От стажант до архитект на софтуерни решения или какво става, когато не те е страх да учиш

Назаем от Mindhire.me

Автор: Елена Миланова

В рубриката ни „Искаш ли моята работа“ разбиваме нагласата, че всеки разбира най-добре работата на другия и питаме лично български специалисти с различен профил и професии за реалностите на тяхната работа и за това как се постига тяхната мечта.

Днес говорим с Панчо Радев, старши архитект „Софтуерни решения“, направление „Информационни технологии и дигитална трансформация“ в A1. Съвместно с компанията повдигаме завесата и хвърляме поглед не само към един от техните мениджъри-супергерои, но и към това какво прави А1 привлекателно място за IT специалисти с разнообразни компетенции и различно ниво на експертиза.

Здравей! Разкажи ни малко за теб, от кога работиш в ИТ сферата и какъв е твоя път на развитие до момента?

Здравей, казвам се Панчо и работя в сферата на информационните технологии от 6 години. На 38 години съм и съм завършил Техническия университет в София, специалност „Телекомуникации“. Стартирах кариерата си в А1 със стажантската програма през 2006 година, още докато бях студент в университета. Първите 6 години в компанията се занимавах с планиране на капацитета и бюджета на мобилната мрежа. В следващите години разширих квалификацията си, като започнах да работя по проекти с вътрешни и външни клиенти, и изготвянето на технически решения, а през последните 6 години в А1 съм изцяло потопен в сферата на информационните технологии, като се занимавам с изготвянето на софтуерни решения.

Ти с какво точно се занимаваш, обясни ни като на малки деца какво означава архитект на софтуерни решения?

Моята длъжност е архитект „Софтуерни решения“ – това означава, че се занимавам с решения, които тепърва ще се внедряват в компанията. Задачата ми е да проектирам как те ще трябва да бъдат разработени за нуждите ни, как ще бъдат интегрирани с нашите съществуващи системи. Работата ми включва също и изследване и изучаване на пазара на новите продукти, предлагани от международните доставчици, и тяхната интеграция в екосистемата на А1. Част от работата ми изисква и взаимодействие с много международни компании, доставчици и колеги от други телекоми.

архитект на софтуерни решения От стажант до архитект на софтуерни решения или какво става, когато не те е страх да учиш А1 Блог

Когато избираше, как разбра какво искаш и какво търсиш в бъдещия си работодател?

Още от малък винаги съм искал да се реализирам в сферата на информационните технологии и телекомуникациите, за което е „виновен“ баща ми.. Той ме запали и това се превърна в моя детска мечта. Днес съм щастлив, че успявам да реализирам тази мечта. От постъпването ми в университета бях сигурен, че по някакъв начин ще стига до компанията и длъжността, която изпълнявам днес в А1.

Какво беше началото за теб в работата в А1, как се интегрира в екипа, какви умения трябваше веднага да придобиеш, за да се реализираш в средата?

Както споменах, бях част от стажантската програма на компанията, която дава много добри възможности да придобиеш реална представа за естеството на работата, културата, да опознаеш средата. Хубавото е, че тя е целогодишна, платена и дава редица социални придобивки, което е една наистина привлекателна комбинация за човек в началото на кариерния си път.

Както всяко начало и това беше предизвикателство за мен, но стажантската програма не беше случайност, а цел, която си бях поставил и исках да осъществя. Това, което ме привличаше и продължава да е така, е, че А1 е лидер на пазара на телекомуникационни и информационни услуги, и продължава да поддържа и развива водещите си позиции, като все повече се превръща и в ИТ компания.

В началото ми беше трудно да се адаптирам, тъй като компанията e много голяма и екипите, с които трябваше да работя, ми се струваха безбройни. Сплотеният колектив ми помогна да се интегрирам, да придобия нужните знания и да развия качествата си за работа в екип. Имаме и вътрешни обучения по най-разнообразни теми – от това как работи 5G до умения за работа с най-популярните софтуерни продукти, включително при желание човек може да се включи в обучение и за гъвкави умения, като „Екипна ефективност“, „Презентационни умения“ и т.н. Така че, ако човек желае да учи и да надгражда знанията и уменията си, възможностите са наистина огромни. Естествено, има и индивидуално подбрани обучения, които се избират според конкретните нужди на всеки човек.

архитект на софтуерни решения От стажант до архитект на софтуерни решения или какво става, когато не те е страх да учиш А1 Блог

Аз мисля, че по-често трябва да се чува това, което казваш – че нещата стават с учене, а възможности има огромни в момента. Но си е и до човека, някои хора предпочитат да мрънкат и да са песимисти, а други са устремени, позитивни и несломими. Какви качества смяташ, че имаш ти, какво в теб ти помага, какво си развил с опита, за да се реализираш?

В началото започнах сравнително плахо, но с голямо любопитство и желание за развитие, постепенно придобих нови качества в професионален и личен план.

Работата по международни проекти ми помогна да развия постоянство, отговорност, и умения за работа в екип. Чрез опита, придобит по време на бизнес срещите, развих и уменията си за водене на бизнес разговори, преговори и презентационни умения. Те ми дадоха безценните контакти, които съм изградил през годините. Ако човек иска да се развива, да научава много нови неща в сферата на информационните технологии и телекомуникациите, не мисля че има по-подходящо място за това.

