Над 22 000 теста доказват коя е най-бързата 5G мрежа

Много интернет потребители вече познават платформата Speedtest на Ookla. Тя се е превърнала в надежден помощник за всички, които искат да проверят скоростта на връзката си в реално време. Със своите мобилно приложение, уеб версия и апликация за настолен компютър, тя е еднакво полезна както в проверката на мобилни мрежи, така и за фиксирания интернет.

Това, което по-малко хора знаят, е колко важни са всъщност резултатите от тестовете за технологичния свят. От Ookla споделят, че на техните доклади разчитат не само големи корпорации, но и правителствени служби, когато правят анализи на качеството на интернет покритието по региони или търсят актуални данни за аварии и аномалии в обичайните скорости. Затова, когато тази година oт Ооkla за пръв път връчиха награда за най-бърза 5G мрежа в България, дигиталният свят наистина обърна погледите си към 5G ULTRA на А1.

Защо Ookla отличи 5G ULTRA на А1

А1 твърди, че разполага с най-бързата мрежа още от началото на годината. Това се дължи на технологията, които телекомът използва, за разлика от конкурентите си в България. За технологията – малко по-късно. В крайна сметка обаче е важно потребителското преживяване, а то може лесно да се измери с резултатите от Speedtest на Оokla.

От 1 януари до 30 юни 2021 година на територията на България чрез приложението на Speedtest, са направени общо 22 109 потребителски теста на 5G мрежите в страната. Това е най-безпристрастният анализ, защото тестовете са направени напълно доброволно от всеки потребител. В известен смисъл може да се каже, че потребителите са поръчителите на изследването.

5G ULTRA на А1 показва най-висок Speed Score – 357,68, който е с над 200 точки по-добър от резултата на следващата, конкурентна на А1, 5G мрежа в страната. 5G ULTRA е водеща по отношение както на скорост на сваляне на информация (download), така и по отношение на качване (upload). Дори неизкушените от високите технологии читатели ще оценят, че този резултат е впечатляващ.

Какви са скоростите на 5G у нас

5G ULTRA регистрира медианна скорост на сваляне на информацията от 402,89 Mbps, което с малко над 250 Mbps по-бързо от следващата 5G мрежа у нас. Трябва да се има предвид, че понятието „медианна скорост“ е доста далеч от максималните възможни. Скоростта на връзката, разбира се, варира от близостта на най-близката базова станция, топографията на райони и дори от това дали се намирате на открито или на закрито.

Скоростта на сваляне на информация с 5G ULTRA може да надхвърли 1000 Mbps. Най-високата регистрирана скорост към момента в мрежата на А1 е от забележителните 1550 Mbps. Мрежата на А1 е единствената в страната, която може да постигне такива резултати към момента и причината за това е технологията, която използва. Време е да поговорим и за нея.

Ookla Над 22 000 теста доказват коя е най-бързата 5G мрежа А1 Блог

Рецептата за висока скорост

А1 извървя дълъг път откакто направи първата демонстрация у нас на 5G още през 2018 година. През цялото това време обаче телекомът следва една доста смела стратегия, която може да му донесе доста предимства в дългосрочен план. Докато останалите оператори в България стартираха 5G мрежите си използвайки т.нар. динамично споделяне на спектъра (или DSS), А1 заложи на оборудване, работещо на честоти само в спектъра от 3500-3600MHz.

При DSS мрежите ресурсът между 4G и 5G е споделен и не се предлагат особени предимства, тъй като скоростите в 5G DSS са съизмерими с тези в 4G. При тази технология се използва един спектър и за двете поколения мрежи.

Не така стоят нещата с 5G мрежата на А1, която разчита на по-ново оборудване. Успехът на А1 обаче си има цена. Само за тази и миналата година от компанията са инвестирали 46 милиона лева в мрежите от пето поколение. За следващите четири години планираната сума за цялата мрежа надхвърля 780 милиона лева.

Това е път, по който всички телекоми ще трябва да минат рано или късно, но А1 се намират доста далеч напред. А за да успееш в бизнеса, преднината има значение.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*