парка „Ананасова планина“ – популярно сред местните хора място, където планинарите обичат да посрещат изгрева. Тогава обаче жената загубила равновесие. Полетяла надолу в басейна под водопада. Височината е малко над 5 метра, което се оказало достатъчно да намери смъртта си. Макар че била взета от екип на спешна помощ и откарана в болница, жената е обявена за починала още с пристигането в клиниката.

На 25 юли китайската Tik Tok звезда Сиао Кимей почина след падане от 50-метров кран. Там тя записвала за пост в социалните мрежи. 23-годишната жена говорела пред камерата си, когато полетяла надолу. Записите от смартфона й показват видео с лицето й, което внезапно преминава в размазани кадри и прелитащи обекти.

Семейството на Кимей казва, че тя е работела като професионален оператор на кран. Роднините отричат да е записвала филми по време на работа. Според изданието The Sun, очевидец е видял момичето да пада на земята, още държейки телефон в ръката си. Това станало около 5:40 следобед, когато повечето й колеги вече са си тръгнали.

Три смъртни случая от изминалия месец!

…и здраве за слава

Мексиканският инфлуенсър Уго Лара пък е един от оцелелите след опит да добие популярност, след като решил да изяде две много люти чушки пред камерата, подкокоросван от три приятелки. Във видеото той признава, че не яде люто. Все пак жените настояват да изяде и двете чушлета наведнъж. Малко след като ги сдъвква, Уго почервенява, започва да кашля, а сетне му става лошо. В крайна сметка се озовава в болницата. Е, славата е налице: потресаващото видео е гледано над 800 хиляди пъти.

инфлуенсър Колко струва да си инфлуенсър? А1 Блог

Уго Лара кашля и повръща, преди да припадне и да бъде откаран в болница. Трите приятелки коментират развълнувано и осъзнават сериозността на положението едва когато момчето се свлича на дивана. Снимка: Уго Лара в YouTube

Чувам го това категорично „е да, ама при тях нещо се е объркало“ или „не са внимавали“. Че кой отива да си прави екстремно селфи или видео с нагласата да не внимава или да му се обърка нещо? Със сигурност всички тези пострадали „влиятели“ са били убедени, че правят всичко правилно и няма как да им се случи нещо лошо.

В историята на човечеството има много безумци, които са били готови да натворят всякакви глупости и да загинат, за да се прославят. И все пак – струва ли си? Човешкият живот не е ли твърде висока цена за 100 хиляди лайка? А за 1 милион лайка?

инфлуенсър Колко струва да си инфлуенсър? А1 Блог

Една от последните снимки на София Ченг, преди да се подхлъзне на скалата над водопада. Снимка: София Ченг в Instagram

Допаминовата дрога

Катеренето по екстремни места, висенето от ръбове на скали – това са неща, които не са непознати на човечеството. Но социалните мрежи превърнаха тези занимания от индивидуално търсене на тръпка в жанр на публичната фотография и видеография. Някога в основата беше приливът на адреналин. Сега е т. нар. допаминова зависимост. Кликванията, харесванията, отзивите карат мозъка да отделя хормон на ентусиазма, който действа пристрастяващо. Към това следва да добавим и абонаментите и приходите на инфлуенсърите.

инфлуенсър Колко струва да си инфлуенсър? А1 Блог

Да си търсиш белята: руската звезда Kobzarro виси и “лети” по вратите и покривите на движещи се влакове. Снимка: Kobzarro в Instragram.

А изобретателността на лудия мозък, запален от жаждата за още слава, е способен да измисля всякакви героизми. Позирането върху високи сгради и опасни скали е само една от модите. Други вършат глупости с мотоциклети или върху ЖП релси пред връхлитащ влак. Трети ходят да дразнят диви животни, за да се снимат с тях. Пети изяждат свръхколичества „бърза“ храна. Списъкът няма край.

Каскаден ефект

Страстта към екстремните изпълнения с цел добиване на слава и влиятелност са в състояние да доведат до загиването на инфлуенсърите, но не само. Безумието в преследване на слава е заразно. Понякога откачените идеи могат да бъдат прихванати от младежите и да доведат до фатални инциденти сред феновете. Историята познава много „предизвикателства“: глобална надпреварва за масово извършване на някаква дръзка постъпка. Така например „огненото предизвикателство“, възникнало още през 2012 г., и досега приканва участниците да се полеят с лесно запалима течност и после да я запалят. „Предизвикателството с таблетки“ приканва героите да изядат колкото се може повече шарени таблетки перилен препарат, наподобяващи детски бонбони.

Наистина, наистина ли дотолкова сме загубили разсъдъка си в търсене на слава и влиятелност?!

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*