Paint се възражда с Windows 11

Може би някои от вас помнят как преди няколко години Microsoft пуснаха новината, че е време да се разделим с Paint –  класическия графичен редактор, който е включен във всички версии на Windows още от самото му създаване. Компанията първоначално заяви, че настолното приложение може да бъде премахнато в бъдеща версия на Windows 10, но ще остане достъпно за безплатно сваляне от Windows 10 Microsoft Store.

Тези планове, обаче, не само че не се осъществиха, а напротив, в скорошна публикация Microsoft представи нов дизайн за приложението Paint, в тон с новия облик на очакваната операционна система Windows 11.

Какво да очакваме?

С обновяването на Paint прави впечатление фокусът върху работа с докосване и аксесоари за рисуване, което би насърчило артистите да използват платформата като бюджетна алтернатива на Photoshop. Потребителският интерфейс изглежда oсъвременен, след като Microsoft замени познатия изглед на лентата, разпространен в предишните версии на Paint и Office пакета.

Съществуващият лентов интерфейс е заменен с нов Fluent хедър, от който се достъпват всички важни опции като четки, файл, редактиране и др. В лентата ще намерите и икони за изпълнение на основни задачи като превключване между четка и молив, копиране и поставяне. Бутоните за отмяна/повторение (undo/redo) сега се появяват до опциите „Файл“ и „Преглед“.

Привидно малка, но всъщност доста полезна новост е и размерът на файла, който вече ще се показва в долната част приложението. Така лесно ще знаете дали изображението може да се качи успешно на сайтове с ограничения в размера на файловете или да мине през мейл, например.

Разбира се, MS Paint вече разполага със заоблени ъгли и WinUI контроли като част от обновяването на Windows 11. Изглежда че програмата няма да има други нови функции, но новият ѝ вид е доста по-свеж. Със сигурност ще научим повече за актуализацията по-късно тази година.

Новото при Windows 11

На 24 юни Microsoft официално разкри Windows 11 на дигитално събитие, на което „разходи“ гостите през новите интерфейс и функционалности. Освен променения дизайн видяхме още, че ще е възможно добавянето на приложения за Android към Microsoft Store, а приложението Teams е интегрирано директно в Windows 11. Научихме също, че операционната система ще бъде безплатна надстройка за отговарящи на изискванията лаптопи и настолни компютри с Windows 10.

Въпреки че от Microsoft все още не са обявили конкретна дата за старт на Windows 11, знаем, че бета тестовете на новата операционна система стартираха през юли. Ако вярваме на слуховете ,обаче, денят на световния релийз е 21 октомври 2021 г. – наблюдателните тех ентусиасти са забелязали, че много продуктови кадри от маркетинговата кампания за Windows 11 на Microsoft включват датата 21 октомври 2021 г. Възможно ли е това да е намек?

Ако искате да научите повече за дългоочакваното издание на най-популярната операционна система за компютри, в тази статия сме извели на преден план всичко най-важно за промените, които ще настъпят с появата на Windows 11.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*