Участието в технически семинари и обученията, които съм преминал, ми дават една стабилна основа и знания (анализи на технически решения и пазари, персонализиране, разпознаване на бизнес възможности), за да се справя с всяка задача и предизвикателство.

Ти си един от супер героите на А1, заедно с Цветомил Йорданов. Как те възприема днес екипът ти? Имаш ли например някакъв готин професионален прякор или друго, с което те отличават хората?

Екипът ми се състои от много свежи и приятелски настроени професионалисти, които са готови да ми помогнат по всяко време. Работата е отговорна и напрегната, но с помощта на колегите успяваме да се справяме дори и с предизвикателните срокове и задачи.

Преди и след срещи отделяме по няколко минутки за неформален разговор, в който всеки споделя преживяванията си през деня и това също помага за сплотяването на екипа.

Признавам, че аз не съм най-комуникативният в екипа, но се опитвам да повдигам духа на колегите и да се забавляваме, докато си вършим работата.

архитект на софтуерни решения От стажант до архитект на софтуерни решения или какво става, когато не те е страх да учиш А1 Блог

Като казваш, че не си най-комуникативният – какво мислиш за стереотипа, че ИТ специалистът е асоциален сингъл, който се интересува само от компютъра си?

Това е доста вярно – шегувам се. Приоритет на специалистите в тази сфера е разбира се компютърът и всичко свързано с него, но това далеч не е всичко, от което се интересувам.

Както в работата, така и в личното си време, обичам да се занимавам с различни проекти. Изготвянето на дизайни, свързани с дома – автоматизация на всичко възможно вкъщи – като започнем от поливането на тревата, регулирането на осветлението, щорите, водата в банята, до сензори за всевъзможни показатели на въздуха вкъщи. Обичам да се занимавам и с хоби-проекти по кухнята, банята, и създаване на удобен работен кът у дома. Дворът, беседката и градината не са на последно място, естествено!

архитект на софтуерни решения От стажант до архитект на софтуерни решения или какво става, когато не те е страх да учиш А1 Блог

Лично за себе си мога да споделя, че освен дейностите, свързани с компютъра – работа и игри, обичам да спортувам. Безценно е за мен изживяването да играеш плажен волейбол, било то и на плажно игрище в София, по време на летния сезон. За останалите сезони винаги мога да разчитам на фитнес центъра в кампуса.

Да, балансът между работа и свободно време е все по-важен. Сподели ни малко повече за това как преминава един твой типичен ден, как се грижиш за себе си, какво ти помага да балансираш?

Денят ми започва с чаша кафе, докато преглеждам задачите за деня и срещите, за които трябва да се подготвя предварително, за да бъдат максимално ефективни.

Ежедневието ми е изпълнено с много общуване с колегите, както и участие в многобройни срещи по разнообразни проекти, затова трябва да съм доста организиран. Опитвам се и да намеря време за приятен обяд с колегите или чаша ароматно кафе на терасата, за да намеря баланса между работата и ефективната почивка.

Освен редовните административни дейности всеки ден се занимавам и с анализиране на новите възможни продукти, които компанията може да имплементира, както и тяхното документиране и внедряването им към текущата ни архитектура. След приключване на работния ден обичам да разпускам с приятели или пред компютъра с мултиплейър игри със състезателен характер (CSGO, Dota2). Ако времето е слънчево, обичам да го прекарам навън и да играя плажен волейбол.

Какво ти е най-безценното в А1?

В А1 ми харесва, че всички колеги са много дружелюбни и се отнасят с респект към всеки. Атмосферата те мотивира да даваш всичко от себе си и работата в такава обстановка е много приятна. Работата в голяма компания като А1 не може да се опише, най-добре е да се изживее. Палитрата от специалисти – хора с различни характери – е необятна, а възможностите за развитие – безбройни. Изборът да участваш в проекти, които са ти интересни, не може да те остави да скучаеш.

архитект на софтуерни решения От стажант до архитект на софтуерни решения или какво става, когато не те е страх да учиш А1 Блог

Какви са свободните позиции около теб и какви хора очакваш да ги заемат?

В А1 информационните технологии са широко застъпени и развитието им става все по-интензивно. Очаквам хората, които ще кандидатстват, да са млади по дух, мотивирани и отворени към света, със собствени идеи и мислене. Да искат да се развиват и заедно с това да допринасят към успеха на всички в екипа. Всеки, който има желание и умения да се занимава с програмиране, дизайн, планиране и водене на проекти, софтуерно инженерство, тестване и наблюдение на услуги, може да намери мястото си при нас.

Хора, които владеят по-популярните езици за програмиране, със сигурност могат да намерят подходяща възможност да се развиват в нашите екипи. Основните езици и технологиите, на които ние разчитаме в А1, са NET Core, React JS, Node.js, ABAP, Java.

За някои от екипите в ИТ направлението търсим също и DevOps инженери и системни администратори.

Панчо, беше голямо удоволствие да си поговорим и ти благодаря! Само още един въпрос – имаш ли си любима мисъл, мото, мантра, която ти помага в живота и каква е тя, какво би казал на хората, които искат да поемат по подобен на твоя път?

Любима мисъл и мотив нямам. Вярвам обаче, че ако човек вложи енергия и желание да следва целите си до край,  докато те станат реалност, носи много позитивни емоции и удовлетворяващи резултати.

Снимки: Радич Банев

Оригиналната публикация ще намерите тук

Mindhire.me във Facebook

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*