Защо снимките за CAPTCHA са толкова гадни?

Все някога се налага човек да направи CAPTCHA в Google. Забелязали ли сте колко противни са тези изображения? – Светофари, стълбища, палмови дървета и автобуси – трябва да ги посочим, само за да можем да завършим дадено търсене в мрежата – но някак човек остава с неприятно чувство. Противни са, да си го кажем направо. Знаете ли защо е така? Защото са направени от машини и за машини…

След задълбочен анализ неколцина уеб-специалисти от САЩ достигнаха до извода, че CAPTCHA изглеждат направо „депресиращо“, защото са изображения, направени с цел обучение на компютърни алгоритми. Това са снимки, заснети от камери – например на тестови автономни автомобили – и тяхната задача е да захранват системите с изкуствен интелект като част от процеса на обучаване на този синтетичен разум.

Добре де, защо снимките за обучение на изкуствен разум са толкова противни?!

1) Те са лишени от хора

captcha Защо снимките за CAPTCHA са толкова гадни? А1 БлогИзображенията за CAPTCHA са снимки на външния свят. Ала това е свят, който изглежда напълно лишен от човешко присъствие. На повечето кадри няма хора.

Това вероятно е направено от съображения за поверителност. Похвално за Google, факт. Но в крайна сметка снимките изглеждат направо постапокалиптични. Всяка CAPTCHA изобразява свят, който изглежда като да е взривен от неутронната бомба: всички обекти са там, но живите същества ги няма.

В редките случаи, когато снимките все пак включват хора, те изглеждат някак зловещо. Заснети са отдалеч и са неразличими. Лицата им не се виждат, изглеждат призрачно. Лишени са от индивидуалност.

2) Ъгълът е нетипичен за човешкото око

Снимките за CAPTCHA често се заснемат от такъв ъгъл, който е крайно необичаен за човешкото око. Камерите „гледат“ отвисоко, от покрива на някой автомобил или пък от лоста на пътно съоръжение за заснемане на трафика, разположено горе.

Когато ние, хората, си правим снимка, обикновено снимаме от нивото на своите очи. Дори да клекнем или да изпънем ръце нависоко, снимката приблизително отразява перспективата на човешкия поглед.

А CAPTCHA снимките са правени отвисоко – от места, от които ние никога не бихме могли да гледаме.

3) Изглеждат като сцена от местопрестъпление

Изображенията за CAPTCHA често са зърнести или лошо фокусирани. По всяка вероятност това се обяснява с разбирането, че при захранването на алгоритмите за изкуствен интелект повечето качествени изображения, с ясни и добре различими фигури, вече са употребени. Сега са останали гадните снимки – такива, които са с лошо качество.

captcha Защо снимките за CAPTCHA са толкова гадни? А1 Блог

Това дава на изображенията на CAPTCHA усещането, че са кадри от местопрестъпление – зърнести, със сенки, мрачни, те сякаш са взети от камери за охранително видеонаблюдение. Когато ги гледа, човек се чувства така, сякаш всеки момент ще му се разкрие престъплението, заснето с охранителна камера.

4) Няма природа

Самоуправляемите коли трябва да могат да разпознават безпогрешно всичко в градската среда: светофари, таксита, колоездачи, пожарни кранове, пешеходни пътеки. Изкуственият разум не се интересува от хубостта на околните дървета или очарованието на многоцветните есенни листа, от прелестните фигури на цветята, полета на птиците или блясъка на рекичките около пътя. Въобще не го интересува нищо от това, около което човешкото око гравитира с наслада.

Снимките на CAPTCHA са непрекъснато брутално слайдшоу от метал и бетон, евентуално асфалт. Сякаш някой ни е завел на обиколка из един прекрасен живописен град, но ни е сложил конски капаци.

5) Решетката е толкова неестествена

Когато „решаваме“ CAPTCHA снимки, налице е едно изображение с шестнадесет квадрата. Разделянето им с ясни бели линии създава особен дискомфорт за възприятията. Изображението, „нарязано“ на парчета, ни кара да се чувстваме като робот, като някакво нечовешко нещо – машина, лишена от душа и мисъл.

* * *

С две думи, снимките от машини за машини за човека са направо непоносими. Те нямат композиция, нямат нищо художествено – слайдшоу от асфалт, ламарина и бетон. Изглеждат депресиращо. Единственото успокоение е, че когато ги „декодираме“, ние всъщност помагаме за обучаването на алгоритмите на бъдещите самоуправляеми коли.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*